Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kapavka z prkýnka? Nesmysl!

Mezi lidmi se traduje hodně nesmyslů o sexuálně přenosných nemocech.
16. října 2012 | 08:06

Už se vám někdo snažil namluvit, že se nějakou pohlavní nemoc chytil ze záchodového prkýnka? Nevěřte tomu. A podobných "pohádek" je víc. Mezi lidmi se traduje hodně nesmyslů o sexuálně přenosných nemocech. Které jsou ty největší?

Když přijdete k doktorovi s tím, že jste se například kapavkou či syfilisem nakazili na veřejném záchodku, nejspíš vám řekne, že ano, jistě. Ale jen v případě, že jste tam s někým souložili...

1. Nevyléčitelný je jen AIDS – HIV

Není to pravda, některých pohlavních chorob se nezbavíte celý život, anebo se vám budou stále vracet. Úplně se dá vyléčit například kapavka, syfilis nebo chlamydie. Naopak genitální herpes (opar), HIV nebo třeba žloutenka typu C.

2. Nakazit se můžu i ze záchodové mísy nebo prkénka

To je také nepravda. Výzkum na tohle téma prováděli v USA. Odborníci odebrali vzorky z veřejných toalet a podrobili je mikroskopickému zkoumání. Zjistili, že na čtverečním centimetru se nachází jen 49 bakterií, zatímco například na stejné ploše telefonního sluchadla jich je 25 tisíc. Možnost nákazy je vyloučena i proto, že původci pohlavních nemocí (bakterie a podobně) jsou natolik slabí, že kontakt s vnějším prostředím, mimo lidského těla nepřežijí.

3. Sex v bazénu je neškodný (ba naopak zabíjí bakterie)

Všechny choroboplodné zárodky by měl údajně zničit chlór nebo vyšší teplota vody. Chlór ale ve skutečnosti nedokáže zabít bakterie nebo viry, které způsobují pohlavní choroby, ani spermie. Takže když budete souložit v bazénu, můžete se nakazit pohlavní nemocí i otěhotnět. Původce nezničí ani horká sprcha, ale pozor, může poškodit latexový kondom.

4. Při orálním sexu mi nákaza nehrozí

Studie zjistily , že orální sex si užívá 41 procent lidí do 25 let častěji, než klasický. Přitom 28 procent z nich se domnívá, že jim žádné nebezpečí nákazy nehrozí. Naopak. Při orální metodě jste ohroženi kapavkou, chlamydiemi, genitálním oparem i HIV (i když v tomhle případě je riziko menší než při klasickém styku).

5. Když se nakazím, hned to poznám

Tak tomu nevěřte. Hodně pohlavních nemocí probíhá v podstatě bez příznaků, a potíže se dostaví až po delším čase, když už je léčba komplikovanější. Údajně až čtyři pětiny žen nepoznají, že byly nakaženy například chlamydiemi – přitom neléčená choroba může způsobit neplodnost, poškodit zrak a podobně.

Autor: Silvie Risová