Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Batole spolklo baterku z ovladače, lékaři bojovali o jeho život

18. listopadu 2011 | 06:00

Americký chlapec Emmett Rauch (2) prodělal už 18 operací. Kyselina z baterie mu poleptala jícen. Tento příběh není zdaleka ojedinělý. Lékaři proto varují, stejné případy se totiž dějí i u nás.

Lékaři v americkém Phoenixu bojovali mnoho týdnů o život dvouletého Emmetta Raucha, který spolkl tzv. knoflíkovou baterii. Takové se najdou v každé domácnosti. Tato byla z dálkového ovladače k televizi.

V době nehody teprve desetiměsíčnímu chlapci lithiová baterie popálila jícen a dál leptala útroby.

Jeho matka Karla Rauch podle prvních symptomů myslela, že je syn jen nastydlý. “Po třech dnech však nastaly vážné komplikace,” vzpomíná na začátek hrůzy, kterou už několik měsíců prožívá.

Emmett Rauch prodělal 18 operací.
Autor: Facebook

Díry v jícnu a 18 operací!

Kyselina z baterie totiž synovi propálila do jícnu dvě velké díry a pak mu začaly selhávat plíce. Proto Emmett v arizonské dětské nemocnici prodělal už 18 operací! Dítě má navíc za sebou 200 rentgenů a více než 19 týdnů strávilo na jednotce intenzivní péče.
1077809:gallery:true:true
Tyto knoflíkové baterie jsou pro děti nebezpečné svou lákavou velikostí, protože vypadají jako bonbónek. Navíc nemají bezpečnou ochranu pláště, jako běžné tužkové a mikro baterky (AA, AAA baterie) a proto jejich obsah snadno vyteče.

Zdravotní sestra Michelle Chacon, která se stará o malého Emmetta už takových zákroků zažila mnoho. Celkem se v USA ročně řeší 3.500 podobných případů.

Podobné případy jsou i u nás!

Takové nehody jsou časté bohužel i v Česku. V 70 % jde o děti mladší pěti let, nejčastěji pak kolem jednoho roku.

Pokud se dítě dostane do tohoto ohrožení, nepomůže mu ihned každá nemocnice. Je třeba jej co nejdříve dostat na specializované pracoviště ORL. V Praze takové má například Fakultní nemocnice v Motole.

„V posledních letech se případy poleptání jícnu, v souvislosti se spolknutím knoflíkových baterií, u malých dětí množí. Problém je v tom, že pokud baterie uvíznou v krku, dochází velice rychle k poleptání sliznic zažívacího traktu,“ potvrzuje Michal Jurovčík, primář kliniky ORL nemocnice v Motole.

Emmett Rauch je v nemocnici jako doma.
Autor: Facebook
Jde řádově o desítky minut. Už po dvaceti minutách jsou v jícnu patrné viditelné změny, způsobené kyselinami. Baterie navíc mohou probíjet, takže dochází k vážnému popálení okolních tkání. Letos jsme měli už tři případy,“ prozradil nám.

V posledních pěti letech tu takto zachraňovali deset dětí a tři byly ve vážném ohrožený života.

Ročnímu děcku například museli lékaři při složitém zákroku odstranit část jícnu a průdušnice. Jeho tkáň totiž byla vážně spálena elektrickým proudem z baterie.

Lékaři varují, že u louhů a kyselin je už po minutě pozdě na neutralizační techniky a rozsah poleptání nelze ovlivnit.

 

Co s tím:

V první řadě je třeba držet takové předměty z dosahu dětí!!!

* Pozor hlavně na malé tzv. čočkové a knoflíkové baterie. Doma je často máte ovladačích, kalkulačkách, hodinkách, kamerách, hračkách i v teploměrech. Kromě udušení dětí po jejich požití hrozí právě i nebezpečí poleptání a otrava.

* Pokud dítě něco nesprávného spolklo, upozorní na to zvýšené slinění, chrapot, sípot, obtížné nebo bolestivé polykání, nevolnost či zvracení.

* Když už se to přihodí, musíte dítě dopravit co nejrychleji do nemocnice. Nejlépe rovnou na oddělení ORL ve fakultních nemocnicích, kde se specializují na endoskopické výkony u malých dětí.

Autor: bak, lena