Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 zásad chutného chleba: Jak poznáte, že je kvalitní?

Chutná vám chleba, který jíte? Jestli ne, víme, kde je chyba!
15. května 2012 | 07:58

Na pultech dnes najdeme kolem stovky druhů chleba. Jak už v obchodě zjistíte, že kupujete ten, který vám bude chutnat i další den.

Nejvíce se u nás peče pšeničnožitný chléb. K oblíbeným druhům patří i s příchutí kmínový, grahamový, ovesný, bramborový či slunečnicový. Často však dnes v obchodech natrefíte i na něco, co si říká chléb, ovšem zdaleka neodpovídá kvalitě tohoto tradičního pokrmu.

Přišli jste právě domů z nákupu, vybalili úplně čerstvý chléb, z údajně vlastní pekárny hypermarketu, a když ho rozkrojíte, střídka se najednou drolí, kůrka odlamuje, chuť je nakyslá až hořká. Co je špatně? No tak, chléb se jim tentokrát zřejmě nepovedl. Ale, proč? Úplně tak čerstvý zřejmě nebude...

Ilustrační foto
Autor: ČTK


1. Čerstvě upečený chléb poznáte podle pružnosti střídky. Tedy, pokud bochník zmáčknete a ihned se vrátí do původního stavu.

2. Velmi nepravidelný a deformovaný tvar výrobku svědčí o nedodržení technologického postupu, nízký, tedy příliš placatý chléb dokazuje špatné kynutí.

3. Špinavá kůrka na chlebu na spodní i vrchní straně prozrazuje něco o nedostatečném čištění plechů i stěn pece.

4.  Připálená kůrka je signálem, že chléb bude zřejmě hořký.
Domácí chléb
Autor: z knihy Slovenské jedlá, vydavatelství ringier Slovakia

5.  Nedopečená, příliš světlá kůrka zase signalizuje celkově nepropečený výrobek s vlhkou, mazlavou střídkou, která může začít velmi brzy plesnivět.

6.  Málo vykynutý chleba svědčí o špatně zadělaném těstě, či nízké teplotě v peci.

7.  Kvalitu chleba snižuje i viditelně obnažená střídka. Takový chléb je náchylnější na proniknutí plísní do střídky.
Zkuste někdy sáhnout i po zdravějších druzích.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

8. Pokud si kupujete balený chléb a vidíte, že je obal zevnitř orosený, nekupujte ho! Výrobce zabalil chleba ještě vlažný a ten tak rychleji zplesniví.

9.  Skryté vady u chleba odhalíte, bohužel, až po rozkrojení. Jde hlavně o: drobivou střídku, vlhký tmavší kruh v střídce, vodnatý pás pod kůrkou, nebo na spodní části chleba, trhliny v střídce a ve finále i špatná chuť chleba.

10.  Příliš kyselá až hořká chuť může byt způsobená starým těstem.

Názor odborníka: Ne všechno hnědé, je celozrnné

Tmavý chléb ještě neznamená zdravý chléb!
Autor: Dušan Křístek

Mnoho lidí si myslí, že tmavý chléb je automaticky celozrnný, a tedy nejzdravější. Podle barvy chleba či pečiva nemůžeme usoudit, zdá je či není celozrnný. Někdy je bílý chléb jen přibarvený melasou, karamelem či barvivy, které mají vytvořit dojem celozrnného výrobku. Pamatujte, že rozhoduje konzistence, ne barva! Celozrnné pečivo zahrnuje především mletá obilná zrna. To poznáte, když se podíváte na řez, nebo na povrch chleba. Musíte zaznamenat drobné kousíčky obilných slupek. Tmavě hnědé jsou vždy přibarvené, celozrnné mají světlou, jemně béžovou barvu!

Autor: lesk.sk, Kbak