Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Větší šanci na vyléčení rakoviny prsu mají ženy, které bojují

Ne každá změna nebo bulka musí být hned rakovina – osm z deseti žen má v prsou tukové buňky.
27. dubna 2009 | 15:30

Tři čtvrtiny žen s rakovinou prsu, které reagovaly na nemoc "bojovně", žily podle statistiků přinejmenším o deset let déle než ty, které rezignovaly.

Ročně je nemoc odhalena u 6000 českých žen, zemřou jich 2000. V Česku žije téměř 50.000 žen, které nemoc prodělaly. Moderní léčba a včasné odhalení nemoci přispěly k tomu, že dvě třetiny pacientek se zcela vyléčí. Důležitá je přitom i psychologická podpora.

"Onkologický pacient nepotřebuje pouze kvalitní léčbu, ale také psychologickou podporu, a to nejen pro sebe, ale i pro členy své rodiny. Ti by se měli dokázat přizpůsobit fyzickým a emočním stresům, které léčení provázejí," řekl ČTK psycholog Martin Kořán.

Paní Karin, která si před osmi lety nahmatala bulku v prsu, ČTK potvrdila, jak pro ni bylo důležité, že ji manžel, obě děti i kamarádky ze Sokola v těžkých chvílích podpořili. Zjištění diagnózy byl pro ni šok, ale rozhodla se nepodlehnout depresi a nelitoval se. "Já jsem se zapojila do různých činností, ve sportu, chodím překládat, hlavně jsem nezůstala sedět doma a nepřemýšlela nad svou nemocí," řekla.

Nepodceňujte pohyb!
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Každý rok tráví týden s kolegyněmi na kolech. Když jela poprvé, nosila ještě paruku, musela tomu přizpůsobit jízdu, aby jí paruka nespadla. Ženám, které potká stejná nemoc, poradila, aby se neuzavíraly do sebe, ale žily naplno dál. Důležité je, aby je v tom podpořili jejich nejbližší.

Nádor objevila náhodou. Po padesátce se začala "spravovat", a tak si našla v časopise dietu, po které zhubla. "Když jsem se tak prohlížela, hladila si prsa, říkám si, ty by mohly zůstat. Přitom jsem nahmatala bulku," popsala. Hned druhý den šla ke své lékařce, neváhala prý ani chvíli, jak to dělá mnoho žen, které se bojí a hrají "mrtvého brouka". Lékařka usoudila, že to nic není, ať přijde za půl roku na kontrolu. Karin trvala na tom, že chce podrobnější vyšetření. To potvrdilo rakovinu.

Protože přišla včas, o prso nepřišla. Prošla ozařováním a chemoterapií. Velkou posilou jí vedle rodiny a kamarádek byla fenka Eninka, kterou našla jako štěňátko vyhozené na ulici. Má ji sedm let a moc jí pomáhá, i psychologicky, když ji hladí a musí s ní chodit na procházky. Zapojila se do činnosti sdružení Kapka 97 v Chomutově, kde informuje ženy o zákeřné nemoci a jak ji zvládat.

nejpes
Autor: Martin Sekanina

Podobné zaměření má i publikace Karcinom prsu, průvodce pro pacienty - diagnóza a léčba, kterou vydala v těchto dnech Aliance žen s rakovinou prsu. Její ředitelka Janetta Bogdanová ČTK řekla, že na rozdíl od běžných příruček nejen informují o nemoci a možnostech léčby, ale kladou důraz i na psychologickou podporu.

"Není to brožura preventivní, která by měla ležet v čekárně, žena ji dostane od svého lékaře při sdělení diagnózy a najde v ní i praktické rady, například kde najít spodní prádlo, kam se obrátit, pokud při chemoterapii potřebuje paruku. Je to psané odborníky, ale přijatelným jazykem, aby dámy věděly, co dělat," shrnula.

Autor: ČTK, lena