Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Očkování proti rakovině děložního čípku bude zdarma

Očkování proti rakovině děložního čípku bude pro dívky od 13 do 14 let zdarma
26. srpna 2011 | 12:21

Máte doma dospívající dceru a bojíte se o její zdraví? Pokud je ve věku od 13 do 14 let, budete ji nyní moci nechat zdarma očkovat proti rakovině děložního čípku. Umožní to nová zdravotnická reforma, jejíž schválení ve čtvrtek doporučil sněmovní zdravotní výbor.

Rakovinou děložního čípku u nás ročně onemocní asi 1100 žen, z toho 500 z nich zemře. S virem, který tento druh rakoviny způsobuje, se během života setká 70-80% žen. Vakcína, která se u nás očkuje ženám do 26 let, je nejúčinnější u dívek ve věku 9-14 let, ale v současné době si ji ženy i dívky musely celou platit (některé pojišťovny hradí poslední ze tří dávek očkování). Nyní by podle vládního návrhu byly dívky ve věku od 13-14 let očkovány zcela zdarma. Rodiče by tak ušetřili až 12.000 korun.

Zvýší se počet pokusů asistované reprodukce

Podle návrhu by také pojišťovny měly párům snažícím se o dítě cestou asistované reprodukce platit čtyři pokusy namísto tří. Používat se již ale nebudou dvě embrya, jak tomu bylo doposud, ale pouze jedno. Měl by se tak snížit počet vícečetných těhotenství.

Autor: ČTK, ljš