Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Reiki: Objevte životní energii Zory Jandové

6. ledna 2010 | 16:00

Cítíte se skleslá, chybí vám zdravé nasazení, optimismus, dobrá nálada? Řešíte existenční či citové problémy, věčný stres? Pokud ano, máte nakročeno k psychosomatickým potížím, vážným nemocem...

Zkuzte tedy reiky, které pomáhá duši i tělu zároveň. Na reiki vsadila i herečka a zpěvačka Zora Jandová. Věnuje se mu už několik let.

Co je to reiki?
Jde o prastarou metodu celostní alternativní medicíny a způsobu života. V současných podmínkách je vynikajícím doplňkem klasického lékařství a pomáhá uklidnit duši v uspěchané době. Pomáhá také řešit psychické příčiny chorob. Pochází z Japonska. Metodu v 19. století „vzkřísil“ buddhistický mnich Mikao Usui. Reiki se od té doby rozšířilo do celého světa. Nezávisí na náboženství, rasových rozdílech, na sociální úrovni člověka nebo na jeho vzdělání. Dá se velmi snadno použít, k jeho praktikování nejsou potřeba žádné speciální nástroje.

Kdo může praktikovat reiki?
Kdokoli, kdo přijme učení s otevřeným srdcem a myslí. Prakticky musí absolvovat patřičný zasvěcovací rituál od mistra reiki. Tomu se říká také naladění nebo iniciace.

V čem spočívá princip léčby reiki

Princip léčby je založený na přenášení životní energie, která je všude kolem, včetně vesmíru, pomocí přikládání rukou na místa bolesti. Možností je také celková terapie reiki. Při ní se různými pozicemi rukou, jejich sestavami, působí na organismus jako celek.

Zázraky reflexní terapie
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

V dnešní době máme mnoho příležitostí a možností takzvané alternativní léčby těla i duše. Jde z velké části o způsoby, které pocházejí z Východu a do různé míry se přizpůsobily současným možnostem civilizace. Reiki patří mezi ně. Je to vlastně jedna z nejjednodušších a nejúčinnějších metod přírodní léčby, která doplňuje klasickou medicínu a vzájemně si s ní pomáhá. Podle mistrů reiki se v zásadě jedná o práci s univerzální energií, která je všude a ve všem kolem nás.

V jednoduchosti je krása
Podle mistra reiki Zuzany Soukupové je reiki jednoduchou metodou – vždyť vše, co k jejímu provozování potřebujeme, máme pořád s sebou – sebe sama, naše dlaně, vnímání i vědomí. K léčbě pomocí reiki nepotřebujeme zvláštní pomůcky ani preparáty, není nutné ji provozovat ve speciálně upravených budovách a interiérech. „Prostřednictvím reiki můžeme sice celostně léčit, ale metoda účinkuje také při harmonizaci vztahů mezi lidmi. Pomáhá je vytvářet a posilovat i v rodině, učí důvěřovat instinktům a rozvíjet je a spoustu dalšího,“ říká odborník na reiki Petr Havelka.

Buďte trpěliví

Jestliže se ve vašem těle a ve vaší mysli léta hromadí problémy a možná i nemoci, nemůžete od reiki očekávat zázraky na počkání. O nás Evropanech se navíc na Východě říká, že v sobě nemáme dostatek trpělivosti – pokud se něco v nás či na nás nezmění rychle, jdeme od toho a hledáme další cestu. „Reiki vyžaduje čas, aby jeho blahodárný vliv poznalo vaše tělo i duše. Nespěchejte a důvěřujte,“ radí Petr Havelka.

Boj těla a mysli

Jedním z nejdůležitějších principů reiki je uvolnění mysli. Ta podle mistrů reiki v civilizovaném světě příliš ovládá naše tělo a ovlivňuje i nemoci. „Mysl blokuje hlubší léčebný proces. Je potřeba ji naučit odevzdat se a uvolnit. Když si to jednou dovolíme, jsme svobodní,“ říká další znalec a mistr reiki Anand Shunyam a pokračuje: „Tělo musíme zapojit do procesu přírodní léčby. Všechny potřeby těla jsou posvátné a důležité, jejich potlačováním se ničíme.“

Zkuste jógu! Naučí vás tlumit stres a poznat svoje tělo.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zkuste se změnit k lepšímu
Aby měla léčba prostřednictvím reiki účinek, je důležité se postupně měnit. Pokud možno, k lepšímu. Například vážit si sebe sama, ujasnit si vztah k sobě samému, žít pozitivními a ne negativními prožitky. Mít se rád, cenit si zdraví a každé dobré emoce a všeho pozitivního je základ, bez něhož člověk nemůže od reiki očekávat pomoc. „Když se vztekáte padesát let svého života, počítejte s tím, že nějakou chvíli potrvá, než se naučíte myslet jinak. Ale jde to, věřte mi,“ usmívá se Petr Havelka. Výsledek reiki pak stojí za to.

Stupně výuky reiki:

Docházet na semináře reiki se v současné době dá v ČR na řadě míst. Semináře se konají vždy v malém počtu lidí, po jejich dokončení dostanou „učedníci“ certifikáty.

- I. stupeň (základy)
- II. stupeň (hlubší průnik do metody)
- III. stupeň (začínáte být mistrem reiki)
- IV. stupeň (můžete učit jiné studenty)

Co byste měli udělat před prvním seminářem:

- nejíst maso ani ryby bez šupin (aspoň tři dny před zasvěcením)
- hodně pít čistou vodu a ovocné šťávy
- nekouřit a nepít kávu
- nejíst cukrovinky a čokoládu
- zkusit aspoň týden předem meditovat – nechat mysl volně plynout
- omezit sledování televize a čtení novin
- zkusit se pozitivně naladit (zbavit se vzteku, strachu a podobně)
- chodit do přírody

Jako kočka
Autor: Dušan Křístek

PORADNA ODBORNÍKA:
Zuzana Soukupová, mistr, učitel reiki, www.reiki-centrumpraha.cz

Hodí se učení reiki pro každého člověka?
Práce s vesmírnou energií reiki je vhodná pro každého, kdo je otevřený k přijetí nových zkušeností. Pokud někomu chybí chuť a vůle na sobě pracovat v oblasti psychiky, myšlení, způsobu života, pozitivní komunikace se svým okolím, nedoporučuji seminář reiki vůbec absolvovat. Nemělo by to smysl. Dále je zbytečný pro lidi, kteří by chtěli bezbolestně odstranit své nezpracované emoce a traumata. V takovém případě je lepší využít jiné směry klasické nebo alternativní medicíny. Reiki za nás problémy nevyřeší. Dokáže nám však dát sílu, zjemnit nezpracované strasti a hlavně pomáhá si problémy uvědomit a pochopit je

Může reiki léčit i fyzické a psychické nemoci?

Reiki není takzvaná nadpřirozená silová energie, kterou můžou využívat jen určití lidé. Funguje dobře jako harmonie, proměna, zotavení, růst, posílení... Reiki trvá na dvou zásadách: mentálním a psychickém zdraví a duchovním povznesení. Mentální a fyzické zdraví je zotavení z nemoci, zdokonalení konstituce a imunity, vyloučení zlozvyků a podobně. Duchovní povznesení je posun ve způsobu myšlení, rozvoj intuice a vnímavosti, kultivace pozitivního myšlení, růst charakteru, povznesení duchovnosti a podobně. Zlepšuje se kvalita života, nalezení harmonie ukončuje chaos, opravuje deformace, léčí nemoc a neštěstí a mění zlé v dobré.

Jak se projevuje energie předávaná prostřednictvím reiki?
Vede k hlubokému uvolnění, odblokovává energii, odstraňuje z těla toxické látky, přivádí do těla léčivou životní sílu, zvyšuje frekvence energetického pole člověka a přidává tak i fyzickému tělu životní energii.

Autor: Silvie Risová, amp
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...