Nejdůležitější role vitamínu D – kosti, kosti, kosti
„Déčko“ se významně podílí na zvýšení vstřebávání vápníku a fosfátů ve střevě. Také je nezbytný pro růst kostí do délky a spoluurčuje v novorozeneckém a kojeneckém věku kvalitu kosti.
Vitamín je tedy nesmírně důležitý v procesech týkající se naší kostry. Konkrétně ještě ovlivňuje proces remodelace kosti, který sleduje 2 hlavní funkce – obnovu kostry a vnitřní rovnováhu vápníku.
Dále poskytuje ochranu před zlomeninami. Dokonce bylo prokázáno, že pokud máte ve vyšším věku optimální hladinu tohoto vitamínu, hrozí vám méně pádů.
Vitamín D a imunita
Vitamín D hraje klíčovou roli v imunitním systému a boji proti infekcím. Při jeho nedostatku jste častěji nachlazení a máte chřipku. Zároveň vám hrozí zvýšené riziko zánětlivých onemocnění střeva (je totiž centrem imunity), revmatoidní artritidy, Lupusu, roztroušené sklerózy a cukrovky 1. typu.
Vitamín D a roztroušená skleróza
Tato zákeřná choroba se řadí mezi autoimunitní onemocnění. Napadne imunitní systém a zničí ochranný obal nervů.
Studie ukázaly, že suplementace (doplňování) vitaminem D a hořčíkem u mladých mužů s roztroušenou sklerózou snížila četnost znovuzplanutí choroby. Vitamín D jako regulátor imunitního systému má ochranný vliv.
„Déčko“ a nádorová onemocnění
Epidemiologické výzkumy naznačují, že nedostatek vitaminu D souvisí se zvýšením rizika rozvoje nádorů. Jedná se především o nádory prsu, tlustého střeva a prostaty. Nicméně je důležitý nejen dostatek vitaminu D, ale zároveň i vápníku. Tuto kombinaci dokonale splňuje mléko a mléčné výrobky.
Vitamín D a kardiovaskulární systém
Nedostatečné množství „déčka“ přispívá k vysokému krevnímu tlaku.
„Suplementace (doplnění) vitaminem D právě pomáhá ke snížení krevního tlaku u již existující hypertenze. Tento zázračný vitamín je důležitý pro vývoj a udržení zdravé a funkční arteriální (tepenné) stěny,“ uzavírá přednosti vitamínu D PhDr. Karolína Hlavatá Phd. v rámci projektu Bílé plus.
V potravinách nalezneme vitamin D hlavně v tresčích játrech, rybách (sardinky, losos, makrela), v másle a čerstvém mléce! |