Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

X-nůž: nová zbraň v boji proti rakovině!

X-nůž dokáže přesně vyříznout malé nádory nebo metastázy a zároveň také ozářit velké nádory v těle
22. července 2011 | 08:18

Novou šanci dávají pacientům, kteří bojují s rakovinou, lékaři Kliniky radiační onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně. Jako první v republice spojili dvě rozdílná zařízení pro ozařování a vytvořili tak nový přístroj – X-nůž. Úspěšnost léčby na něm dosahuje až 95 procent.

Unikátním spojením vznikl přístroj, který umožňuje jemné operace i mimo mozek. „Metoda léčby se podobá chirurgickému výkonu. Neřežeme však skalpelem, ale velmi úzkým svazkem ionizujícího záření. Dokážeme tak přesně zničit i malý nádor v napadeném orgánu,“ vysvětlil podstatu léčby rakoviny přednosta kliniky Pavel Šlampa.

Úspěšnost léčby X-nožem, za kterou lékaři považují úplné vymizení nádoru, je 80 až 95 procent. „Léčba ale musí být správně určena. Je vhodná pouze pro nádory do čtyř centimetrů v uzlinách břicha, plicích, játrech a kostech,“ dodal Šlampa.

Levný a účinný

Brněnský X-nůž je schopen provádět obdobné zákroky jako kybernetický nůž, který před rokem pořídila Fakultní nemocnice Ostrava. Pod X-nůž v Brně ale mohou po jeho přepnutí na ozařování ulehnout i pacienti s většími nádory, a navíc byl o 80 milionů levnější.

Vyšetření také lékaři z Masarykova onkologického ústavu provádějí jako první v republice technikou 4D CT. „Jde o obrazové 3D vyšetření propojené ještě v čase. Pomáhá nám třeba při vyšetření plic, ve kterých se nádor při nádechu a výdechu pohybuje,“ vysvětlil vedoucí fyzik ústavu Jan Garčic.

Autor: Gabriela Peringerová, mivrk