Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uhaste v sobě oheň způsobený pálením žáhy

Jestli vás často pálí žáha, může to být i poobědovým šlofíkem. V leže se totiž tělu špatně tráví.
17. července 2014 | 16:48

Pálení žáhy je vlastně lidové označení pro bolest na hrudníku, kterou způsobuje vracení žaludečních šťáv zpět do jícnu. Trápí hodně lidí, častěji muže než ženy - u těch se objevuje hlavně v době těhotenství, ale po porodu odezní. 

V drtivé většině případů si nemoc způsobujeme sami, například příliš velkými porcemi jídla, zvlášť večer, kdy se zpomaluje metabolismus a naše tělo nemá dostatek sil na intenzivní trávení. Vadí hlavně sladká, tučná, silně kořeněná a aromatická jídla, majonéza, džusy, suché bílé víno, rajčata, teplé pečivo a chleba.

Na vině je životní styl

Příčinou většiny žaludečních potíží je překyselení organismu, kterému navíc hodně nahrává současný uspěchaný životní styl - jídlo řádně nepřežvýkáme a v rychlosti polykáme velké kusy naráz. Vliv mají i psychické faktory, hlavně stres a také přepracovanost. Škodí pochopitelně i kouření a alkohol. Pálení žáhy často provází i bolest žaludku a zápach z úst. Když vás potíže netrápí často, stačí pozorovat, které jídlo a pití vás dráždí a vynechat ho.

Když potíže trvají déle než tři týdny a objevují se denně nebo obden, je nejvyšší čas navštívit lékaře. Jde o to, aby doktor, většinou gastroenterolog, zjistil důvod problémů. Endoskopicky nebo rentgenem (hadičkou) se vyšetřuje jícen, žaludek a horní část tenkého střeva. Může se přijít například na poměrně častou příčinu trápení - tzv. hiátovou kýlu. Při ní se vysune jícen a horní část žaludku nahoru do oblasti hrudníku.

Upravte si jídelníček

Na pálení žáhy se používá několik skupin léků. Nejznámější jsou asi takzvaná antacida, většina je volně prodejných. Neutralizují obsah žaludku a tím snižují jeho kyselost. Neumějí ale výrazně hojit, takže pomáhají spíš při mírnějších potížích. U závažnějších problémů se nasazují léky zvané blokátory H2 receptorů nebo blokátory protonové pumpy, případně tzv. prokinetika. Poslední zmíněné také podstatně zlepšují samočisticí schopnost jícnu. Operace je až nejkrajnějším řešením potíží.

K problémům velmi přispívá nepravidelnost. A to nejen ve stravě, ale třeba i ve spánku. Když nemáme v něčem řád, narušujeme své biologické hodiny - jen pro příklad - od jedné do tří ráno v těle probíhají podle biologického cyklu důležité detoxikační procesy v játrech. Když je narušíme, máme potíže. Při pálení žáhy je také důležité spát s výše položenou hlavou (silnější polštář neškodí). Pokud si někdo potrpí na šlofíka po jídle, měl by s tím raději nejméně hodinu počkat - vleže se totiž potrava o dost hůř tráví.

Jestli člověk trpí na pálení žáhy, musí tomu přizpůsobit svůj jídelníček. Měl by obsahovat co nejméně nezdravých tuků, kořeněných a hodně mastných jídel, uzenin, vepřového masa nebo čokolády. Je třeba vyhýbat se taky slaným, kyselejším a pikantnějším potravinám, syrové cibuli a česneku. Škodí i citrusy, lilek, rajčata, bílý cukr, žito, pohanka, bílé pečivo a mléčné výrobky - hlavně jogurt, kefír, smetana, plísňové, slané a tavené né sýry. Vhodný je naopak tvaroh a výrobky z něj.

Zapomeňte na kolu, bublinkové limonády, kakao, džusy a přemíru lim kávy. Vhodné jsou přírodní šťávy z mrkve nebo řepy, bylinné čaje, například z pelyňku, kopřiv, pampelišky, lékořice, nebo jen převařená nebo přefiltrovaná je voda. První sklenici je ideální dát si hned po ránu, na lačno - je dá dobré do ní přidat trochu limetky do se lžičkou domácího lučního medu nebo extraktu z aloe vera. Ideální je denně vypít asi jeden a půl až dva litry vody, i když dietologové doporučují mnohem to víc. A před jídlem nebo během něj by se mělo pít jen minimálně. Stačí dva tři malé doušky. Po jídle pak pauza a pití až zhruba za čtyřicet minut. To proto, aby se neředily trávicí enzymy.

Dejte stravování rytmus

Pro žaludek je nejlepší pravidelný denní rytmus. Prostě si zavést nějaký rituál a ten dodržovat. Jíst jen tu po malých soustech a ta navíc důkladně rozžvýkat. Rozhodně je také lepší kvalitní, vyvážená strava z čerstvě uvařených, neohřívaných potravin. Výborné jsou hlavně sladkovodní ryby, listová zelenina, červená čočka, celozrnná pšenice. Z rýží je nejlepší basmati a divoká rýže - jiná ne.

Ovoce je nejlepší dát si jen samostatně a spíš dopoledne. Hlavním jídlem má být oběd, ne ideálně mezi 11. až 13. hodinou. Absolutně nevhodné je jíst no hodně často v malých dávkách, ideální interval jsou každé 3-4 hodiny. Odpoledne a k večeru by už strava měla být skutečně lehká a dobře stravitelná, tři hodiny před spaním není dobré jíst vůbec nic.

Jsou vhodné zejména ty s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin jako je rybí tuk, dále vitaminy B, C, eventuálně E v přírodním stavu, některé stopové prvky (selen a zinek).

 

Video se připravuje ...