Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nebezpečí nákazy chlamydiemi: Nemoc nečíhá jen při nechráněném sexu

Chlamydie nejsou jen nemocí nevěrníků. Nakazit se můžete i v sauně, na toaletě nebo v bazénu.
31. října 2013 | 06:00

Nemáte stálého partnera a ochranu při sexu příliš neřešíte? Pak si dejte vážně pozor. Řádí totiž nebezpečná chlamydie, pohlavní choroba, která vás může připravit třeba o plodnost nebo zrak!

Nebezpečná epidemie

Statistiky hovoří neúprosně, chlamydie jsou jednou z nejrozšířenějších pohlavních nemocí na světě. Ročně se chlamydiemi nakazí až 90 milionů lidí ve věku mezi 15 a 30 rokem. "Zaznamenáváme stále větší nárůst pacientů, kteří jsou nakaženi nebo řeší následky onemocnění," shodují se gynekologové s tím, že každý rok se počet nakažených zvýší dvojnásobně a jde už o epidemii.

chlamydie
Autor: Shutterstock.com
Skryté nebezpečí

Mikroorganismy chlamydie způsobují v těle infekci, napadají buňky svého hostitele a přetvářejí je ke svým vlastním potřebám.  Chlamydiová infekce má dlouhou inkubační dobu, to že jste nakaženi, můžete rozpoznat, až za 1-3 týdny, nebo také vůbec. A přitom právě včasný začátek léčby vám může zachránit zdraví.

Projeví se záněty, bolesti kloubů a puchýřky….nebo zůstane skryta
Infekce šířící se tělem může mít mnoho příznaků nebo může být zcela neviditelná, a v tom je právě její zákeřnost. Zpozornět byste měli, pokud se vám na genitáliích objeví puchýřky nebo uzlinky, dostaví se svědivý výtok, který navíc zapáchá a častá je i bolest při pohlavním styku. Někdy se projeví bolestmi při močení nebo velkými bolestmi v podbřišku či záněty konečníku a děložního hrdla. Takové příznaky vás dovedou ke správné diagnóze mnohem častěji, než ty, které zdánlivě s pohlavní chorobou nesouvisí.

Mikroorganismy způsobují také oční záněty nebo velké bolesti kloubů, které se často přisuzují například nachlazení nebo únavě.  Chlamydií je několik druhů a nešíří se jen nechráněným pohlavním stykem, ale bohužel také vzduchem a napadají dýchací cesty. Tam se projevují jako obyčejná bolest a škrábání v krku. Z plic se pak infekce rozšiřuje do celého těla a způsobuje velké komplikace.

neplodnost
Autor: Shutterstock.com
Ohrožení zdraví a neplodnost

Jaká jsou rizika neléčení této nemoci? Bohužel fatální. U žen často nemoc vyústí v tzv. hluboký pánevní zánět, který má za následek neplodnost.  U těhotných žen jsou časté samovolné potraty a riziko onemocnění se přenáší i na dítě. Tomu po narození hrozí záněty spojivek, poškozený zrak nebo zápal plic. U mužů chlamydie způsobují bolestivý zánět močové trubice, zánět nadvarlete a také tlustého střeva. Někteří vědci jsou navíc přesvědčeni, že infekce může způsobit také Parkinsonovu chorobu a trvalou invaliditu.

Včasná léčba může pomoci

Pokud jste pocítili některý z výše uvedených příznaků, není čas otálet s návštěvou lékaře.  Ženy by měly zajít k praktickému lékaři i gynekologovi, muži by pak měli zamířit na urologii. Infekce je léčena antibiotiky po dobu 2-3 týdnů, během kterých budete muset zapomenout na pohlavní styk i mazlení.

Jestliže jste nakaženi chlamydiemi, nečeká vás jen dlouhá léčba a sexuální abstinence, ale také pěkně nepříjemná povinnost. Budete totiž muset o svém zdravotním stavu informovat všechny své sexuální partnery.  A protože se o nemoci můžete dozvědět až za několik let po nakažení, bude těch partnerů asi trochu víc.  Je ale důležité aby se začali léčit i oni.

...
Autor: Shutterstock
Jak se ochránit? Kondomy a hygienou

Není radno si zahrávat s osudem, jednou by se vám to mohlo zle vymstít. Proto nezapomínejte na důkladnou ochranu během pohlavního styku. Nechráníte se totiž jen před nechtěným otěhotněním, ale také právě před pohlavními chorobami.

Nemoc se přenáší jak klasickým pohlavním stykem, tak análním sexem a dokonce si ji můžete „pořídit“ i během mazlení, když uspokojujete partnera rukou nebo prsty. Těmi se pak často zanese do očí.

Riziko onemocnění ale nečíhá jen při nechráněném sexuálním skotačením, nakazit se můžete také v sauně, bazénu nebo na toaletě, stačí když je použijete po nakaženém člověku a je to. Nikdy si proto nesedejte na mísu na veřejných záchodcích, noste si vlastní čistý ručník do sauny i do bazénu a v šatně ve fitku, raději při převlékání postůjte.

Autor: eli, mič