Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nechte se okouzlit přírodou Libereckého kraje: Tip na dovolenou i výlet s rodinou

26. září 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Milé dámy, ale i milí pánové, už jste někdy měli pocit, že jste unavení stereotypem, prací, deadliny či povinnostmi? Máme pro vás tip! Pokud vás láká možnost sbalit si nejpotřebnější věci do svého batohu a vydat se na několik dní sám či s přáteli do neznáma, pak obujte boty, popadněte ruksak a vydejte se na trek. Dobrou zprávou je, že za takovou aktivitou nemusíte cestovat až na konec světa. Vyrazte na místo, kde se nachází vše na jednom místě. Vaše životní cesta na vás čeká v Libereckém kraji!

Česko-polská Hřebenovka

Jestliže chcete vyrazit na trek se vším všudy, pak je pro vás nejideálnější volbou česko-polská Hřebenovka spojující Lužické hory až s nejvyšší horou Hrubého Jeseníku – Praděd. A že trasa nemá svůj název náhodou. Provede vás totiž po táhlých a dominantních hřebenech našich výjimečných hor, při jejichž zdolávání a s jejich výhledy se budete cítit jako v ráji. Varianta trasy, jež propojuje Českou republiku s Německem a Polskem, měří na české straně přes 400 km a zavede vás rozmanitou škálou míst, při jejichž návštěvě se vám bude tajit dech a která nebudete chtít opouštět.

Autor: Liberecký kraj

 

Hřebenovka má svůj počátek na hranici Libereckého kraje s Ústeckým, konkrétně na místě, jemuž se přezdívá Nová Huť. Zde začíná vaše putování po nejvyšších kopcích Lužických hor, a ačkoliv jejich vrcholy nepřesahují výšku 780 m, vězte, že při procházkách v hlubinách lužních lesů pocítíte okouzlení, které vás požene kupředu. Po zdolání zdejší nejvyšší hory Luže a vrcholu Hvozd budete z nevinných Lužických hor přecházet do živých Jizerek. V Jizerských horách si turisté mohou vybrat z celkem dvou směrů – ze Severní a Jižní linie. Jižní větev trasy kopíruje původní stezku Modré Hřebenovky a pokračuje směrem na dominantu Ještěd. S hlavou v oblacích se můžete kochat při pohledu na zvlněnou krajinu, jejíž výhledy vinoucí se až do dalekých Krkonoš, vás dozajista očarují, a pokračovat dále Jizerkami a Krkonošemi až na Sněžku a ještě dál. Více informací na webu www.hrebenovka.cz.

Autor: Liberecký kraj

Unikátnost podstávkových domů Už jste slyšeli o jedné z páteřních cyklostezek spojující Ústecký a Liberecký kraj? Zelená cyklomagistrála Ploučnice vede členitou a malebnou krajinou okolí řeky Ploučnice většinou po silnicích od Ještědu po Stráž pod Ralskem do Mimoně, později po lesních a polních cestách do České Lípy. Kromě krásných výhledů na vás čeká ojedinělá lidová architektura střední Evropy – podstávkové domy. Těch je na trase hned několik.

Autor: Liberecký kraj

Za zmínku stojí například barokní Papírna, jež patří mezi nejvýznamnější technické památky v Čechách. Založena byla v roce 1655 Petrem Ossendorfem. Má kamenné přízemí s mohutnými klenbami, kde byla technologie poháněná nejprve vodním kolem, později vodní turbínou. Vrtá vám hlavou, proč zrovna nese název spojený s papírem? To proto, že kamenné přízemí nesoucí hrázděné patro, nad kterým je třípatrová mansardová střecha, v minulosti sloužila k sušení papíru.

Ať už se vydáte za náročnou horskou túrou nebo si dopřejete trek založený na poznávání lidové architektury, Liberecký kraj je pro vás tou správnou volbou. Neváhejte a sledujte naše tipy na www.liberecky-kraj.cz.

Autor: Liberecký kraj

Autor: Liberecký kraj