Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zázračný vitamín D! Známe lék na rakovinu, srdce i roztroušenou sklerózu

25. září 2012 | 11:23

Nejen díky sportu je člověk zdráv (a někdy dokonce trvalým invalidou). Divy dělá i slunce a strava bohatá na vitamín D. Možná vás až překvapí, na co všechno má tenhle zázračný vitamín vliv.


Nejdůležitější role vitamínu D – kosti, kosti, kosti

„Déčko“ se významně podílí na zvýšení vstřebávání vápníku a fosfátů ve střevě. Také je nezbytný pro růst kostí do délky a spoluurčuje v novorozeneckém a kojeneckém věku kvalitu kosti.

Vitamín je tedy nesmírně důležitý v procesech týkající se naší kostry. Konkrétně ještě ovlivňuje proces remodelace kosti, který sleduje 2 hlavní funkce – obnovu kostry a vnitřní rovnováhu vápníku.

Vitamín D je potřeba neustále doplňovat!
Autor: Profimedia.cz

Dále poskytuje ochranu před zlomeninami. Dokonce bylo prokázáno, že pokud máte ve vyšším věku optimální hladinu tohoto vitamínu, hrozí vám méně pádů.

Vitamín D a imunita

Vitamín D hraje klíčovou roli v imunitním systému a boji proti infekcím. Při jeho nedostatku jste častěji nachlazení a máte chřipku. Zároveň vám hrozí zvýšené riziko zánětlivých onemocnění střeva (je totiž centrem imunity), revmatoidní artritidy, Lupusu, roztroušené sklerózy a cukrovky 1. typu.

Vitamín D a roztroušená skleróza

Vitamín D je potřeba neustále doplňovat!
Autor: Profimedia.cz

Tato zákeřná choroba se řadí mezi autoimunitní onemocnění. Napadne imunitní systém a zničí ochranný obal nervů.
Studie ukázaly, že suplementace (doplňování) vitaminem D a hořčíkem u mladých mužů s roztroušenou sklerózou snížila četnost znovuzplanutí choroby. Vitamín D jako regulátor imunitního systému má ochranný vliv.

„Déčko“ a nádorová onemocnění

Epidemiologické výzkumy naznačují, že nedostatek vitaminu D souvisí se zvýšením rizika rozvoje nádorů. Jedná se především o nádory prsu, tlustého střeva a prostaty. Nicméně je důležitý nejen dostatek vitaminu D, ale zároveň i vápníku. Tuto kombinaci dokonale splňuje mléko a mléčné výrobky.

Vitamín D a kardiovaskulární systém

Vitamín D je potřeba neustále doplňovat!
Autor: Profimedia.cz

Nedostatečné množství „déčka“ přispívá k vysokému krevnímu tlaku.
„Suplementace (doplnění) vitaminem D právě pomáhá ke snížení krevního tlaku u již existující hypertenze. Tento zázračný vitamín je důležitý pro vývoj a udržení zdravé a funkční arteriální (tepenné) stěny,“ uzavírá přednosti vitamínu D PhDr. Karolína Hlavatá Phd. v rámci projektu Bílé plus.

V potravinách nalezneme vitamin D hlavně v tresčích játrech, rybách (sardinky, losos, makrela), v másle a čerstvém mléce!
Autor: ema, Klena