Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zbavte se brýlí, zkuste kontaktní čočky!

Pokud patříte do klubu krátkozrakých, snažte se oči při líčení co nejvíce zvýraznit.
11. června 2009 | 05:16

Podle posledních průzkumů je v České a Slovenské republice více než 7,5 milionu lidí, kteří potřebují zrak korigovat dioptriemi. Ale jen 4 % z nich používá kontaktní čočky. V západní Evropě je nosí 8 % a velmi oblíbené jsou v Americe a Japonsku (19 %).

Jsou moderní, pohodlné, snadno se s nimi manipuluje, mohou měnit barvu oka, a přesto jim stále ještě Češi nepřišli na chuť. Raději nosí brýle. Jsou snad na vině pochybnosti a vžité nepravdy? Třeba vám Blesk tímto dodá odvahy k návštěvě specialisty, kterého můžete požádat o zkušební pár čoček zdarma a vyzkoušet si je na vlastní oči.

10 MÝTŮ O ČOČKÁCH

1. Čočky jsou nepohodlné

Nová generace čoček je vyráběna z měkkých, tenkých a ohebných materiálů, které dokážou uchovávat potřebnou vlhkost v oku a nejsou při nošení vůbec cítit.

2. Je nepříjemné si něco dávat do očí

Tak reaguje skoro vždy nový zájemce o čočky. Obava je to pochopitelná, ale brzy zmizí. Odborník kontaktolog vám p ředvede , jak se nasazují a snímají. Jde jen o zvyk a praxi.

3. Čočky způsobují infekci

Záněty způsobuje špatná hygiena a nevhodné nošení čoček. Infekce nemá šanci, pokud budete čočky pravidelně čistit , dezinfikovat a vyměňovat.

4. Čočky nedovolí očím »dýchat«

Pro zdravé oko je důležitý přísun kyslíku, který se musí k jeho povrchu dostat přes čočku. Dobře udržovaná čočka je prodyšná a oko svou dávku kyslíku dostává bez problémů.

5. Čočky mohou sklouznout za oko

To je vyloučené. Pokud výjimečně sklouznou, tak po přední části oka nebo pod víčko.

6. Čištění čoček je zdlouhavé

Zapomeňte na vyvařování čoček ve vodě, to je dávná minulost. Čočky vyčistíte speciální dezinfekcí a uložíte do roztoku na noc. Je to otázka pár minut.

7. Při nošení čoček nemohu používat make-up

Ale můžete. Jen ho nanášejte až po nasazení čoček, a naopak ho odstraňujte až po jejich vyjmutí. Pokud si lakujete vlasy, stačí jen na tu chvilku zavřít oči.

8. Čočka z oka může vypadnout

Díky stavbě oka je prakticky nemožné, aby měkká čočka vypadla. I proto jsou tak oblíbené u sportovců.

9. Čočky se nedají nosit při astigmatismu

Dříve to nebylo skutečně možné, ale pokrok ve vývoji čoček to změnil. Dnes mohou nosit čočky lidé vidící špatně na blízko, na dálku, potřebující brýle na dálku i na blízko zároveň i ti, co mají astigmatismus.

10. Čočky a jejich údržba jsou dost drahé

Cena je nižší, než si lidé běžně myslí. Stačí se podívat na vysoké ceny brýlových obrub a trochu počítat. Náklady na denní nošení nemusí přesáhnout cenu šálku kávy. S kontaktologem vyberete přesně čočky, které budou vyhovovat korekci vašeho zraku, životnímu stylu i finančním možnostem.


VĚDĚLI JSTE, ŽE...

…existují i speciální ochranné kontaktní čočky s UV filtrem?

Takové oceníte především ve slunných letních měsících. Čočky chrání vnější a vnitřní strukturu oka před nebezpečným UVA i UVB zářením, před periferním odraženým zářením a jsou jedinou a účinnou ochranou, pokud si zapomenete sluneční brýle nebo klobouk. Přijdou vhod i tam, kde brýle nejsou žádoucí: při sportu, jachtaření, windsurfi ngu a koupání.


SLOVO ODBORNÍKA

„Ideální vlastnosti moderní kontaktní čočky jsou čtyři: čočka by měla být hladká a pružná, vysoce smáčivá, propustná pro kyslík a chránit proti UV záření,“ říká MUDr. Pavel Rezek z České kontaktologické společnosti. „Díky tomu, že v případě jednodenních čoček si berete každý den nový pár, jsou hygienické a konečně jsou velmi snadné na používání – nejsou potřeba žádné roztoky na čištění čoček a žádná pouzdra. Proto jsou vhodné ke sportu, na cestování, pro výjimečné příležitosti i běžný život,“ dodává doktor Rezek.

Náklady: 45–60 Kč za den pro čočky na jedno použití 450–700 Kč za měsíc, pro čočky s delším použitím a nosíte je každý den (včetně čisticího roztoku).


ZMĚŇTE BARVU

Máte krásné hnědé oči a rádi byste aspoň na chvíli změnu? Proč ne. Hlavně mladí lidé si oblíbili barevné čočky, které úplně změní jejich pohled. Barevné čočky mohou být dioptrické, nebo mít jen zdobící efekt. A někdo jde ještě dál. Na trhu jsou tzv. crazy čočky. Stačí chvilička a váš zrak se promění v kočičí pohled nebo budete mít duhovku jako puntíkatou berušku.


 

Autor: Iva Dvořáková
Diskuse ke článku
.
Související články