Vědci zjistili, že osoby, které si v šestitýdenním intervalu denně daly porci sýra, měly nižší ukazatel cholesterolu LDL, tedy takzvaného "špatného", než při konzumaci srovnatelného množství másla. A vyšší cholesterol se u jedlíků sýra neukázal ani ve srovnání s běžným jídelníčkem, upozornil tým vedený Julií Hjerpstedovou v časopise American Journal of Clinical Nutrition.
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/import-syr-syry-mliecne-vyrobky-mliecne-vyrobky-crop-crop-crop/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/421104.jpg?v=0&st=ir5BUWhk9nOxmANnEj8icSbQyr9mPq3KfYKU_EtVpnA&ts=1600812000&e=0)
Dánští vědci sledovali skupinu 50 lidí, z nichž každý měl kontrolovaný jídelníček včetně přídělu sýra či másla, obojí z kravského mléka. Šest týdnů vždy měli zařazeno do jídelníčku buď máslo nebo sýr. Pak absolvovali dvoutýdenní "očistnou kúru", kdy se vraceli k normální stravě. A pak měli do kontrolovaného jídelníčku zase zařazen ten druhý mléčný produkt než v první fázi.
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/maslo/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/880894.jpg?v=0&st=Ng1moOG9E4Aq4wsihRkGaNEiz7QrfAdc9EHnGOBgdLU&ts=1600812000&e=0)
Přesnou představu zatím vědci o
důvodech, proč sýry působí na lidský organismus jinak než máslo, nemají. Někteří to připisují zvýšenému obsahu vápníku v sýrech, další většímu množství proteinů v sýru či jeho fermentačnímu procesu.Podle Elizabeth Jacksonové z Michiganské univerzity sice studie byla dobře provedena, ale na doporučeních kardiologů to zatím nic nemění. "Chceme, aby se lidé zaměřili na celozrnnou stravu a zeleninu a umírněnou konzumaci tuků. A co se týče sýra, v umírněném množství jakýkoliv," dodala.