Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 rad, jak předejít rakovině prsu

Bojujte proti rakovině prsu všemi zbraněmi, které máte
22. července 2011 | 05:15

Je to hrozba všech žen. Kvůli rakovině mohou přijít o prsa i o život. Bojujte proti ní všemi zbraněmi, poradíme vám, jak na to.

Neslibujeme, že vás před touto zhoubnou nemocí provždy zachráníme. Rakovina prsu má ale spoustu rizikových spouštěčů, kterým lze správným životním stylem snadno předejít. Pokud se vám z našich doporučení podaří dodržet co nejvíc, budete mít čisté svědomí, že jste pro sebe a své zdraví udělala, co se dalo.

1. Omezte červené maso

Konzumace velkého množství červeného masa, zdvojnásobuje pravděpodobnost rozvoje této zhoubné nemoci. Dokazuje to studie z Harvard Medical School, do které se zapojilo 90.000 žen. Červené maso totiž obsahuje aminokyseliny, které stimulují inzulín a právě zvýšení hladiny inzulínu má často spojitost s rakovinou prsu.
K rizikovým potravinám proto patří i uzeniny, jako je šunka a různé salámy. Ty navíc obsahují rakovinotvorný dusičnany sodný.

616167:gallery:true:true

2. Přiveďte své děti na svět do 30 let

Dnešní doba oddálila první porody daleko po třicítce. S diagnózou rakoviny prsu se ale mnohem častěji musí vyrovnat právě ženy, které první dítě porodily až po 30. narozeninách, nebo dokonce děti vůbec nemají. Přirozené pro ženský organismus je otěhotnět minimálně jednou před touto věkovou hranicí a riziko se ještě snižuje úměrně nižšímu věku. Odborníci soudí, že důvodem je omezení menstruačních cyklů porodem ve věku, kdy je žena biologicky připravená děti mít.

3. Hýbejte se

Cvičení, kromě jiných pozitiv pro organismus, snižuje i riziko vzniku rakoviny prsu. Odborníci se jen nemohou shodnout kolik pohybu, a nakolik intenzivního, pro prevenci stačí. Jedna studie tvrdí, že svižnou chůzi v rozmezí hodiny a půl až dvou a půl hodin týdně snížíte riziko o 18 %. Čím více a častěji budete chodit, tím samozřejmě lépe.
Americká asociace boje proti rakovině pak doporučuje cvičit 45 - 60 minut minimálně pět dní v týdnu.

4. Používejte olivový olej

Stačí každé jídlo zakápnout kvalitním panenským olivovým olejem a už bojujete proti rakovině prsu. Španělští vědci totiž zjistili, že látky v za studena lisovaném oleji zabraňují rakovinotvornému bujení buněk a ochraňují před napadením DNA, tedy zapsání rakoviny do genetické informace. Dr. Eduard Escrich, který studii vypracoval, doporučuje deset lžiček kvalitního extra panenského olivového oleje denně. Jeho výsledky potvrdily i další studie jiných vědců.

Olivový olej je skutečný zázrak
Autor: Dušan Křístek

5. Zhubněte

Přibližně 30% případů rakoviny prsu má původ v obezitě. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny prověřila 45.000 žen s touto diagnózou a potvrdila, že více než 14.000 z nich by touto chorobou neonemocnělo, pokud by neměly výraznou nadváhu.

6. Omezte alkohol

Pití alkoholu je pro rakovinu prsu velkým rizikovým faktorem. Ženy, které si denně dají skleničku, zvyšují možnost rozvinutí choroby téměř dvojnásobně oproti ženám, které nepijí alkohol vůbec.

7. Kojte co nejdéle

Některé studie prokázaly, že kojení také výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny prsu, zvláště pokud potomka přirozeně krmíte alespoň do roku a půl, nejlépe po dva roky. Důvodem je opět omezení menstruačních cyklů. Britská asociace výzkumu rakoviny studovala 150.000 žen a potvrzuje, že se u nich snížilo riziko o 4,3% za každý rok, kdy kojily.

822901:gallery:true:true

8. Vyvarujte se hormonální antikoncepce

Ženy, které užívají pilulky proti početí se také podle výzkumů více přibližují ke vzniku rakoviny prsu. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že při stálém užívání hormonální antikoncepce se pravděpodobnost rakoviny zvyšuje o 24%! Dá se tomu ale zabránit jejím vysazením. Výzkum prokázal, že ženy, které neužívaly antikoncepci více než deset let, omezily výskyt rakoviny na minimum. Poraďte se proto se svým lékařem o škodlivosti své antikoncepce a třeba i jiných možnostech ochrany, jako jsou například nitroděložní tělíska.

9. Vypusťte páru

Pokud vás něco rozčílí, nebojte se bezprostředně zanadávat. Vypustit napětí je všeobecně zdravější, než problém v sobě dusit. Stálý stres a špatná psychika, kterou dlouhodobé trápení přiživuje, je neúčinnější spouštěč bujení nádorových onemocnění. Snažte se proto jakýkoliv problém vyřešit co nejrychleji a navíc jej kompenzovat nějakou příjemnou relaxací.

10. Dopujte se antioxidanty

V co nejpřirozenější podobě konzumujte vitamíny C a E, provitamin A neboli betakaroten a antioxidační enzymy jako selen či zinek. Právě betakaroten je v přírodní podobě dokonce schopen zvrátit přednádorové změny a zastavit proces rakovinového bujení. Tedy nejlepší je čerstvé ovoce a zelenina, zejména brokolice, mrkev, rajčata, červená paprika, borůvky, či sušené plody goji (kustovnice čínská - k sehnání v obchodech zdravé výživy). Pozor ovšem na synteticky vyráběné vitamíny, ty mohou mít i opačný efekt!

846660:gallery:true:true


Autor: bak, ljšk