Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jedete autem na hory? Tato pravidla vás ochrání před nehodou i tučnou pokutou!

Jedete na hory autem? Na tohle si dejte pozor!
19. ledna 2024 | 06:00

Řízení v horských podmínkách je vyšší dívčí. Chce to nejen zkušenosti, ale i dobrou přípravu, kterou se rozhodně nevyplatí podceňovat. Za některé prohřešky vám pak dokonce hrozí i pokuta. Na co byste si měli dávat pozor a v jakých případech můžete požádat o pomoc svou asistenční službu?

Zkontrolujte pneumatiky

Jezdit v zimním období na zimních pneumatikách je základ, který snad nemusíme ani zdůrazňovat. Neméně důležitý je ale i stav pneumatik. Pokud jsou sjeté a mají menší hloubku vzorku, prodlužuje se brzdná dráha. Pneumatiky by měly být také správně nahuštěné a v případě podhuštění se opět prodlužuje brzdná dráha a automobil se hůř ovládá. Pneumatiky by měly být pro zimní období nahuštěny o 0,2 baru více, než doporučuje výrobce.

VIDEO: SsangYong Torres – redakční testování:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Simona Formánková

Sněhové řetězy přibalte vždy

Nespoléhejte se na příznivou předpověď počasí a mějte řetězy vždy s sebou. Na horách se podmínky rychle mění a může vás na cestě překvapit chumelenice i náledí. „Sněhové řetězy nejsou součástí povinné výbavy vozu, ale pokud se chystáte do hor, je jistě prozíravé si je vzít s sebou. A ideálně dopředu vyzkoušet jejich nasazování. To mnohé z nás totiž od jejich použití odrazuje. Řetězy také můžou zabránit nepříjemné situaci, kdy zapadnete a můžete blokovat silnici nebo dlouho čekat na záchranu. V některých oblastech je jejich používání dokonce povinné, tyto silnice jsou označeny modrou značkou s pneumatikou,“ upozorňuje Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

Další nutná výbava

Parkování na horách není snadné a krytá garáž je spíš výjimkou. Proto si nezapomeňte vzít košťátko na časté odmetávání sněhu a lopatku na odhrabávání. Zkontrolujte také škrabku, nemrznoucí směs do ostřikovačů a rozmrazovací spreje na okna a na zámky, protože velký mráz může ochromit i centrální zamykací systém. Je vhodné taky namazat gumy kolem dveří, aby v zimě nepřimrzly. Do auta přibalte také deku a mějte u sebe vždy nabitý telefon.

Jak vozit v autě lyže?

Lyže při převážení mějte vždy v ochranném obalu. Nejde tolik o jejich poničení jako o vaši bezpečnost. „Za lyže, které jsou v autě nesprávně uložené, můžete být pokutováni. Například v Rakousku můžete dostat pokutu až 500 eur za neupevněný náklad. Takže například lyže na volno v autě se mohou prodražit. Pozor, rakouská policie dbá i na to, zda nemáte takto volně ložené lyžařské boty. Pokud chcete lyže vozit uvnitř, je třeba je pomocí gumicuků upevnit, aby se nemohly volně pohybovat a nikoho nemohly poranit. Můžete buď sklopit jedno zadní sedadlo, nebo lyže umístit do prostoru uprostřed vozu, který je určen pro převoz dlouhých předmětů, pokud jím vůz disponuje,“ doporučuje Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz. Lyže samozřejmě můžete také upevnit na střechu, a to na střešní nosič nebo do střešního boxu.

Když to klouže

Při cestě do horských středisek vás čeká hodně stoupání a klesání. Jezděte na nižší převodový stupeň. Při sjezdech budete brzdit motorem a šetřit brzdy, aby se zbytečně nezahřívaly. Při cestě do kopce získáte větší výkon motoru, a udržíte si tak rychlost. Při jízdě v serpentinách zůstávejte na své straně silnice. Pokud vás překvapí vánice, dbejte na dostatečnou vzdálenost od vozidla, které jede před vámi.

Povinné ručení a asistenční služby

Povinné ručení musí mít uzavřené každý majitel auta. Pokud se ale chystáte do hor, tak byste měli vědět, že se můžete v nouzi obrátit na asistenční služby, které jsou většinou součástí povinného ručení. Jde ale o základní limity, proto se vyplatí objednat takovou asistenci, která lépe pokryje možné životní situace. Pokud v kalkulačce srovnáte ceny povinného ručení, pak získáte nabídku pojištění pro vaše auto od různých pojišťoven. Nabídka se liší nejen cenou a limity povinného ručení, ale také rozsahem asistenčních služeb a připojištění.

„Asistenční služby využijete, pokud vám ve vozidle dojde benzin, vybije se baterie, zjistíte závadu nebo pokud přeceníte své řidičské schopnosti a z místa nedokážete vyjet. Před odjezdem na hory si tedy zjistěte, na jaké asistenční služby máte nárok a v jakém limitu. Odtah vozidla je někdy limitován počtem kilometrů nebo maximální částkou za odtah. Do mobilu si uložte číslo na asistenční služby vaší pojišťovny. Zde vám vždy sdělí, na jaké služby a v jakém rozsahu máte nárok,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

Autor: Štěpánka Bínová