Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zatočte s plísněmi nohou. Už navždy!

10. září 2011 | 14:11

Svědí vás nepříjemně chodidla, na nehtech máte podivné flíčky? Pak jste si zřejmě z plovárny či sauny přinesli nejen krásné opálení, ale i nepříjemný "suvenýr" v podobě plísně. Chytit ji je stokrát jednodušší, než se jí zbavit.

Výtrusy plísně a zlomky podhoubí se dostávají na příznivá místa a parazitují na lidských tkáních. Pokožka praská, objevují se bílé plošky, nohy se olupují a mohou vznikat trhliny nebo do krve rozpraskané paty. Přesně takové jsou důsledky plísňových onemocnění, která jsou nejfrekventovanější právě na nohou.

Zdravotní i společenský problém

Mykóza nehtů dolních končetin se projevuje bílými nebo nažloutlými skvrnami na okrajích nehtů, infekce se rozšiřuje na nehtové lůžko pod nehtovou ploténkou, poté dojde ke ztluštění nehtu, jeho lámání a drolení, někdy až k zhnědnutí a postupně zasahuje další nehty. Nejenže je tento problém často bolestivý, je navíc i estetický. Jestliže člověk trpí těmito obtížemi, jen stěží se obuje do letních sandálů. Mykóza spolu s bakteriemi, s nimiž žije v symbióze, navíc silně zapáchá, pokožka svědí, často i pálí. Někdy se může jednat o dočasnou nepříjemnost, častěji se však musí přistoupit k léčbě, která může trvat třeba rok i déle.

Mykózu hledejte tam, kde byste ji ani nečekali
Tělu i duši prospějí rovněž koupelové soli, například s výtažky z růží, která čistí suchou a unavenou pokožku, odstraňuje drobné vyrážky a akné a slibuje také afrodiziakální účinky.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Možná si říkáte, že Vás se tento problém netýká, protože do bazénu ani na plovárnu nechodíte. Stačí však stoupnout ve zkušební kabince na koberec, na kterém stál člověk s plísňovým onemocněním nohou, a záhy se Vás tento problém týkat může. Stejně tak byste měli přemýšlet i při zkoušení obuvi. Proto byste zejména v letních měsících, kdy jsou nohy náchylnější k zapaření, což je ideální pro růst plísní, měli být ostražití a dbát na dostatečnou prevenci.

Nepodceňujte prevenci

Pokud se chystáte užívat si vodních radovánek, mějte na paměti nebezpečí, které na vás číhá na stále vlhkých dřevěných podlahách plováren, šaten nebo i saun. Raději v těchto prostorách nechoďte bosi a po návratu domů se pečlivě umyjte a důkladně osušte. Zásadně nepůjčujte nikomu svůj ručník a za prevenci se považuje i nošení prodyšného oblečení, které dobře saje pot a vzdušnou vlhkost. Raději si připlaťte za kvalitní bavlněné ponožky nebo za koženou obuv. Vhodné je navíc používat přípravky, díky kterým budete své nohy cíleně chránit. Mezi takové patří například prášek obsahující „chytrou houbu“ (Pythium olygandrum). Preventivní zásyp můžete aplikovat i do obuvi. Předejdete tak nejen plísním, ale především pak i nepříjemnému zápachu.

.
Autor: shutterstock.com
Šikovné české ručičky

Zázračná chytrá houba je výsledkem třicetiletého výzkumu dvou českých vědců, kteří si ji letos nechali patentovat. Skvělé je to, že jde o čistě přírodní prostředek. Je netoxická, nealergizující, bez nežádoucích i vedlejších účinků. I když se chová jako predátor, je nebezpečná jen ostatním mikroskopickým houbám - plísním, které mykózy způsobují. Živí se totiž právě a jen jimi. Dokáže je najít i v málo dostupných místech jako třeba pod nehty. Je neskutečně rychlá, patogenní organismy začne likvidovat během desítek minut.

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.