Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Svobodová si léčí hormony čokoládou

3. prosince 2009 | 06:20

Vendula Auš Svobodová (37) po mnoha měsících vylezla z ulity a začala se ukazovat na veřejnosti. První akce ale dopadla katastrofálně. Vendula se před novináři rozplakala a nebyla k utišení.

Důvodem jejího pláče byla dívka Klárka, jíž měla Vendula předávat cenu. Podobnost s Klárkou (†5), která Svobodové zemřela na leukemii, a rozbouřené hormony z dalšího nepodařeného umělého oplodnění udělaly své...

„Ta rána je pořád živá, už se nikdy nezacelí. Moc mě mrzí, že jsem to nezvládla,“ přiznala Svobodová. „Tyhle stavy prožívám jenom doma. Tohle bylo na veřejnosti poprvé,“ dodala Vendula, kterou samotnou překvapilo, že ji na kolena dostane cizí dívka. Jako prezidentka Kapky naděje se stala patronkou projektu Dětský čin roku 2009. Když ale měla předávat cenu Klárce (14), rozbrečela se a utekla. „Ta holčička se nejmenovala jenom Klárka, byla té mojí i podobná, a dokonce i ve stejném věku jako moje Klárka, kdyby žila,“ svěřila Vendula.

 

Její pláč ale nezpůsobila jen vzpomínka na dceru. Vendula se už několik měsíců marně snaží otěhotnět. I poslední pokus vyšel naprázdno. „Musím se rychle vzpamatovat. Psychika je teď nejdůležitější,“ uvědomuje si Svobodová.

Už druhý den po svém hormonálním výlevu taky skočila do práce. V rámci akce své nadace přebrala šek na 120 tisíc korun, který použije pro oddělení s onkologicky nemocnými dětmi v Motole. „Cukrárna vyrobila český rekord. Kvádr čokolády o 360 kilech. Výtěžek z jeho prodeje dali Kapce, za to jim vážně děkuji,“ podotkla Vendula.

Autor: Michaela Remešová