Čeští odborníci jsou o něco skeptičtější. Upozorňují, že rakovina má mnoho původců: genetickou predispozici (dědičnost), kouření a jiné vnější vlivy, jakými jsou smog a neopatrná práce s chemickými látkami apod. Ale jedním dechem dodávají, že správná životospráva může leccos zachránit. Jaké potraviny tedy podle znalců nejlépe zafungují jako prevence proti této zákeřné nemoci?
1. Ananas
Bohatý na antioxidanty, vitaminy C a E. Obsahuje zinek a selen, které brzdí vznik rakovinných buněk.
2. Brambory
Zejména v raných bramborách vařených ve slupce jsou důležité vitaminy a minerály.
3. Brokolice
Obsahuje antioxidanty a působí jako prevence rakoviny žaludku i vředů.
4. Brusinky
Kanadské brusinky působí preventivně proti rakovině prostaty.
5. Celer
Díky vysokému obsahu hořčíku se počítá také mezi rostliny s protirakovinnými účinky.
6. Čekanka
Působí příznivě na střevní bakterie, chrání před rakovinou střev.
7. Česnek
Sloučeniny, které obsahuje, zpomalují dělení rakovinových buněk a to ochraňuje buňky zdravé .
8. Dalamánky
Jsou bohaté na kyselinu fytinovou, která chrání před bujením rakoviny. Celozrnné pečivo je všeobecně prospěšnější než bílé.
9. Dýně
Jdou skvělé v boji proti rakovině. Bohaté na vitaminy A, C, E a D.
10. Fíky
Vhodné zejména pro muže! Obsahují substance, které chrání před rakovinou prostaty.
11. Granátky
Granátová jablka obsahují vedle vitaminů a minerálů i flavonoidy, které prý změní rakovinné buňky v neškodné.
12. Grapefruit
Citrusové plody jsou významnou prevencí rakoviny žaludku díky látce jménem lykopen.
13. Hlíva
Hlíva ústřičná obsahuje glukany, které zvyšují odolnost organismu, posilují imunitní systém a zachycují volné radikály. Tím působí preventivně proti rakovině.
14. Kakao
Snižuje nejen krevní tlak, ale zároveň snižuje i pravděpodobnost vzniku rakoviny.
15. Kapusta
Kadeřavá kapusta je skvělým zdrojem vitaminu C, betakarotenu a kyseliny listové. Chrání tělo před rakovinou prsu a dělohy – oslabuje škodlivé vlivy estrogenu.
16. Klíčky
Rostlinný olej zejména z kukuřičných klíčků. Obsahuje vitamin E, který chrání proti rakovině.
17. Knäckebrot
Snižuje hladinu cholesterolu, podporuje trávení, obsahuje vlákniny. Chrání hlavně před rakovinou tlustého střeva. Nahraďte knäckebrotem denní porce pečiva.
18. Kurkuma
Látka kurkumin chrání před rakovinou tlustého střeva. Denně si dejte do polévky jednu čajovou lžičku kurkumy. Výrazně prospěje vašemu zdraví.
19. Kysané zelí
Obsahuje tzv. izothiokyanáty, které mají silně antikancerogenní účinky. Preventivně působí zejména proti nádorům plic, prsu a jater a prospívá i zažívacímu traktu.
20. Mandle
Obsahují důležité antioxidanty a pomáhají tělu zbavit se volných radikálů, které dokážou podnítit vznik rakoviny.
21. Mangold
Kombinace vitaminů K a C zabraňuje množení rakovinných buněk.
22. Olivový olej
Díky antioxidantům podporuje buněčné membrány a zvyšuje odolnost buňky před změnami, které rakovinu vyvolávají.
23. Ořechy
Havně para ořechy mají velký podíl selenu, zabraňují růstu škodlivých buněk.
24. Ostružiny
Obsahují flavonoidy, posilují imunitu, snižují krevní tlak a chrání cévy.
25. Oves
Obsahuje látky, které zabrání vzniku rakoviny: Zinek, vitamin E, provitamin A. Pro nemocné rakovinou se doporučuje ovesná kaše s ořechovým olejem.
26. Pistácie
V omezené míře mohou zabránit rakovině plic. Obsahují vitamin E a selen.
27. Rajčata
Obsahují účinného ochránce buněk – látku lycopin. Ta patří k velmi silným antioxidantům.
28. Řepa
Červená řepa je bohatá na kyselinu listovou, obsahuje betanin, který má antioxidační účinky.
29. Sledi
Obsahují vitamin D, jehož dostatek v těle brání rakovinnému bujení.
30. Špenát
Obsahuje nejen množství stopových prvků a železa. Kyselina listová zabraňuje šíření zákeřných buněk.