Potraviny zdraví škodlivé: Podvod s názvem light! | Pro ženy | Blesk.cz

Potraviny zdraví škodlivé: Podvod s názvem light!

10. května 2012 | 06:27

Zdravý životní styl je snad nejvíce diskutované téma v oblasti zdraví a výživy. Light potraviny známe z reklamních spotů i přeplněných regálů a při nakupování většinou dáváme přednost právě jim, aniž bychom více zkoumali etiketu. Jak jsme ale zjistili, není všechno zlato, co se třpytí…

Průzkumy dokazují, že i rozmlsaní Češi se už snaží více myslet na zdraví a upravují podle toho i svou životosprávu. Při nakupování stále častěji vhazují do košíku potraviny, které jsou označené jako dia nebo light.

To nám ostatně potvrdila i prodavačka jednoho hypermarketu. „Jak je na výrobku napsané light, je nám hned jasné, že půjde více na odběr, takže ho objednáváme automaticky víc. A teď, před létem, obzvlášť. Jako by všichni chtěli hubnout,“ říká prodavačka.

Odborníci ale radí, že zákazník by si měl před koupí pokaždé důkladně prohlédnout etiketu výrobku s jednotlivými nutričními hodnotami. „V žádném případě neplatí pravidlo, že light potraviny jsou za každou cenu zdravé.

Light neznamená zdravé

Lenka Zelinková, specialistka na výživu.
Lenka Zelinková, specialistka na výživu.
Na rozdíl od pojmů nízkotučný a nízkokalorický není označení light českými zákony nijak zvlášť limitované. Výrobci si tedy nemusejí lámat hlavu, jaké produkty označí za „lehké“. Podle agentury Botticelli je zákazník často oklamaný dobře vypadajícím výrobkem, který slibuje něco, co nesplňuje.

Může se tak stát, že light jogurt obsahuje tzv. éčka, na která můžou být někteří lidé alergičtí. Éčka u potravin prodlužují dobu trvanlivosti, upravují a zvýrazňují jejich chuť a barvu. Patří sem nejrůznější konzervanty, antioxidanty, umělá sladidla, stabilizátory a další. Možná vás překvapí, že light jogurty jsou sice dietní, ale obsahují nepříliš zdravá zahušťovadla.

„Ta se používají např. v jogurtech, aby se zvýšila viskozita výrobku. Stejně jako ostatní potraviny by se neměly konzumovat ve zvýšeném množství, můžou totiž u zvlášť citlivých jedinců vyvolat nepříznivé reakce,“ vysvětluje specialistka na výživu Lenka Zelinková a dodává, že podle legislativních předpisů je údaj LIGHT na výrobku nepovinný, takže pokud daný výrobek splňuje více výživových tvrzení, např. light, ale i bez cukru, je na výrobci, které tvrzení na svém výrobku uvede.

Zajímejte se o složení

„Lehké“ potraviny můžou obsahovat sacharidy s vyšším glykemickým indexem, a to může způsobit i to, že konzumenti velmi brzy po snědení takového výrobku mají pocit hladu a sahají po dalším jídle. Kromě toho lidé často považují označení light za synonymum pro zdravé. To vede k tomu, že si na talíř dovolí dát mnohem větší porce, nebo si místo jednoho obyčejného jogurtu dají dva light.

Lidé by si při vybírání „zdravých“ výrobků měli pečlivě přečíst nutriční hodnoty, které vypovídají o tom, která složka je eliminovaná a čím je případně nahrazená. V případě, že si stále nejsou jistí, měli by kontaktovat svého praktického lékaře nebo odborníka na výživu.

Lenka Zelinková k tomu dodává: „Light potraviny můžou být vhodné pro obézní, kteří chtějí zhubnout. Je ale potřeba si všímat celkového složení výrobku, nesmíme se nechat zlákat slůvkem light, protože ne každý takový výrobek je vhodný. Totéž platí i pro diabetiky – ne všechny light výrobky se pro ně hodí.“

Příliš vhodné nejsou ani potraviny nebo nápoje, které obsahují umělá barviva, protože při jejich výrobě nebylo použito žádné ovoce ani jiné přírodní složky. Na pozoru byste se měli mít i před výrobky, které obsahují umělé přídatné látky.

 

JAK SE VYZNAT V OZNAČENÍCH?
Podle naší legislativy musí takto označené výrobky splňovat následující požadavky:

1.NÍZKOKALORICKÝ: pokud je výrobek označen jako nízkoenergetický, musí obsahovat nejvýše 40 kcal (170 kJ)/100 g nebo nejvýše 20 kcal, (80 kJ)/ 100g.
2. NÍZKOTUČNÝ: V případě, že si vyberete výrobek s označením s nízkým obsahem tuku, měl by obsahovat nejvýše
3 g tuku/100 g nebo nejvýše 1,5 g tuku/100 ml (u polotučného mléka až 1,8 g tuku/100 ml).
3. BEZ KALORIÍ: Pokud je označen - bez energetické hodnoty, musí obsahovat nejvýše 4 kcal (17 kJ)/100 ml; pro stolní sladidla platí limit 0,4 kcal (1,7 kJ)/porci, odpovídající sladivosti 6 g sacharózy (1 kávová lžička).
4. S NÍZKÝM OBSAHEM TUKU: obsahuje nejvýše 3 g tuku/100 g nebo nejvýše 1,5 g tuku/100 ml, (v případě polotučného mléka až 1,8 g tuku/100 ml).
5. BEZ TUKU: obsahuje nejvýše 0,5 g tuku/100 g nebo 100 ml. Údaje jako „X % bez tuku“ jsou zakázané

Dá se po nich i ztloustnout?

Podle odborníků vždy záleží na celkové skladbě jídelníčku a energetickém příjmu. Pokud chcete zhubnout, k svačině si vezmete light jogurt a k večeři tlačenku, moc energie „neušetříte“. Navíc u některých výrobků může být část tuku nahrazena vyšším podílem cukru, takže výrobek pak nemusí mít vždy bezvýhradně nižší obsah energie.

„Při hubnutí také neplatí pravidlo, že když je potravina light, můžu jí sníst více, a také neplatí, co je light, je automaticky zdravé,“ upozorňuje Lenka Zelinková. Light může být třeba i majonéza. Má sice méně tuku a energie oproti klasické majonéze, přesto není vhodné si ji dávat pravidelně a ve větším množství. Pro obézní se vůbec nehodí, je lepší ji nahradit např. bílým jogurtem.

Pozor na light nápoje

Lenka Zelinková, odbornice na zdravou výživu, varuje spotřebitele i před light nápoji.

„Vhodné nejsou kolové nápoje light, které obsahují kyselinu fosforečnou, která snižuje využitelnost vápníku v těle. Light sirupy můžou obsahovat více aditivních (přídavných látek) a náhradních sladidel, která nejsou při pravidelné konzumaci vůbec vhodná,“ říká. Kromě toho, některé nápoje obsahují i diskutovaný aspartam a acesulfam. Patří mezi neenergetická umělá sladidla, která se přidávají nejčastěji do kolových nápojů.

„Acesulfam K je bezpečný, nevykazuje žádné toxické účinky. Je nejčastějším sladidlem používaným společností Coca cola. Aspartam bývá obviňovaný z mnoha nežádoucích účinků (karcinogenita, vliv na mozek). Stále probíhají studie, které by měly zjistit, jak to s ním je. V současné době nebyly žádné nežádoucí účinky potvrzené a aspartam je bezpečný. Potraviny s aspartamem však nesmí konzumovat lidé trpící fenylketonurií,“ tvrdí Lenka Zelinková.

Co říci závěrem? Nevěřte reklamám a jejich trikům, vždy pečlivě sledujte etikety a vybírejte podle složení každého výrobku. Jen tak se totiž můžete přesvědčit, co všechno výrobek obsahuje a zda je pro vás vhodný.


Autor: Kbak, Lea Červeňanská/Blesk zdraví