Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší nebezpečí ledničky: Zásuvky na zeleninu!

20. října 2011 | 15:48

Jídlo uložené v chladu lednice by mělo být naprosto v bezpečí. V zásuvkách na zeleninu ovšem bují i 8.000 různých bakterií na čtvereční centimetr!

Jak často vymýváte svou lednici? Pravidelně, nebo jen když se vám v ní něco rozlije? Pokud pouze v tom druhém případě, máte zaděláno na pořádný zdravotní problém.

Napěchovaný obsah ledničky může vypadat velmi lákavě, ovšem málokdo tuší, že i v chladném prostředí to pěkně žije. Potraviny jsou přeci jen živé organismy, a přestože je uchováváme v přijatelném prostředí pro jejich trvanlivost, některé mohou rozšiřovat opravdu nebezpečné množství bakterií.

Ilustrační foto. Uskladňovat potraviny podle našich typů vám může ušetřit peníze
Autor: Profimedia.cz

Bakterie mohou i zabíjet

624488:gallery:true:trueNejhůře jsou na tom právě zásuvky na zeleninu, které mnohdy obsahují až 750 krát více bakterií, než jiné přihrádky lednice. A počítají se často mezi ně i ty smrtelné, jako: E. coli, salmonela a listérie.  

Prokázalo to testování chladniček za běžného provozu rodin ve Velké Británii. Ve vzorcích moderních ledniček třiceti britských domácností bylo nalezeno v průměru 7.850 kolonií bakterií na centimetr čtvereční, právě zejména v zeleninových zásuvkách. Některé vzorky měly dokonce 129.000 bakterií na stejnou plochu!

Důležitý je pravidelný úklid

Myslíte, že je to problém jen ostrovní Anglie? Omyl. Vězte, že ani v našich domácnostech to není o moc lepší. Také nejsme většinou zvyklí na pravidelný úklid chladícího pomocníka.

Boj s bekteriemi zajistí správný čistící prostředek
Autor: profimedia.cz
"Účel lednice je udržet potraviny čerstvé a minimalizovat pravděpodobnost vzniku bakterií a plísní, podobné výsledky jsou i u nás a jsou znepokojující,“ potvrzuje odborník na hygienu.

"Nízká teplota chladničky brání růstu bakterií pouze tehdy, pokud je pravidelně čištěná. Pokud se bakterie začnou množit, bez patřičného zneškodnění jejich dalšímu nárůstu nezabrání ani nízká teplota,“ dodává.

 

Jak udržet lednici bezpečnou:
* Vybírejte ledničky s antibakteriální úpravou, které prokazatelně případné bakterie zneškodní do 24 hodin.
* Každý týden proberte veškeré potraviny a prošlé či třeba jen s náznakem hniloby ihned vyřaďte.
* Pravidelně jednou za měsíc, vyndejte veškeré jídlo a všechny přihrádky pečlivě umyjte a do sucha otřete.
* Vnitřek lednice vytřete jen vlhkou utěrkou z mikrovlákna, či za pomocí speciálního prostředku.
* Na mytí nikdy nepoužívejte chemikálie nebo písek, jen speciální čistící přípravky pro lednice. Nejlepší a nejpraktičtější antibakteriální prostředek je obyčejná octová voda, případně s trochou citrónu.

Autor: INT, bak