Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lisa: Pojď na rande, zachráníš mi život!

11. dubna 2010 | 09:04

V roce 2006 Lise lékaři diagnostikovali neodstranitelný nádor na mozku. Dodnes jí nikdo není schopný říct, zda jí zbývají dny, měsíce nebo roky života. Lisa se s nemocí rozhodla vypořádat po svém: Pronajímá svůj čas, aby vydělala peníze na výzkum rakoviny.

Co si Lisa pamatuje, vždycky chtěla mít velkou rodinu. Ještě před diagnózou otěhotněla. Byla s přítelem na dovolené v Thajsku, a když se vrátili, zjistila, že je těhotná. Málem ji to zabilo. Hormony, které si tělo tvořilo, aby plod mohl růst, totiž zároveň podporovaly růst jejího nádoru. A Lisa potratila. „Tehdy jsem ještě nevěděla, že jsem nemocná. Potrat pro mě byl hrozně těžký a nemohla jsem se s tím vůbec srovnat,“ přiznává.

Hlavně to nevzdat

Dnes už ví, že sen o rodině se nikdy nesplní. V roce 2006 u sebe začala pozorovat prudké výkyvy nálad, bolesti hlavy, problémy se zrakem a chůzí. Vyrazila tedy k lékaři. Ten ji poslal na vyšetření do nemocnice a v srpnu přišla strašlivá diagnóza: rakovinný nádor. Vyoperovat jej nelze, protože je umístěn příliš hluboko v mozku, nejspíš se jej nepodaří zničit ani žádnou léčbou. Nikdo nedokázal určit, jak dlouho bude Lisa ještě žít. Tatínek ji ale seznámil s kolegou z práce, který měl stejné vzácné onemocnění taky. A ten jí ukázal, že i s touto nemocí se dá plnohodnotně žít.

Skončit na vozíku? Nikdy!

Lisin zdravotní stav se zhoršoval. Začala mít problémy udržet rovnováhu, vrážela do věcí, nakonec se sama takřka ani nepostavila na nohy, natož aby šla. Lékaři jí tehdy řekli, že pravděpodobnost, že bude ještě někdy normálně chodit, je mizivá. Lisa to ale nevzdala a pod kontrolou trenéra začala cvičit, v posilovně byla pětkrát týdně. Za měsíc zase chodila jako zdravá žena.

Rande za peníze

V roce 2007 se Lisa rozhodla, že poběží Londýnem a pokusí se u toho vydělat nějaké peníze pro charitu. Získala skoro 90 tisíc korun. „Bylo to neuvěřitelné. Přispěli i lidé, kteří mě vůbec neznali,“ přiznala na svých webových stránkách. Zároveň jí začala chodit spousta e-mailů, ve kterých lidé psali, jak dobře vypadá. V tu chvíli Lisu napadlo, že by mohla vydělat ještě mnohem víc peněz pro výzkum léčby rakoviny, kdyby prodávala svůj čas. Že by s ní možná někdo chtěl strávit pár hodin a zaplatit jí za to. Žádné intimnosti se na schůzkách ale neodehrávají. „Měla jsem už mnoho schůzek. Baví mě poznávat nové lidi. Musím ale zpomalit, nemám čas na své přátele a rodinu,“ svěřila se televizi BBC. Projektem už vydělala víc než půl milionu korun. Arabský princ za jednu schůzku s Lisou zaplatil 75 tisíc korun, jiný muž se s ní setkal už několikrát. „Jako holka jsem byla každý týden na nějaké párty. Teď v tom tak trochu pokračuju,“ říká Lisa s úsměvem. „Přišly i negativní reakce. Někteří tvrdili, že je to jako prostituce bez sexu, a jiní zase, že se snažím vydělat na své nemoci,“ říká smutně Lisa. Všechno, co vydělá, posílá právě na výzkum rakoviny.

Není čas na lži

Lisa si velmi dobře uvědomuje, že umírá. Na druhou stranu ale přiznává, že nemoc změnila její přístup k životu k lepšímu. „Říkám lidem, co si opravdu myslím, jsem mnohem přímější. Nemám moc času a na lži jím plýtvat opravdu nechci,“ říká Lisa. Jediné, co ji prý rozčiluje, je, že občas nemůže dělat, co by chtěla. „Někdy se mi chtělo křičet: Proč já? Už jsem se s tím ale smířila. Všechno má nějaký důvod,“ svěřuje se Lisa.

Autor: INT, jch