Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Zažeňte otravnou škytavku: Tohle funguje

24. září 2013 | 10:25

Co pomáhá na škytavku? Společensky nevhodné škytání dokáže pokazit romantickou chvilku i návštěvu kina. Jak se ho co nejrychleji zbavit?

Co je to škytavka

Škytavka (odborně singultus) vzniká při nadměrném dráždění bráničních svalů nebo drážděním dýchacího centra v mozku, které vyvolávají faktory jako je: rychlá konzumace potravin, přejedení se, pití alkoholu a bublinkových nápojů nebo například rychlé střídání teplých a studených potravin, v  takovém případě škytavka za nějakou dobu odezní.

Pozor na dlouhodobou škytavku

Jestli vás ale bude trápit dlouhodobě, začne se chronicky vracet a škytání vás dožene až k vysílení, její příčinnou může být vážné onemocnění plic, jícnu, srdce nebo břišní dutiny. V případě, že škytáte více jak 24 hodin v kuse, je na místě navštívit lékaře, dlouhodobé škytání je totiž životu ohrožující.

Co platí na škytavku

Zkuste citron
Vymačkejte šťávu z půlky citronu a neředěnou ji vypijte.

Kostka cukru s octem
Vezměte kostku cukru a pokapejte ji vinným octem. Vložte si ji do úst pod jazyk a nechte volně rozpustit. Nebude to váš oblíbený dezert, ale na škytavku to zabere.

Obyčejná voda pomůže
Nalijte si sklenici čisté vody a rychle za sebou vypijte deset doušků. Rytmické kontrakce jícnu zastaví křeče v bránici a se škytavkou bude amen.

Napijte se v předklonu
Stejně tak vám může pomoci, když se vody napijete v předklonu. Položte sklenici vody na stůl, předkloňte se k ní a napijte se, aniž byste ji ze stolu zvedli. Dýchejte při pití nosem a nesnažte se pít příliš rychle.

Zadržte dech
Abyste se zbavili škytavky, budete muset změnit rytmus dechu. Co nejvíce vydechněte a na 20 vteřin zadržte dech. Opakujte 3x za sebou.

Zrychlete dech
Jestliže nepomůže zadržení dechu, zkuste jej naopak zrychlit a to hodně.

Dýchejte do dlaní
Když vás přepadne škytavka někde ve společnosti, není nic jednoduššího než na pár vteřin dýchat do dlaní. Vdechování oxidu uhličitého trochu omámí bránici a ta se zklidní raz dva.

Čichejte vůně
Připravte si několik vonných esencí, ať už to bude koření, parfém nebo vonný olej který je vám příjemný,  a  zhluboka vůni nasajte. Pravidelným nasáváním vůně zklidníte plíce a tělo se automaticky vrátí do správného režimu.

Jemná masáž
Pomalými krouživými pohyby si mněte místo asi 2 cm nad žaludkem, které je senzitivní oblastí bloudivého nervu. Právě on je při škytání podrážděný a za všechno vlastně může.

Prsty v uších pomohou
Budete sice vypadat trochu komicky, ale věřte, že to pomáhá. Vložte si na 20 vteřin prsty do uší a pomalu dýchejte, aby se bránice co nejvíce zklidnila.

Vyplázněte jazyk
Ani tenhle úkon nevypadá zrovna esteticky, ale funguje. Jazykové cvičení, při kterém vypláznete jazyk a snažíte se při tom plynule dýchat, provozují zpěváci, kteří si tak stimulují otvor mezi hlasivkami a potlačují brániční křeče.

TIP NA VIDEO: Jak by měl vypadat pitný režim, například při sportu? Zjistěte to ve videu.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Igor Hellebrandt