Pondělí 27. května 2024
Svátek slaví Valdemar, zítra Vilém
Oblačno, bouřka 23°C

Jak předcházet rakovině: 30 bojovníků proti zhoubnému bujení

Jídlem se rakovina vyléčit nedá, ale můžeme jí předejít.
25. června 2011 | 18:32

Každý rok má skoro třicet tisíc lidí v Česku ve svém úmrtním listě vepsán důvod: rakovina. Přitom existují potraviny, které jsou její výbornou prevencí. Renomovaný německý odborník na výživu Sven David Müller (41) říká: „Jídlem rakovinu nevyléčíme. Ale můžeme jí předejít.“

Čeští odborníci jsou o něco skeptičtější. Upozorňují, že rakovina má mnoho původců: genetickou predispozici (dědičnost), kouření a jiné vnější vlivy, jakými jsou smog a neopatrná práce s chemickými látkami apod. Ale jedním dechem dodávají, že správná životospráva může leccos zachránit. Jaké potraviny tedy podle znalců nejlépe zafungují jako prevence proti této zákeřné nemoci?

1. Ananas

Bohatý na antioxidanty, vitaminy C a E. Obsahuje zinek a selen, které brzdí vznik rakovinných buněk.

2. Brambory

Zejména v raných bramborách vařených ve slupce jsou důležité vitaminy a minerály.

3. Brokolice

Obsahuje antioxidanty a působí jako prevence rakoviny žaludku i vředů.

4. Brusinky

Kanadské brusinky působí preventivně proti rakovině prostaty.

5. Celer

Díky vysokému obsahu hořčíku se počítá také mezi rostliny s protirakovinnými účinky.

6. Čekanka

Působí příznivě na střevní bakterie, chrání před rakovinou střev.

7. Česnek

Sloučeniny, které obsahuje, zpomalují dělení rakovinových buněk a to ochraňuje buňky zdravé .

8. Dalamánky

Jsou bohaté na kyselinu fytinovou, která chrání před bujením rakoviny. Celozrnné pečivo je všeobecně prospěšnější než bílé.

9. Dýně

Jdou skvělé v boji proti rakovině. Bohaté na vitaminy A, C, E a D.

10. Fíky

Vhodné zejména pro muže! Obsahují substance, které chrání před rakovinou prostaty.

11. Granátky

Granátová jablka obsahují vedle vitaminů a minerálů i flavonoidy, které prý změní rakovinné buňky v neškodné.

12. Grapefruit

Citrusové plody jsou významnou prevencí rakoviny žaludku díky látce jménem lykopen.

13. Hlíva

Hlíva ústřičná obsahuje glukany, které zvyšují odolnost organismu, posilují imunitní systém a zachycují volné radikály. Tím působí preventivně proti rakovině.

14. Kakao

Snižuje nejen krevní tlak, ale zároveň snižuje i pravděpodobnost vzniku rakoviny.

15. Kapusta

Kadeřavá kapusta je skvělým zdrojem vitaminu C, betakarotenu a kyseliny listové. Chrání tělo před rakovinou prsu a dělohy – oslabuje škodlivé vlivy estrogenu.

16. Klíčky

Rostlinný olej zejména z kukuřičných klíčků. Obsahuje vitamin E, který chrání proti rakovině.

17. Knäckebrot

Snižuje hladinu cholesterolu, podporuje trávení, obsahuje vlákniny. Chrání hlavně před rakovinou tlustého střeva. Nahraďte knäckebrotem denní porce pečiva.

18. Kurkuma

Látka kurkumin chrání před rakovinou tlustého střeva. Denně si dejte do polévky jednu čajovou lžičku kurkumy. Výrazně prospěje vašemu zdraví.

19. Kysané zelí

Obsahuje tzv. izothiokyanáty, které mají silně antikancerogenní účinky. Preventivně působí zejména proti nádorům plic, prsu a jater a prospívá i zažívacímu traktu.

20. Mandle

Obsahují důležité antioxidanty a pomáhají tělu zbavit se volných radikálů, které dokážou podnítit vznik rakoviny.

21. Mangold

Kombinace vitaminů K a C zabraňuje množení rakovinných buněk.

22. Olivový olej

Díky antioxidantům podporuje buněčné membrány a zvyšuje odolnost buňky před změnami, které rakovinu vyvolávají.

23. Ořechy

Havně para ořechy mají velký podíl selenu, zabraňují růstu škodlivých buněk.

24. Ostružiny

Obsahují flavonoidy, posilují imunitu, snižují krevní tlak a chrání cévy.

25. Oves

Obsahuje látky, které zabrání vzniku rakoviny: Zinek, vitamin E, provitamin A. Pro nemocné rakovinou se doporučuje ovesná kaše s ořechovým olejem.

26. Pistácie

V omezené míře mohou zabránit rakovině plic. Obsahují vitamin E a selen.

27. Rajčata

Obsahují účinného ochránce buněk – látku lycopin. Ta patří k velmi silným antioxidantům.

28. Řepa

Červená řepa je bohatá na kyselinu listovou, obsahuje betanin, který má antioxidační účinky.

29. Sledi

Obsahují vitamin D, jehož dostatek v těle brání rakovinnému bujení.

30. Špenát

Obsahuje nejen množství stopových prvků a železa. Kyselina listová zabraňuje šíření zákeřných buněk.

Autor: Blesk