Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trpíte na zánět močových cest? Nespoléhejte jen na babské rady!

Zánět močových cest trápí 70% žen, celých 5% z nich jím trpí opakovaně a častěji než jednou ročně.
5. listopadu 2013 | 06:00

Je bolestivý, nepříjemný a setká se s ním většina žen a velké množství mužů – zánět močových cest je jedno z nejnepříjemnějších onemocnění. Léčebných metod je mnoho, spolehnout se můžete na přírodní léčbu i babské rady, přesto byste se ale měla svěřit i do rukou odborníka.

Bakteriální onemocnění močového měchýře a močové trubice, kterým nejméně 5% žen trpí opakovaně a celých 70% jej někdy v životě potkalo, se projevuje častým močením, pálením, palčivou řezavou bolestí při močení, zakalená a zapáchající moč ve které se mohou objevit stopy krve, bolest v podbřišku, ale také nevolností a zvýšenou teplotou a způsobuje je hned několik faktorů:

Bolesti břicha, žaludeční potíže a průjem jsou časté následky vánočního hodování
Autor: profimedia.cz
Prochladnutí: Při dlouhém pobytu v chladném prostředí, sedáním na chladný nebo dokonce mokrý podklad.
Nedostatečná hygiena: Zvláště během menstruace, při používání veřejných toalet, v posilovně a společných sprchách.
Nevhodné oblékání: Příliš těsné a neprodyšné spodní prádlo, těsné kalhoty a také tanga.
Nedostatečná nebo přílišná hygiena: Příliš parfémovaná mýdla, špatné oplachování intimních míst a nedostatečná hygiena po pohlavním styku.
Nechráněný pohlavní styk
Zvětšená prostata
Genitální herpes
Stres
Zadržování močení
Chlamydie

Zánět močového měchýř a močových cest je velmi bolestivý.
Autor: Shutterstock
Domácí léčba….

V případě, že infekce močových cest není silná, v moči se neobjevuje krev a nemáte zvýšenou teplotu nebo nepociťujete nepřekonatelné bolesti během močení, můžete se spolehnout na staré dobré babské rady a přírodní léčbu.
Dostatečný pitný režim: Pitím dostatečného množství čisté vody, bylinných a urologických čajů můžete docela dobře potíže zažehnat nebo jim dokonce předcházet.

Jídlo: Vyhněte se kořeněným ostrým jídlům, kávě, sladkým nápojům a také alkoholu. Vyhýbat byste se měli také studeným pokrmům, syrové zelenině a tropickému ovoci a přestat byste měli pít také džusy. Naopak si dopřejte česnek a také petržel, brokolici a mrkev.
Začněte jíst brusinky: Pořiďte si v lékárně preparáty s výtažkem z brusinek nebo vsaďte na lahodné sušené plody, které můžete pojídat třeba ke svačině.

ponožky v posteli
Autor: Shutterstock.com
Klid a nohy v teple: Zní to možná divně, ale právě teplo a klid vás může vyléčit. Při náchylnosti k tomuto onemocnění, stačí i běžná chůze po studené podlaze, proto je důležité udržovat nohy v teple a nikdy nechodit naboso.
Horká koupel: Připravte si horkou koupel z odvaru řapíku, heřmánku, hypermanganu nebo březového listí.

Když příroda nestačí….

Někdy je ale na infekci příroda krátká, pokud se tedy příznaky nezlepší do 2-3 dnů, je na čase navštívit lékaře. Na řadu pak přijde léčba antibiotiky, která potrvá nejméně 5 dnů. V tomto období budete muset dodržovat klidový režim a to nejen vynechat sportování, ale také sex. Stejně tak byste měli spěchat k lékaři, pokud najdete v moči krev nebo cítíte palčivé řezání nejen během močení ale i při sezení.