Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nikki (†26): Zemřela kvůli pochybení lékaře

26. října 2009 | 14:31

Mladá žena zemřela na rakovinu děložního čípku i přesto, že lékaře navštívila včas. On ji však, i přes její přetrvávající zdravotní problémy, ani nevyšetřil.

Šestadvacetiletá britka Nikki Sams zemřela poté, co se jí rakovina děložního čípku rozšířila i do plic, krku a napadla i míchu. Příběh přinesl britský server Daily Mail.

Její lékař, Dr. Navin Shankar (59), celé čtyři roky naprosto ignoroval její žádost o vyšetření v nemocnici a během osmi prohlídek sám ani jednou Nikki nevyšetřil. A to i přesto, že si dívka stěžovala na stále se zhoršující bolesti břicha a nepravidelné krvácení. Stále jí tvrdil, že "nejde o nic vážného".

Na to, že s dívkou není něco v pořádku, přišel až jiný lékař, který převzal pacienty Dr. Shankara poté, co mu byla uzavřena jeho lékařská praxe kvůli pochybení v případu úmrtí devítidenního novorozence.

ČTĚTE TAKÉ:

Každé dvě minuty umírá jedna žena! Zbytečně >>
Včasné očkování může vaší dceři zachránit život >>

Nový lékař okamžitě udělal stěr, který prokázal výskyt abnormálních buněk a následné vyšetření v nemocnici potvrdilo rakovinu děložního čípku.

Nikki okamžitě podstoupila operaci, chemoterapie a ozařování, bylo už však příliš pozdě a necelý rok po operaci těžké nemoci podlehla.

Výzva pro čtenáře Blesk.cz:
Překonali jste vy nebo někdo z vašich blízkých rakovinu? Setkali jste se s podobným přístupem lékaře?
Pište na e-mail online@blesk.cz.

Zničený otec Michael Sams (54), který se vzdal svého zaměstnání na londýnském letišti, aby mohl pečovat o svou nemocnou dceru, řekl: "Neodpustitelná chyba lékaře stála Nikki její život."

A dodal: "Nikki byla hrozně statečná, nikdy si nepostěžovala a neřekla ´Proč zrovna já?´, umřela ale úplně zbytečně."

Nikki (26) zemřela na rakovinu děložního čípku kvůli pochybení svého lékaře.
Autor: reprofoto dailymail.co.uk

Mladá dívka musela také podstoupit hysterektomii - operativní odnětí dělohy, což hrozně špatně snášela. Toužila totiž po velké rodině. Byl to však jen začátek zlé "noční můry".

"Psychicky ji to úplně odrovnalo," říká se slzami v očích Michael.

Po šesti měsících léčby, když už se zdálo, že je vše v pořádku, se Michael vrátil zpět do práce. V průběhu nemocniční léčby po lehké automobilové nehodě se však zjistilo, že se Nikki rakovina vrátila.

Je neuvěřitelné, že se v dnešní době může stát to, že se dívka tolikrát obrátí na svého lékaře a stěžuje si na zdravotní komplikace a on ji pošle pryč a řekne jí, že je vše v pořádku, aby se ničeho nebála.

Dr. Shankarovi byla na základě stížností pacientů pozastavena praxe na šest měsíců a po jeho neúspěšném odvolání mu byl zákaz vykonávání lékařské praxe prodloužen o dalších devět měsíců. Nyní však již může opět ordinovat bez omezení.

Autor: INT, lena