Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dívka měla u srdce nádor velikosti ragbyového míče

26. října 2011 | 16:28

Možná jen zázrakem se podařilo britské školačce úspěšně odstranit z hrudi obrovský nádor. Drtil jí plíci a posupně přestávala dýchat. Vyhráno však stále nemá.

Jen kousek od srdce vyrostl Lucy Betts (13) obrovský nádor. Svými rozměry dosahoval velikosti ragbyového míče. Nádor začal proto utlačovat levou plíci a dívka nemohla popadnout dech.

Lékaři ji zpočátku léčili na astma. Ovšem i přes užívání léků a inhalátoru se její stav stále zhoršoval. Až rentgenový snímek odhalil útvar v hrudníku, tzv. ganglioneuroblastom. U dětí jde o velmi vzácnou formu rakoviny, která napadá i nervovou tkáň.

Museli jí odstranit žebra

Přestože je Lucy štíhlá, nezvyklý útvar se nikde neprojevil. Byl totiž usídlený hluboko uvnitř těla, kde tiše dělal paseku.

„Řekli nám, že pokud Lucy nebudou okamžitě operovat, zemře,“ vzpomíná její matka Carmen. “Nádor by stále rostl a drtil by jí plíci na srdce, až by se nakonec udusila.”

Při riskantní operaci lékaři dívce museli odstranit dvě levá žebra a další vnitřní tkáně, aby se jim více než kilo vážící nádor podařilo vůbec odstranit. Operace trvala šest hodin a ani po ní nemá Lucy stále vyhráno.

"Nádor byl naprosto enormní. Vypadal jako ragbyový míč. Protože byl tak blízko srdce a hlavních cév, na operaci se podíleli i kardiochirurgové,“ objasnila Carmen. „Je prý zázrak, že se nádor dal odstranit celý najednou,“ dodává.

Objevili další nádor

Chirurgové ovšem během operace objevili, že má Lucy u páteře ještě jeden nádor, velký zatím „jen“ 10 centimetrů. Ten ale nejsou schopni odstranit, dokud je dívka v růstu.

"Tento druhý nádor je velmi blízko míchy a jeho odstranění by mohlo způsobit, že dcera ochrne na nohy,“ vysvětluje její matka. "Je to velmi znepokojující, ale snažíme se být pozitivní a Lucy je skutečný bojovník, který se jen tak nevzdává.“

Dlouhý pobyt v nemocnici a obětavá péče zdravotníků dívku naopak inspirovaly. „Musím se rychle uzdravit a normálně žít. Chci totiž studovat zdravotnictví, abych mohla pomáhat jiným lidem," vidí svou budoucnost optimisticky Lucy.

Autor: INT, bak