Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Je vám pořád zima?

Je vám pořád zima?
5. února 2009 | 13:58

Také se pořád klepete zimou, i když manžel brblá, že je doma horko? I vědecky je dokázáno, že ženy cítí chlad častěji a více než muži. Víte, na čem to závisí a co vám může pomoct?

Ženské tělo produkuje méně tepla a ztrácí ho rychleji než mužský organismus. Proto je nám zima průměrně o pět stupňů Celsia dříve než naši protějškům. Souvisí to s našimi svaly, pokožkou, tělesným tukem, výškou a krevním tlakem. Na druhou stranu na nás příroda ale přece jen myslela, a tak nás před zimou chrání hormon progesteron. Vezměme to pěkně popořádku.

Zeleno-růžová
Autor: Michal Protivanský

… máme méně svalů
Pokud jsou dobře prokrvené a v pohybu, vyrábějí dostatek tepla. Muži mají více svalové hmoty, která zabírá až 40 procent jejich organismu. Naproti tomu my jí máme méně, jen 25 procent, a proto jsme "zmrzlinky".

… tenčí pokožku
My ženy máme o sedminu tenčí kůži než muži, z toho důvodu z nás teplo snáze uniká. V tenčí pokožce se cévy více stahují, to omezuje prokrvení, a naše kůže proto bývá chladnější.

… nevýhodné rozložení tuku
Tělesný tuk udržuje teplo v organismu a nedává chladu šanci proniknout. My máme smůlu v tom, že ho máme rozložený nerovnoměrně. Znáte přece své problematické partie – stehna, boky, zadek. Na ženském těle je vrstva tuku menší, než mají muži.

… jsme (většinou) menší
Látková výměna je v malém těle pomalejší, a proto si vyrobíme i méně tepelné energie.

… máme nízký tlak
Díky tomuto onemocnění naše tělo hůře rozděluje teplo. Nejvíce je to znát na nohách, rukách, nosu, uších a kolenech, které máme zpravidla studené.

Ženský obranný mechanismus
Mohlo by se zdát, že jsme odsouzené k naprostému "zmrznutí". Hormon progesteron však chrání před prochladnutím naše pohlavní orgány a během těhotenství i nenarozený plod. Pokud nám při venkovní teplotě nižší než 15 stupňů Celsia unikne přes hlavu, ruce a nohy příliš tepla (vnitřní teplota klesne pod 37 stupňů Celsia), organismus zmobilizuje právě jej. Progesteron se postará o to, aby naše tělo víc tepla neztratilo.

Je vám pořád zima?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

OSVĚDČENÉ TRIKY

Na studené ruce
Cvičte rameny, jako byste plavala kraula.

Na studené nohy
Zimní boty si kupte o kousek větší. Nejen proto, aby se vám do nich vešly teplé ponožky, ale i proto, že v příliš těsných botách se vám neprokrvují nohy.

Pomoc pro "zmrzlinky"

- Často a hodně se hýbejte.

- Místo výtahu raději využívejte schody.

- Nakupovat choďte pěšky.

- Pamatujte na dostatek železa ve stravě.

- Navštěvujte saunu.

Při pravidelném saunování vypotíte škodliviny a organismus se výrazně okysličí díky rozšíření kožních cév.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek, lázně Hevíz

Autor: připravily: tam; vin