Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chřipka není nachlazení: Rozpoznejte nebezpečné onemocnění

Nepodceňujte příznaky onemocnění. Přechozená chřipka vám může nadělat problémy na celý život.
29. října 2013 | 14:55

S příchodem chladnějšího počasí a také vlivem častých přechodů z tepla do zimy, nejednomu z nás teče z nosu, pokašláváme a cítíme se tak trochu pod psa. Někteří už s prvním kýchnutím uléhají do postele v domnění, že div neumírají, jiní si s nějakým nachlazením nelámou hlavu. Často tak nepřecházejí jen obyčejnou rýmu, ale chřipku a to pro ně může mít fatální následky.

Také často říkáte, že máte obyčejnou chřipku, že to bude za pár dní dobré? Věřte, že často tak nazýváte obyčejné nachlazení, chřipku byste totiž tak snadno nevyléčili.

Léčba chřipky trvá mnohem déle, než léčba obyčejného nachlazení a nezřídka je i komplikovaná. Následky onemocnění, které není radno přecházet nebo léčit podle babských rad, si navíc můžete nést po celý svůj život. Tady je 6 symptomů, podle kterých můžete poznat, že se jedná o chřipku.

Vysoká teplota
Autor: Shutterstock.com
1. Vysoká horečka

Horečka, je příznakem nemoci, na který je zapotřebí se zaměřit. Při obyčejném nachlazení, které vyléčí horký čaj a den strávený v posteli, se s ní nesetkáte, u chřipky je ale jedním z hlavních symptomů. Při tomto onemocnění teplota vyskočí nad 38°C, časté jsou dokonce čtyřicítky. Vysoká horečka zatěžuje organismus natolik, že mnoho pacientů se při nich nemůže dokonce hýbat.

Měli jste těžkou noc? Nikdo se to nemusí dozvědět!
Autor: Shutterstock
2. Nepolevující bolest hlavy

Bolest hlavy je symptom, který se nevyskytuje jen při chřipce. Způsobit ji může nedostatečný pitný režim, pobyt ve špatně větrané místnosti, velká zima, hluk nebo únava a dokonce i stres. Většinou se dostaví i při rýmě a nachlazení, ale přeci jen při chřipce je výrazně silnější a nepolevuje ani po vydatném spánku. Často na ní bohužel nepomáhají ani utlumující léky a stává se opravdu nesnesitelnou.

Vykšlete se na kašel, my víme jak
Autor: profimedia.cz
3. Vyčerpávající kašel

V tomto případě se nejedná o nějaký kašlíček, ale o úporný a často velmi vyčerpávající kašel. Doprovází jej také silné pálení a dráždění v krku, které zabraňuje snadnému polykání.

Bolest zad
Autor: Shutterstock.com
4. Bolesti kloubů

Při nachlazení se můžete cítit unaveni a oslabeni, při chřipce se ale často dostaví velká bolest zad a kloubů. Často je tak velká, že vám dělá problémy se pohnout, přetočit na bok nebo vstát z postele.

5. Nevídaná únava

Únava se může dostavit, i když máte obyčejnou rýmu. Často se vám chce spát, a když se probudíte, je vám o mnoho lépe. Únava související s chřipkou je ale mnohem větší, než u jiných onemocnění. Trvá nejen po celou dobu nemoci, ale dokonce i po ní, lékaři se shodují, že může člověka paralyzovat i na 3 týdny.

Nepodceňujte příznaky onemocnění. Přechozená chřipka vám může nadělat problémy na celý život.
Autor: Shutterstock.com
6. Jiné zdravotní komplikace

Chřipku, na rozdíl od běžného nachlazení, provází komplikace, které jsou velmi závažné až smrtelné. „V ČR ročně umírá přibližně 2000 lidí na nemoci, které s chřipkou souvisejí,“ uvádí MUDr. Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu. Chřipka může vyvolat například zápal plic, záněty srdečního svalu, zánět mozkových blan nebo zhoršit průběh jiných nemocí, které se pak mohou stát smrtelnými.

Reklamní sdělení:

Trápí Vás akné a kožní problémy? Řešením je vysokofrekvenční terapie!