Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zázrak přírody: S kokosovým tukem zhubnete a porazíte jo-jo efekt

  • Kokosový olej je doslova multifunkčním elixírem zdraví a krásy.
    21. října 2013 | 15:56

    Bývá nazýván "nejzdravějším olejem na zemi" a často bývá spojován také s tajemstvím dlouhověkosti. Kokosový olej je doslova elixírem krásy a zdraví. Doporučují ho dietologové, lékaři, kosmetičky i kuchaři. Používat ho můžete zevnitř i zvenku. Přinášíme vám sedm způsobů, jak tenhle zázračný produkt přírody využít.

  • Účinný v boji s nadváhou

    Hubněte bez námahy, pomůže vám kavitační přístroj
    Autor: Shutterstock.com
    I když to může znít neuvěřitelně, výzkumy prokázaly, že ten, kdo ve svém jídelníčku nahradí používané tuky kokosovým olejem, začne postupně hubnout. Tenhle stoprocentní přírodní olej totiž obsahuje mastné kyseliny, které zrychlují metabolismus.

    Na rozdíl od jiných tuků se v těle neusazuje, protože se rozkládá na glukózu, a samozřejmě neobsahuje žádný cholesterol. Efektivita při ztrátě hmotnosti je vysoká. Pár lžiček totiž navodí pocit nasycení na několik hodin. Je proto vhodný při redukčních dietách a napomáhá předcházet jo-jo efektu.

  • Ideální jako potravina

    Kokosový olej
    Autor: Shutterstock.com
    Má lahodnou vůni a chuť, použít ho můžete v teplé i studené kuchyni. Je perfektní zdravou náhradou všech tuků na vaření, smažení a pečení. Protože je tepelně stabilní až do 200 ° C, nepřepaluje se, ani neprská.

    Ten panenský, za studena lisovaný, si uchovává vitaminy A, C a E. Navíc obsahuje lidskému tělu prospěšné mastné kyseliny, především kyselinu laurovou, která je důležitou složkou mateřského mléka.

  • Lék na všechny neduhy

    Olej
    Autor: Shutterstock.com
    Blahodárné účinky kokosového oleje využívali domorodci po celá staletí. V posledních letech si jich začíná všímat i moderní medicína. Panenský kokosový olej podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy, čímž  zpomaluje stárnutí buněk. Kromě toho také působí preventivně proti srdečním chorobám, senilitě a dokonce i rakovině. Podle jednoho průzkumu byl výskyt rakoviny u jedinců užívajících panenský kokosový olej až o 30 % nižší než u těch, kteří používali olej jiný. V poslední době se často mluví i o účinku kokosového oleje na léčbu Alzheimerovy choroby.
  • Neocenitelný v péči o pleť a pokožku

    Celá se oholte a potřete olejem.
    Autor: profimedia.cz
    Kokosový olej má neuvěřitelnou schopnost vyhladit pleť a poskytnout jí perfektní anti-aging péči. Použít ho můžete jako náhradu běžného tělového mléka nebo krémů, dokonce i odličovacího prostředku. Jeho tuky přirozeně vniknou do pokožky, zvlhčí ji a vytvoří ochrannou bariéru proti poškození ze životního prostředí a volnými radikály. Krásně se vstřebává a nezanechává mastný film.

    Pokud je vaše pokožka sušší nebo citlivá, pokud máte problémy s popraskanou kůží (např. na chodidlech), atopickým ekzémem, vyrážkou a alergiemi, pak je pro vás kokosový olej tou správnou volbou. Navíc obsahuje vitamin E, další antioxidant který urychluje obnovení pleti při oděrkách, spáleninách a jiných traumatech.

  • Elixír pro suché, poškozené a lámavé vlasy

    vlasy
    Autor: Profimedia.cz
    Unikátní mastné kyseliny v kokosovém oleji mají tak malou molekulární strukturu, že se vejdou do membrán vlasových buněk a dovolí tak oleji proniknout hluboko do vlasu. Ten tak zevnitř opraví lépe, než sebelepší kondicionér.

    Při pravidelném používání reguluje vypadávání vlasů, dodává lesk, změkčuje a vyživuje vlasovou pokožku a dokáže zcela odstranit lupy. Také napomáhá snadnému rozčesávání. Nejlépe působí jako zábal vlasů před jejich umytím, ale můžete jej také jednoduše vetřít do vlasové pokožky.

  • Dokonalý pro bělení zubů

    Pokud chcete mít své zuby co nejdéle zdravé, musíte se o ně řádně starat
    Autor: profimedia.cz
    Čistit zuby olejem se vám možná může zdát divné, ale opravdu to funguje.
    Oleje, soli a další přírodní látky se k čištění zubů používali už od starověku, a dokonce i v dnešní době alternativní medicína doporučuje místo pasty a kartáčky jednoduše použít prst a olej, nejlépe ten kokosový.

    Běžné bělicí pasty obsahují velké množství agresivních chemických látek, které poškozují sklovinu. Můžete vyzkoušet po čištění zubů běžným způsobem minutu až dvě třít zuby panenským kokosovým olejem. Po několika týdnech budou vaše zuby viditelně bělejší. Kromě toho panenský kokosový olej zklidňuje dásně a zamezuje tvorbě aftů v ústech.

  • Nejlepší proti kvasinkám

    Zánět močového měchýř a močových cest je velmi bolestivý.
    Autor: Shutterstock
    Kokosový olej je složen z mastných nasycených kyselin, které obsahují velké množství antioxidantů. Díky tomu je schopen narušit lipidové membrány bakterií, virů a kvasinek, a působí tak jako přírodní antibiotikum.

    Opravdu zázračnou schopnost prokazuje při léčení nepříjemné kandidózy. Podle mnoha zkušeností stačí vnitřně užívat jednu lžičku kokosového oleje denně nebo pravidelně inkriminované místo potírat, a kvasinky, kterékandidózu způsobují, postupně zmizí.

Klíčová slova:  zdraví, krása, kokosový olej
Diskuse ke článku
.