Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Podzimní bylinková očista

Dva šálky zeleného čaje denně zajistí organismu denní dávku vitaminu C a thiaminu.
24. října 2008 | 12:40

Z bylinkové zahrádky vybírá léky na vaše trápení znalec léčivých rostlin Pavel Váňa. Dnes poradí všem, kteří chtějí na podzim detoxikovat svůj organismus.

Je mi 38 let a chtěla bych očistit svoje tělo pomocí půstu nebo bylinek. Slyšela jsem, že nejlepší doba pro očistu těla je na jaře, ale letos jsem to nestihla. Co mám dělat? Věra, Hradec Králové

ODPOVÍDÁ:

Pavel Váňa, bylinkář

Pavel Váňa, bylinkář
Autor: archiv

Během své mnohaleté praxe vyvinul řadu účinných přírodních prostředků a bylinných mastí, je autorem několika knih, z nichž především kniha "Rady bylináře Pavla" patří mezi klasická díla v tomto oboru u nás.

Pusťte se do půstu

Regenerační kúry je dobré dělat s každým přelomem ročního období. V době, kdy podzim podává ruku zimě, je nejlepší začít osmatřicetihodinovým půstem. Znamená to, že ve čtvrtek v 18,00 hodin přestanete jíst. Po celou dobu můžete pít jen převařenou vlažnou vodu. Jen s vodou si musíte vystačit až do sobotního rána, kdy ukončíte svůj půst léčivým čajem z kopřivy, a potom můžete pomalu začít jíst dietní stravu.

Po půstu by měly následovat bylinné kúry, které jsou velmi důležité pro obranný systém našeho těla. Imunita nabude na síle po bylinném pročištění krve.

 

Očistných kúr je celá řada, stačí jen vybrat tu správnou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zázraky kolem kopřivy
Kopřiva je bylinou našich babiček, které z ní připravovaly zdravý a chutný špenát a nebo z ní vařily polévku. Babičky dobře věděly, co dělají, protože kopřiva obsahuje železo a hořčík, které jsou potřebné při léčbě revmatismu, dny a artritidě. Kromě toho obsahuje řadu dalších látek regulujících zažívání, působících na střeva, játra, žaludek a žlučník. Její obsah železa je cenný pro tvorbu červených krvinek a dobrou tvorbu kyselých šťáv. Z medicínského hlediska má kopřiva zázračné vlastnosti. Je močopudná, proto dobře působí při revmatismu, zadržování moče, zamezuje průjmům, zastavuje krvácení, dává novou sílu. Pomáhá všem ženám, které mají málo mléka, řídí menstruaci a odstraňuje příčiny abnormální menstruace. Není nic lepšího než jarní či podzimní kúra s kopřivami.

Tip: Kopřivový čaj můžete i kloktat, protože působí proti infekcím a plísním v ústech, zánětům dásní a angíně.

PRAKTICKÉ RADY

Petržel není jen zdravá zelenina a ochucovadlo, ale její kořen i nať také odvádějí z našeho těla přes ledviny jedovaté látky. Pro detoxikaci organismu jezte 3 – 4 týdny každý den 1 stonek čerstvé petržele a pijte 4 – 5 šálků petrželového čaje. Z petržele, podobně jako z mrkve – si můžete udělat salát. Nezapomeňte kvůli provitaminu A přidávat olej.

Petržel není jen zdravá zelenina a ochucovadlo, ale její kořen i nať také odvádějí z našeho těla přes ledviny jedovaté látky.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Celerová šťáva kromě známých afrodisiakálních účinků na muže pomáhá formovat postavu, protože odtučňuje. Působí totiž silně na látkovou výměnu a především na ledviny. Pijte 2 malé klenky celerové šťávy po dobu 2 – 3 týdnů. Celer můžete používat také do salátů nebo polévek. Velmi dobrá je polévka z nastrouhaného celeru, který krátce povaříme, okořeníme a přidáme zakysanou smetanu

BYLINKOVÉ RECEPTY

Kopřivový čaj
2 lžičky kopřiv spařte čtvrt litrem vařící vody a 20 minut louhujte. Přecezený čaj pijte 3x denně.

Březový očistný čaj

10 g březových listů, 10 g přesličky, 5 g kopřivy, krušinu olšovou, plody šípku, jehlici trnitou a pampeliškový list a kořen.

2 lžičky směsi spaříme čtvrt litrem vařící vody a 10 minut louhujeme. Očistný nápoj pijete 6 týdnů 3x denně.

Meduňka je bylinka klidu a pohody. Pomáhá snižovat napětí a nervozitu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Fenyklový ranní čaj
10 g březového listu, 10 g rozdrcených semen fenyklu, plody šípku, květ ibišku, heřmánku a lípy, kořen a list pampelišky, meduňku, macešku rolní a list máty.

2 plné čajové lžičky spařte čtvrt litrem vařící vody, 10 minut louhujte a pak sceďte. Pijete po dobu 4 týdnů každý den 3 šálky. Tento nápoj neslaďte.

Autor: vin