Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 tipů pro zdravé nehty

Třepící se nehty mohou signalizovat problémy se štítnou žlázou.
6. prosince 2011 | 13:07

Nehty jsou zrcadlem našeho zdraví. Stres, nedostatek železa nebo tekutin, různá onemocnění, infekce. To vše se většinou odrazí na jejich stavu. Naučte se poznávat varovné signály.

Zdravé nehty jsou hladké, bez rýh a různých hrbolků nebo vyvýšenin. Mají jemně růžové lůžko a také se většinou lesknou. U kořene nehtů je viditelný nehtový měsíček, tedy půlkruhovitá bílá plocha. Kůžička kolem nehtů slouží jako jejich ochrana. Jestli se vám během posledních pár týdnů kvalita nehtů zhoršila, snažte se zjistit, jestli vašemu tělu něco nechybí. Jakékoli změny není potřeba brát jen jako estetický problém, protože můžou signalizovat celou řadu onemocnění.

Nehty - zrcadlo našeho zdraví

Nedostatek železa
Změněná barva nehtů – šedá – je přirozená u starších lidí. Může ale vypovídat o nedostatku železa. Problém se projeví i jakousi proláklinou dovnitř nehtu, takže ten má pak tvar lžičky...

Žloutenka (hepatitida)

Bílé nehty s tmavými okraji nebo zažloutlé signalizují problémy s játry – většinou žloutenku. Ta se ale projevuje i jinými příznaky – například bolestmi břicha, kloubů a celkovou únavou.

Těžkosti s plícemi

jakékoliv problémy a nedostatky se odrážejí na stavu našich nehtů
Autor: profimedia.cz

Na rukou se to odrazí namodralými nehty – tenhle odstín napovídá, že plíce mají nedostatek kyslíku.

Kožní onemocnění (psoriáza – lupénka)
Lupénka nejčastěji napadá vlasatou část hlavy, kolena, lýtka, lokty. Na nehtech se tato diagnóza může projevit drobnými tečkovanými dírkami.

Plísně
Žluté nehty bývají důsledkem houbovité plísně – když se infekce neléčí, nehty slábnou a hodně se lámou. Neléčené infekce vedou také k pomalému poškození nehtové ploténky. Žluté nebo hnědé nehty zase mívají silní kuřáci.

Únava a padání vlasů

Bílé skvrny se na nehtech vyskytují poměrně často a bývají projevem únavy nebo vypadávání vlasů – tyhle dva jevy jdou často ruku v ruce. Mnozí z nás se mylně domnívají, že se jedná o nedostatek vitaminů nebo minerálů.

Špatné trávení

Podélné rýhy na několika nehtech můžou signalizovat špatnou činnost zažívacího ústrojí (těžkosti se žaludkem, slinivkou a podobně), ale můžou být i důsledkem horečky nebo otravy organismu. Rýhované nehty bývají i známkou poškození zárodečné nehtové vrstvy. Příčné rýhování vzniká kvůli vyššímu obsahu škodlivin v organismu, a proto se často objevuje na palcích kuřáků.

Snížená funkce štítné žlázy
Lámavé nehty jsou velmi často spojené se sníženou funkcí štítné žlázy. Tuhle poruchu provází i suchá kůže a lámavost vlasů. Nehty se lámou i při častém používání laků. Lámavost může být i signálem aterosklerózy (vápenatění cév).

Víte, že...

… tvar nehtů hodně závisí na několika faktorech, mezi něž patří těhotenství, počasí, věk, stres a různá onemocnění?

… nehty rychleji rostou během dne, v mládí, v těhotenství a v létě?

… naopak nejpomaleji rostou v noci, v zimě a ve stáří?

… na rukou rostou rychleji než na nohou?

… stres a onemocnění, zejména infekce, mají za následek zastavení růstu nehtů a ovlivňují i jejich povrch?

10 rad pro zdravé nehty

1. Hezké a zdravé nehty vyžadují dobrý zdravotní stav, správnou výživu, pohodu a pohyb.

2. Jezte hodně mléčných výrobků a pijte mléko. Vše je bohaté na vápník.

3. Vitamin D si doplňujte z rybího tuku, sardinek a tuňáka.

Alespoň jednou za měsíc dopřejte rukám koupel v zahřátém olivovém oleji.
Autor: Dušan Křístek
4. Jestliže máte slabé nehty, pomůžou vám potraviny s vysokým obsahem železa – dopřávejte si proto hodně oříšků a rostlinného oleje.

5. Musíte organismu zabezpečit i dostatečný příjem zinku, selenu a hořčíku. Když vám chybí, začněte užívat přípravky, které jsou určené speciálně na výživu nehtů, vlasů a pokožky.

6. Zdrojem zinku jsou dýňová semínka, pšeničné klíčky, tofu, droždí...

7. Železo obsahují čočka, sezam, sušené meruňky, mák, kokos a kopřiva.

8. Hořčík najdete v brokolici, mandlích, čínském zelí a kukuřici.

9. Pro růst nehtů je důležité zásobování organismu aminokyselinami (proteiny), zejména cystinem. Cystin se podílí na tvorbě keratinu a má pro růst nehtů stimulační a regenerační efekt (nalézá se zejména v cibuli, pórku a česneku).

10. Jednou z nejlepších živin pro nehty je kyselina gama-linoleová, nacházející se v pupalkovém oleji.

Autor: Silvie Risová