Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Začíná chřipková sezóna: Známe 4 největší mýty a fakta o chřipce!

11. září 2012 | 16:00

Ačkoli chřipka patří mezi ta vůbec nejběžnější onemocnění, není s ní veřejnost zcela obeznámena a koluje o ní spousta mýtů. Některé vyvolávají zbytečně velké obavy, jiné chřipku zlehčují a podceňují...

V každém případě mohou tyto nepravdy vést k nesprávnému přístupu a zbytečným onemocněním a komplikacím, kterým lze předejít očkováním proti chřipce.

Chřipka není závažné onemocnění

Přestože se s chřipkou drtivá většina rok co rok setkává a považuje ji tedy za téměř banální onemocnění, nijak to nesnižuje rizika, která může způsobit. Virus napadá dýchací cesty a při zanedbání může vést až k zápalu plic. Každoročně je v České republice kvůli následkům chřipky hospitalizovaných 7000 až 16000 infikovaných a až 2661 lidí následkům chřipkového onemocnění podlehne.

Očkování může způsobit chřipku

Začíná období chřipkové epidemie. Je nutné se proti němu chránit?
Autor: Profimedia.cz

Očkování proti chřipce funguje na principu budování imunity, tedy reakci těla na přítomnost viru chřipky a vytváření protilátek. Vakcína obsahuje pouze deaktivované (mrtvé) viry nebo jejich části, které jsou ve výrobním procesu důkladně čištěny a nemohou tedy nemoc vyvolat. K tomuto omylu dochází nejčastěji v případech, kdy člověka postihne nachlazení, ale on je považuje za chřipku a její vznik přičítá očkování.


Očkování nemá smysl, nikdo neví, jaký typ viru udeří

Každý rok vydávají epidemiologové prognózu pro danou chřipkovou sezonu, kterou se pak řídí výrobci vakcín. Prognóza vychází ze studia cirkulace chřipkových virů na jižní polokouli, ze které nákaza putuje k nám na sever. Úspěšnost předpovědi je 90 %, navíc vakcíny dostupné na místním trhu obsahují 3 virové kmeny, což pravděpodobnost shody ještě zvyšuje.

Očkování proti chřipce je trvalé

Začíná období chřipkové epidemie. Je nutné se proti němu chránit?
Autor: Profimedia.cz

Mnoho lidí se nechává očkovat s předpokladem, že jsou proti chřipce trvale chráněni, což vzhledem k mutacím viru není pravda. Očkování proti chřipce je třeba provádět každý rok, protože chřipkové viry se velmi často mění.

Epidemiologická prognóza přináší každoročně nové informace o právě cirkulujících virech chřipky.  Na základě doporučení WHO pro složení chřipkové vakcíny je pak vyvinuta vždy pro aktuální chřipkovou sezónu nová vakcína. Účinnost vakcinace je 6-12 měsíců, každoroční přeočkování se proto provádí i v případě, že se složení vakcíny nezmění. Oproti loňské sezóně jsou letos ve vakcíně 2 nové kmeny.

ČTĚTE JIŽ ZÍTRA: JAK SE CHRÁNIT PROTI CHŘIPKOVÉMU ONEMOCNĚNÍ?

Autor: ema