Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tři dny pro posílení imunity

S posílenou obranyschopností budete lépe zvládat zimu i chřipkovou epidemii.
12. ledna 2010 | 05:00

S posílenou obranyschopností budete lépe zvládat zimu i chřipkovou epidemii. S naší dietou dopřejete svému imunitnímu systému vše potřebné a shodíte pár kilo. Co může být lepší?

Pro vaše zdraví

- Vitamin A a karotenoidy udržují sliznici v nose a horních cestách dýchacích ve formě, a tak zabraňují proniknutí virů do organismu. Vitamin A najdete ve vejcích, tučnějších druzích sýra, rybách. Karotenoidy zase v tmavě zelené, červené a žluté zelenině.

- Vitamin C a bioflavonoidy jsou nejsilnějším ochranným štítem proti infekcím. Jejich zdrojem jsou kiwi, grep, pomeranč, paprika, kyselé zelí, brusinky, brokolice a jablka.

- Pokud budete hubnout rychle a nezdravě, ztratíte svalovou tkáň, což může oslabit celý organismus. Jak se bránit? Hubněte zdravě! CLA neboli konjugovaná kyselina linolová je nenasycená mastná kyselina, která má schopnost při úbytku hmotnosti chránit svalovou tkáň a zároveň pomáhá štěpit tuky. Nejlepším zdrojem této kyseliny je světlice barvířská, neboli saflor. Je to prastará kulturní rostlina pocházející z východní Indie. V přírodě se nachází i v živočišných tucích, například v hovězím a skopovém mase nebo v mléčných výrobcích a  biomléce. Pozor, není v light výrobcích!

- Kombinaci látek bojujících proti virům a bakteriím obsahují česnek, cibule, ředkvičky, kopřiva a křen.

Zdravý start do dne

- Natřete krajíček chleba třemi lžícemi nízkotučného tvarohu a obložte plátky oloupaného kiwi.

- Dejte si půl růžového grepu a krajíc celozrnného chleba se třemi lžícemi čerstvého tvarohového sýra, obložte 100 g hroznového vína. K tomu vypijte 200 ml biomléka.

- Připravte si oříškové neslazené müsli s jogurtem.

Dva šálky zeleného čaje denně zajistí organismu denní dávku vitaminu C a thiaminu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pozor!
Kdykoli si dejte neomezené množství zeleniny.

1. den

Oběd: Zeleninová mísa s ječmenem
Osmahněte na lžičce oleje oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky. Přijdete 100 g oloupané a na kostičky nakrájené mrkve, k tomu na kolečka nakrájený pórek a pár šalvějových lístků. Dobře promíchejte. Zalijte 300 ml horkého zeleninového vývaru. Přiveďte k varu a přidejte 60 g ječmene. Duste při nízké teplotě asi 10 minut. Krátce před koncem vaření vhoďte nakrájený vídeňský párek. Dochuťte a podávejte posypané nakrájenou petrželovou natí.
Energetická hodnota 1 porce: 1300 kJ

Večeře: Vejce na bylinkové podestýlce
Na větší talíř dejte nakrájené čínské zelí a na kolečka nakrájenou papriku. Pokapejte citronovou šťávou. Přidejte na kolečka nakrájené rajské jablíčko a dvě vejce uvařená nahniličko a přidejte je k zelenině. Posypejte nasekanými bylinkami a výhonky. Podávejte s krajícem celozrnného chleba potřeného lžičkou nízkotučného pomazánkového másla.
Energetická hodnota 1 porce: 1400 kJ


2. den
Oběd: Hovězí steak s růžičkovou kapustou
Uvařte ve slupce 150 g brambor. Očistěte 250 g růžičkové kapusty a uvařte ji v páře nebo v malém množství zeleninového vývaru. V hrnci zahřejte 2 lžičky oleje a vmíchejte lžičku kmínu a půl lžičky ostré hořčice. Přidejte kapustu a opatrně promíchejte. Dochuťte malým množstvím citronové šťávy a udržujte v teple. Mezitím si na lžičce oleje opečte 100 g ochucených krůtích prsou. Podávejte s kapustou a oloupanými bramborami.
Energetická hodnota 1 porce: 1600 kJ

Večeře: Zelí s ananasem
Smíchejte 150 g nasekaného kyselého zelí se 150g nakrájeného čerstvého ananasu. Smíchejte dvě lžičky oleje se dvěma lžícemi pomerančové nebo grepové šťávy, špetkou drceného kmínu a špetkou pepře. Smíchejte s ananasovou směsí a vše naaranžujte na salátové listy. Upečte toust z celozrnného chleba a posypejte nastrouhaným ementálem. Zapékejte ho v troubě, dokud se sýr nerozteče. Poprašte mletou paprikou nebo kari a podávejte.
Energetická hodnota 1 porce: 1500 kJ


3. den
Oběd: Brokolicová polévka se šunkou
Poduste oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli na dvou lžičkách oleje a přidejte špetku drceného kmínu. Přidejte 100 g oloupaných a nadrobno nakrájených brambor, 200 g brokolice a duste několik minut. Zalijte 300 ml zeleninového vývaru a vařte na mírném ohni asi 10 minut. Rozmixujte a přidejte 40 g opečené šunky.
Energetická hodnota 1 porce: 1500 kJ

Večeře: Salát se sýrem
Nastrouhejte najemno 200 g ředkviček a servírujte je spolu se 100 g kozlíčku polního do hlubokého talíře. Smíchejte lžičku medu, dvě lžičky teplé vody, dvě lžičky oleje, lžičku vinného octa. Dochuťte a nalijte na salát. Rozmíchejte 75 g kozího sýra se špetkou pepře a 1 lžící nakrájené pažitky a formujte ze směsi kuličky. Položte je na salát, přidejte plátek celozrnného chleba potřeného lžičkou nízkotučného pomazánkového másla a posypaného lžící klíčků.
Energetická hodnota 1 porce: 1500 kJ

Autor: pk, oli