Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chuť na salát odhalila ženě rakovinu

4. srpna 2011 | 06:49

Pokud dostanete nezvladatelnou chuť na něco, co normálně nejíte, není něco v pořádku. Elsie Campbell (59) z Velké Británie si tak zachránila život.

Hlávkový salát se pro Elsie Campbell stal doslova posedlostí. Spořádala ho minimálně čtyři hlávky denně. „Jednoho dne jsem se prostě probudila a měla na salát neuvěřitelnou chuť. Vždy jsem ho v nějaké kombinaci jedla, ale tentokrát jsem si nemohla pomoct. Nemohla jsem bez něj vůbec být a každý den to bylo stejné. Cestou domů z práce jsem myslela jen na to, jak si zase dám salát a málem jsem to nemohla vydržet,“ svěřila se Elsie.

Tělo si řekne, co mu chybí

Její manžel Jim je vědec a neobvyklý jídelníček ženy mu nedal spát, proto se o to začal víc zajímat. A tím jí zachránil život.  Probádal všechny internetové stránky, které se takovým tématem zabývají, a zjistil, že hlávkový salát obsahuje živiny, které ženskému tělu nejvíc chybí, když začne bujet rakovina prsu. Svou ženu proto okamžitě poslal na vyšetření.

„V tu dobu se mi navíc objevil na prsu nezvyklý důlek, tak jsem se raději vydala k lékaři a ten manželovu diagnózu potvrdil. Měla jsem rakovinu prsu,“ potvrzuje Elise. „Došlo mi, že mé tělo se samo chtělo nemoci bránit a bojovalo tak, jak umí, tedy živinami, které potřebovalo ve zvýšené míře doplňovat a ty byly právě v hlávkovém salátu," říká.

"Jako vědec vím, že všechno má svou příčinu a následek. Elise nezačala tolik salátů jíst bezdůvodně, tak jsem si udělal průzkum, co se v něm nachází za vitamíny a minerální látky,“ objasňuje Jim. A zjistil, že stejně jako spousta jiné zelené zeleniny salát obsahuje sulforafan, tedy jednu z nejúčinnějších protirakovinotvorných látek obsažených v přírodních potravinách.

Zdravé jídlo není jen mýtus

Sulforafan najdeme například i v brokolici, zelí, květáku, či kapustě. „Došlo mi, že to může mít spojitost a když si žena ve stejný den našla na prsou důlek, nebyl důvod váhat s vyšetřením,“ dodává Jim. Díky jeho diagnóze její rakovinu naštěstí podchytili včas. Po tom, co ji z prsu odstranili zhoubnou bulku, znenadání přestala i její chuť na salát.

Jim Campbell zůstal věrný svým vědeckým závěrům. Napsal knihu a vytvořil webové stránky, které pomáhají lidem odhalit jejich neduhy právě díky zvýšené potřebě konzumace některých potravin, které normálně nevyhledávají. Doufá, že jeho zjištění pomohou lidem odhalit závažná onemocnění dříve, a tak se s nimi budou moct včas a zdárně poprat.

Autor: INT, bak