Sobota 11. května 2024
Svátek slaví Svatava, zítra Pankrác
Polojasno 19°C

Domácí prací proti rakovině prsu!

Prací proti rakovině
1. října 2009 | 15:02

Denní práce v domácnosti pomáhají v prevenci proti rakovině prsu, ukázaly výzkumy.

Ženy, které jsou po přechodu fyzicky aktivní, jsou vůči rakovině prsu odolnější, než ty, které doma leží na gauči, tvrdí odborníci.

Nejde však o ledajaký pohyb. Vědci upozorňují, že jde o náročnější aktivity, jako jsou těžší práce v domácnosti či zahradě nebo turistika.

To, že jako prevence proti rakovině prsu je vhodný pohyb, se vědělo už dříve. Až nyní však vědci přicházejí s tím, že některé druhy pohybu jsou vhodnější než jiné. Doporučují tenis, jezdění na kole, plavání, ostrou chůzi, rychlý tanec nebo aerobik. Bowling, pomalá procházka nebo rybaření vám podle výzkumu příliš neprospějí.

Výzkumníci se ptali 110000 žen a rozdělili jejich aktivity podle intenzity a věku. Po šesti a půl letech si vybrali výsledek. Ženy, které se věnovali pohybu více než sedm hodin denně, byly k rakovině prsu méně náchylné, než ty neaktivní.

„Naše zjištění může pomoci získat informace o tom, jaký je vztah rakoviny prsu a pohybu. Cvičení může ovlivnit hormony tak, že působí proti rakovině,“ říká lékařka Tricia Peters z marylandského Institutu pro výzkum rakoviny.

Autor: INT, zuz