Pátek 22. listopadu 2024
Svátek slaví Cecílie, zítra Klement
Oblačno, sněžení 2°C

Svátky jsou za námi, co s lednicí plnou jídla?

28. prosince 2011 | 10:52

Odbobí plných stolů už je pryč. Tedy alespoň jeho první část. V nejedné domácnosti ale stále zůstala plná lednička. Jak dlouho můžete jídlo skladovat?

Před Vánoci jsme nakoupili haldy zásob ve snaze zajistit rodině dostatek dobrot. V mnoha domácnostech jich proto spousta zbývá i po svátcích. Nemusíte ale vše hned vyhazovat.

Poradíme vám, jak dlouho můžete jednotlivé druhy jídla skladovat bez toho, aby se zkazily. Datum spotřeby totiž není úplně určující.


Co znamená minimální trvanlivost?

Ilustrační foto
Autor: ČTK
Na základě evropské směrnice musí mít zabalené produkty uvedeno datum spotřeby nebo datum minimální trvanlivosti. Jídlo s nízkým rizikem, např. chléb, mají datum vypršení platnosti.

To znamená, že výrobce odpovídá za kvalitu zboží po celou dobu platnosti a produkt je možné reklamovat. Nemusí však být ani pak nutně škodlivý, je však jen na vás jestli ho budete jíst nebo ne. Mnoho však záleží na způsob, jakým jídlo skladujete.

Musíte dodržovat datum spotřeby?

Především u potravin, na kterých je uvedeno, nebo o nich víte, že rychle podléhají zkáze, je důležité dodržovat datum spotřeby. Mohou totiž ohrozit vaše zdraví. Zejména u mletého masa, kuřecího či ryb se velice rychle množí nebezpečné bakterie, proto je zkonzumujte hned po zakoupení.

Nacpaná lednička - sen snad každé hospodyně...
Autor: profimedia.cz

Jak dlouho můžete konzumovat jídlo po uplynutí minimální trvanlivosti?

* Sýr:

Neotevřený - krájený na plátky dva týdny, v bochníku více než rok.
Otevřený - krájený na plátky i více dní, bochník (např. parmezán) několik měsíců.
Avšak pozor, laik dokáže jen velmi těžko rozeznat ušlechtilou plíseň od špatné, pokud si tedy nejste jisti, sýr raději vyhoďte.

V lednici se skrývají nebezpečné bakterie.
Autor: profimedia.cz
* Mléko:

Neotevřené - čerstvé mléko spotřebujte do 1 týdne, trvanlivé mléko vydrží několik týdnů.
Otevřené - všechny druhy mléka vydrží jen několik dní. Kysané mléko můžete skladovat i déle.

* Jogurt:

Neotevřený – spotřebujte do dvou měsíců.
Otevřený - do jednoho týdne.

* Uzeniny (salám, šunka):

Neotevřené – můžete konzumovat ještě maximálně 2 - 3 dny po uplynutí.
Otevřené - ne déle než je minimální doba trvanlivosti.
Při změně barvy, zápachu, zelenaní a je-li maso slizké, okamžitě ho vyhoďte!

* Nápoje a šťávy:

Neotevřené - ve skle skladujte do 12 měsíců, v kartonu 8 měsíců, v plastové lahvi 3 měsíce.
Otevřené – spotřebujte do 3 dnů.
Tip: Otevřené šťávy z kartonu přelijte přes síto, zbavíte se všech částeček, které tam nepatří. Nápoje jimi mohou zplesnivět.

* Pivo:

- pokud je uzavřeno vydrží několik měsíců.

* Víno:

Neotevřené - v závislosti na kvalitě několik let až desetiletí.
Otevřené – týden.

* Vejce:

- vzhledem k riziku salmonelózy je vyhoďte hned po uplynutí doby trvanlivosti.

* Chléb:

Neotevřený - několik dní.
Otevřený - krájený chléb nikdy nenechávejte déle než je jeho trvanlivost.
Pokud se objeví plíseň, celý chléb okamžitě vyhoďte!

* Marmeláda:

Neotevřená - vydrží několik let.
Otevřená - několik týdnů.
Pokud je napadena plísní, celou ji vyhoďte!

* Suché výrobky (mouka, těstoviny):

Neotevřené – vydrží několik měsíců až několik let v závislosti na skladování.
Otevřené - několik měsíců.
U müsli, oříšků a pistácií buďte opatrní - při minimálním podezření na plíseň se jejich zbavte, obsahují karcinogeny!

Müsli je plné vlákniny
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak je to s konzervami?

Konzervy s dobou spotřeby minimálně 2 roky jsou sterilně balené. Pokud jsou nepoškozené, můžete je bez obav konzumovat i několik měsíců po uplynutí doby trvanlivosti.

Pozor, pokud se konzerva vydouvá, pak není v pořádku. Hlavně v zeleninových konzervách se může tvořit nebezpečný nervový jed botulin.

Jak uskladníte ovoce a zeleninu správně?

Při správném uskladnění si můžete ovoce a zeleninu vychutnávat celou zimu:

* jablka - uložte je do tmavého sklepa při teplotě 5°C. Klademe je vedle sebe na novinový papír do dřevěných truhlíků nebo košů, nepoužívejte plastové. Jablka uložte v jiné místnosti než ostatní druhy zeleniny, protože produkují hormon zrání.

zelenina je v jídelníčku nejszdravější
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
* Mrkev - uložte do krabic s vlhkým pískem tak, aby se jednotlivé kusy vzájemně nedotýkaly. Musí být bez natě a dbejte, aby písek nebyl příliš vlhký, jinak může mrkev plesnivět.

* Brambory
- uložte je do krabic při teplotě 5 – 8°C. Důležité je, aby byly ve tmě, vyhnete se tak jejich klíčení. Chraňte je před mrazem.

* Cibule a česnek
- můžete je tradičně pověsit za nať a nechat uschnout. Pak je dejte do dřevěných bedniček a uložte do tmy při teplotě 3°C po dobu několika týdnů.

Jídlo nemusí být jen dobré, lákavé a chutné. Mnohé nám výrazně zlepšuje život.
Autor: scom

Jak dlouho můžete mít potraviny v mrazničce?

Potraviny nezamrazujte opakovaně. Ideální je skladovat je při teplotě -18°C.

* Hotová jídla a pizza
- pokud je nebudete rozmrazovat a znovu zmrazovat, v mrazničce vydrží o několik týdnů déle, než je datum spotřeby.

Uzené
Autor: shutterstock.cz

* Maso
- po uplynutí doby spotřeby ho už nekonzumujte. Čerstvé maso a ryby vakuově zabalte a zmrazte hned po zakoupení, případně po tepelném zpracování, maso však musí být zahřáté na minimálně 7 °C. Obecně platí, že byste ho neměli v mrazničce skladovat déle než 3 měsíce.

* Ovoce a zelenina
- v syrovém stavu ji můžete v mrazničce ponechat až do 1 roku.

Babiččiny zavařeniny jsou nejlepší...
Autor: scom

Jak dlouho vydrží zavařeniny?

* Ovoce - třešně, švestky a jahody vám uzavřené vydrží i okolo roku.

* Zelenina - v octovém nálevu vydrží kolem roku stejně jako čatní.

* Marmelády - pokud jsou neotevřené, vydrží kolem roku. Ty se sníženým obsahem cukru plesniví rychleji. Po otevření byste je měli skladovat výlučně v chladničce. Vydrží tak déle až o několik týdnů. Od plísně marmeládu ochráníte i tak, že ji budete nabírat vždy jen čistou lžičkou.

* Ořechy - vydrží kolem půl roku, pokud je budete skladovat v suchých otevřených nádobách v temnu při teplotě 15 -20°C. Avšak pozor, musí být dostatečně usušené, nejlépe na novinách na vzdušném a slunném místě. Před sušením z nich sloupněte zelený obal.

Autor: Kbak, lesk.sk, Kbak