Kokosový olej by se tak v budoucnu mohl stát významnou přísadou zubních past. Potěšující zprávu přinesl zpravodajský server BBC.
"Působí již při relativně nízkých koncentracích," řekl o kokosovém oleji Brady. "Navíc vzhledem k rostoucí odolnosti bakterií vůči působení antibiotik, je důležité, abychom obrátili pozornost k novým cestám, jak bojovat s mikrobiální infekcí," dodal.
Irští experti při svém výzkumu odhalili, že kokosový olej po reakci s enzymy zastavuje růst streptokoků, které rozhodující měrou přispívají k tvorbě zubního kazu. Ten postihuje 60 až 90 procent dětí v průmyslových zemích. Kokosový olej napadá navíc i kvasinky, jež stojí za vznikem aft.
Tým odborníků z technologického ústavu v irském městě Athlone se při svém výzkumu zaměřil na účinky kokosového, rostlinného a olivového oleje v jejich přírodním stavu a nechal je reagovat s enzymy v procesu, který se podobá procesu trávení v lidském těle začínajícímu již v dutině ústní. Poté oleje otestoval v přítomnosti streptokoků. Pouze kokosový olej byl schopen potlačit množení většiny kmenů těchto bakterií.
Vědci sdělili, že při štěpení kokosového oleje pomocí enzymů se olej mění v kyseliny, které aktivně a efektivně bakterie zneškodňují. Kokosový olej si poradil mimo jiné s bakterií streptococcus mutans, která žije v ústní dutině člověka, přichycuje se na zubech a vylučuje žíravou kyselinu.
Damien Brady, který společně s Patricií Hughes výzkum vedl, prohlásil, že kokosový olej by se při výrobě zubních past mohl stát atraktivní alternativou pro chemické přísady, jako je kupříkladu fluor.