Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zažeňte špatnou náladu

Psychologové, kteří používají k léčbě hudbu, doporučují poslouchat sonáty Händla a Mozarta. Při nich se prý dokážeme uvolnit.
16. února 2009 | 11:04

Během zimních měsíců klesly nejen teploty, ale i naše nálada na bod mrazu. Poradíme vám, jak si z nálady pod psa nevypěstovat depresi.

Nikomu samozřejmě nepřidá na náladě, že v zimě do práce i z práce chodíme za tmy. Výsledkem může být sezonní deprese. Projevuje se smutkem, pocity beznaděje, strachem, apatií, nezájmem o lidi i práci, a dokonce také o sex, chutí na sladkosti, spavostí a podobně. Je pravděpodobné, že tyto projevy zimní deprese souvisejí s produkcí melatoninu a serotoninu, chemických látek, které ovládají naši náladu a chování a jejichž produkce souvisí s množstvím světla, kterému jsme vystavené.

Mnoho nepříjemných stavů spojených se zimou a nástupem jara je způsobených nedostatkem slunce.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Dopřejte si slunce
Mnoho nepříjemných stavů spojených se zimou a nástupem jara je způsobených nedostatkem slunce. V zimě je slunečního svitu mnohem méně než v ostatních měsících, proto není divu, že nám nedostatek životadárného světla ubírá na náladě. Co s tím? Pomoc si můžete například i výběrem barev, kterými se obklopujete. Zapomeňte na šedivé, temné nebo dokonce černé odstíny. Ze zimních splínů vám pomůže tričko ve žluté barvě, oranžová svíčka na nočním stolku nebo růžová kabelka.

Vůně štěstí
Aromaterapie provoní byt a pohladí vás na duši. A které vůně vás udělají šťastnějšími? Levandule vás spolehlivě uchlácholí a uloží ke spánku, pomeranč rozveselí, citronela rozjasní náladu a dodá energii a vůně jasmínu uklidní.

Uklidňující vliv má třeba květ levandule.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Na zdraví
Názory vědců na množství vitaminu C, které by člověk měl přijímat, se rozcházejí. Někteří dávají přednost takové koncentraci, kterou dokážeme tělu dodat pouze prostřednictvím vitaminových preparátů. Jiní se zase shodují na 75 miligramech denně. Čaj se šťávou z jednoho citronu je vitaminovou bombou, která nás zahřeje na těle i na duši.

Jednoduchá akupresura
Černé myšlenky můžete zahnat ze své hlavy také prostřednictvím akupresurních bodů. Položte si prostředníček a ukazováček na kořen nosu a masírujte pevným pohybem přes čelo směrem ven. Opakujte tak dlouho, jak vám to bude příjemné. Je to rychlý a účinný způsob, jak se uvolnit.

Autor: Archív

Uvařte si ostré jídlo
Pikantní pokrmy rozproudí krev, a dokonce zvýší obranyschopnost organismu. Proto se nebojte vyzkoušet nový recept z orientální kuchyně nebo třeba jen pořádně okořeňte rajskou polévku. Pepř, chilli koření nebo cibule pomůžou vyhnat z těla zákeřné bacily a zahřejí náš prokřehlý organismus.

Žijte v rytmu
Psychologové, kteří používají k léčbě hudbu, doporučují poslouchat sonáty Händla a Mozarta. Při nich se prý dokážeme uvolnit. Jejich hudební kousky jsou totiž komponované v podobném rytmu, který jsme poslouchaly už v maminčině bříšku, takže je logické, že na nás mají pozitivní vliv. Jestli nemáte chuť na klasiku, pusťte si prostě něco, co vám zvedne náladu. Instinkt vám při výběru určitě napoví.

Přírodní antidepresivum
Třezalka tečkovaná pomáhá při lehkých depresivních stavech. Není divu, že mnoho léků, které vám lékař předepíše ke zmírnění nebo odstranění deprese, obsahuje právě výtažky z třezalky. Čaj z ní podporuje dobrý spánek, zmírňuje pocity napětí a úzkosti.

Třezalka tečkovaná pomáhá při lehkých depresivních stavech.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Síla slunce v bobulích
Hroznové víno je nejen chutné, ale posiluje také nervy, zahání únavu, ale díky hroznovému cukru, který obsahuje, dodává našemu tělu velké množství energie. Kromě toho zvyšuje koncentraci a podporuje trávení. Hrozny ale také vypínají pokožku a vyživují vlasy.

Koření na dobrou náladu
Muškátový ořech, rozmarýn, šafrán, tymián a vanilka jsou koření, které byste měla zařadit do svého jídelníčku, když se necítíte dobře. Působí na naše smysly tak, že nám prostě zvednou náladu.

Obklopte se rostlinami
Psychologové říkají, že péče o ně má příznivý vliv i na naši náladu. Zeleň filtruje oxid uhličitý a proměňuje ho na kyslík. Díky květinám v domě nebo bytě se vám bude lépe dýchat a pohled na svěží zelenou barvu vám zpříjemní život.

Vlevo vidíte například žlutou a tmavě červenou guzmánii, uprostřed se pyšní vrísea.
Autor: Holandská květinová kancelář, www.plumerie.cz

Autor: připravily: vin; tam