Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děsivá diagnóza: Dvojčata (27) mají rakovinu prsu

Nicola a Leigh (27) už mají za sebou operaci, teď je čeká série chemoterapií
23. listopadu 2009 | 12:38

Sedmadvacetiletá britská dvojčata jsou od narození naprosto identická. Šance, že lékaři oběma diagnostikují rakovinu stejného prsu, byla 1:196 bilionům.

Sestry Nicola a Leigh se narodily jako jednovaječná dvojčata a celý život měly všechno stejné. Nikoho by ale nenapadlo, že obě mohou ve stejné době vážně onemocnět i stejnou chorobou.

Dvojčata byla od narození úplně stejná
Autor: isifa.com

Bohužel, lékaři nedávnou oběma ženám diagnostikovali rakovinu levého prsu. "Dvojčata měla daleko větší šanci, že vyhrají první cenu v loterii, než že obě onemocní rakovinou stejného prsu," uvedl jejich lékař.

Obě ženy už jsou po operaci a nyní je čeká série chemoterapií.


Včasná diagnóza vám zachrání život!

Každoročně u nás nově onemocní rakovinou prsu asi 5500 žen a 2500 žen na toto onemocnění zemře. Přitom přijde-li k lékaři žena už s malou bulkou, je šance na úplné vyléčení díky množství léčebných metod obrovská.

Důležité tedy je, aby se každá žena naučila vyšetřovat prsa pohmatem a objevit tak i zcela malou bulku, která však může být velmi nebezpečná. Samovyšetření lze každý týden jednoduše provádět třeba při mytí ve sprše.

Rakovinu odhalí mamograf
Mamografie je jediná ověřená metoda a v zemích, kde byly zavedeny pravidelné prohlídky na mamografu, se úmrtnost na rakovinu prsu výrazně snížila. Někdy se tato metoda ještě doplňuje ultrazvukovým vyšetřením. Obecně platí, že garantovaná kvalita mamografie i týmu lékařů je v tzv. screeningových centrech.

3 TIPY PRO ZDRAVÁ PRSA

* Choďte na preventivní mamografické vyšetření alespoň jedenkrát za dva roky, při vyšším riziku vzniku nádorů prsu (například při výskytu tohoto onemocnění v rodině, hormonální léčbě apod.) raději každý rok.

* Navštěvujte vždy stejné akreditované centrum z důvodů nutnosti porovnání starších a nových snímků, což umožňuje zjistit i jemné nevýrazné změny.

* Vyšetřujte si každý měsíc své prsy a při zjištění odchylky neprodleně navštivte svého lékaře.

Vyšetření hradí pojišťovna
Ženy ve věku 45 - 69 let mohou u nás docházet pravidelně jednou za dva roky na mamografické vyšetření, které je hrazeno zdravotními pojišťovnami. Většina si potvrdí, že je zdravá, malému procentu je odhalen včasný nádor, který je dobře léčitelný. K vyšetření je třeba se dostavit se žádankou, kterou vydá gynekolog, nebo praktický lékař, ke kterému žena patří. Bohužel, stále ještě mnoho žen této možnosti nevyužívá a k lékaři chodí pozdě.

Ženy, kterým není preventivní vyšetření hrazeno v rámci zdravotního pojištění (mladší než 45 a starší 69 let). Cena mamografického nebo sonografického vyšetření není příliš vysoká, pohybuje se v rozmezí od 300 do 800 korun. Které z vyšetření je pro vás vhodné vám poradí váš lékař.

Autor: INT, lena