Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Největší mýty o dia potravinách

Diapotraviny rozhodně nejsou to samé jako výrobky označené slůvkem dietní. Diabetik by je proto měl konzumovat pouze v rozumné míře a neměl by zapomínat na dostatek pohybu.
30. srpna 2012 | 17:16

I když je cukrovkou postižen každý dvanáctý občan České republiky bez ohledu na věk, panuje kolem tohoto onemocnění stále mnoho mýtů a nejasností. Neinformovanost však v tomto případě může být dokonce příčinou smrti.

1. DIA POTRAVINY SE NEPOČÍTAJÍ

Diabetici se často domnívají, že „dia“ cukrovinek můžou sníst, kolik se jim zlíbí. Není to pravda. Musí je vždy započítat do celkového denního příjmu, stejně jako všechny další potraviny.

2. DIA POTRAVINY JSOU DIETNÍ

Diapotraviny rozhodně nejsou to samé jako výrobky označené slůvkem dietní. Diabetik by je proto měl konzumovat pouze v rozumné míře a neměl by zapomínat na dostatek pohybu.

3. DIA POTRAVINY NEJSOU MOC DOBRÉ

Chuťově se už diavýrobky o moc zlepšily, některé jsou ještě lepší než jejich „sladká“ konkurence.

Cukr
Autor: Profimedia.cz

4. DIA POTRAVINY VŮBEC NEOBSAHUJÍ CUKR

Dia cukrovinky by neměly obsahovat sacharózu, tedy řepný cukr, který je vysoce kalorický a rychle vyčerpává povolenou denní dávku sacharidů. Vyloučení rychle vstřebatelných sacharidů patří mezi základní doporučení dietního režimu u cukrovky 2. typu. Proto by výrobky určené diabetikům neměly sacharózu obsahovat. Je ale možné ji nahradit například fruktózou, sorbitolem, maltitolem nebo dalšími sladidly, vhodnými pro diabetiky.

5. LIGHT VÝROBKY MOHU V JAKÉMKOLIV MNOŽSTVÍ

Označení „light“ znamená, že se jedná o produkt se sníženým obsahem tuků, nikoliv cukru. Pro jeho konzumaci proto stejná pravidla, jako pro ostatní potraviny.

Autor: Jana Šlégrová, lena