Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proč vyzkoušet rostlinné paštiky a steaky? Skvěle chutnají a ještě si udržíte linii!

25. září 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Objevte kouzlo veganských produktů. Pochutnáte si, ať už jste vegetarián, dbáte na zdravý životní styl či si jen chcete čas od času obměnit jídelníček. Lahodné rostlinné paštiky PÂTIFU a další alternativy masových výrobků značky Vegi Steak, vhodné nejen na gril, mohou být tím pravým začátkem. Vyrábí se v Kladně v malé rodinné české firmě VETO ECO s.r.o., která nedávno oslavila kulaté 30té narozeniny. Během té doby prošla mnoha změnami, ale jedno zůstává. Důraz na kvalitu. Chcete vědět víc? Čtěte dál!

Výrobce dbá na výběr surovin. V čistě rostlinných recepturách jednotlivých produktů tak nenajdete žádné GMO, glutamáty, chemické přísady ani umělá aromata či konzervanty. Na své si tak přijdou nejen vegani a vegetariáni, ale každý, kdo dbá o svůj jídelníček.

„Jsme malá rodinná firma z Kladna s více než 30 letou tradicí. Zaměřujeme se na výrobu veganských a vegetariánských produktů ze sóji a dalších luštěnin, protože věříme, že tak můžeme přispět k tomu, aby lidé kráčeli svojí cestou ke zdraví s větší radostí,“ říká Barbora Šádková, manažerka marketingu VETO ECO.

Autor: VETO ECO s.r.o.

Firma VETO ECO s.r.o. letos slaví 30 narozeniny. Jak vznikl nápad vyrábět a prodávat rostlinné výrobky v době, kdy u nás bylo tofu prakticky neznámou potravinou?

Historicky společnost VETO ECO s.r.o. navázala na činnost firmy Pavel Petráček VETO, která byla založena v roce 1992 s cílem nabídnout lidem zdravější alternativu masových výrobků. Sója se svými skvělými výživovými hodnotami byla tedy jasnou volbou. Prvotní inspirace a znalosti byly čerpány od odborníka z Japonska, kde je sója stovky let považována za královnu plodin. Nechali jsme se zasvětit do tajů tradičních japonských postupů výroby, nakoupili špičkové stroje a spustili produkci tofu, jež zde, v té době bylo opravdu neznámou potravinou.

Prvním výrobkem firmy bylo tedy tofu. Jak je to s vaším výrobkovým portfoliem dnes?

Poté, co jsme uvedli na trh tofu, jsme se zaměřili na vývoj dalších produktů. Postupně tak byly vyvinuty například pomazánky či salámy. Češi jsou nicméně známí svojí láskou k paštikám. Před více než 10 lety se tak poprvé v regálech objevilo PÂTIFU, které je svojí chutí, barvou a konzistencí velmi připomíná. Navíc je díky Alu misce a tepelné úpravě nechlazené. Skvěle se proto hodí například k večeři anebo ke svačince na výlet.

O pár let později se nám podařilo vytvořit receptury i pro první rostlinné plátky a karbanátky. Každý z nich je díky svojí chuti, struktuře a třeba i šťavnatosti alternativou nějakého druhu masa / výrobku. Příkladem může být čevapčiči, kukuřízek či například hmm…burger. Velmi oblíbený je také haló - my grilujeme, jehož předlohou je známý sýr halloumi. Připravovat se dají na grilu, pánvi i v troubě a v kuchyni je možné je využít do každého receptu. V loňském roce jsme pak rozšířili sortiment o řadu luštěninových pomazánek VETO, které neobsahují tofu.

Autor: VETO ECO s.r.o.

Proč si myslíte, že je rostlinná paštika nebo steak lepší než klasické masné výrobky? A pro koho jsou výrobky značek PÂTIFU a Vegi Steak vhodné?

Obecně bylo mnoha výzkumy prokázáno, že rostlinná strava je pro lidské tělo lépe stravitelná a obsahuje látky, které tělu prospívají. Zásadním důvodem je pro nás ale fakt, že v masných výrobcích jsou mnohdy zpracovány i ingredience, které na talíři člověk zkrátka nechce. U našich paštik a steaků stavíme na průhlednosti receptur. Základem jsou tofu, brambory, rostlinný olej a samozřejmě koření. Nepoužíváme žádné glutamáty, chemické přísady ani umělá aromata či konzervanty.

Tofu paštiky PÂTIFU si může vychutnat prakticky každý. 7 z 10 příchutí je přirozeně bezlepkových. Vhodné jsou tedy pro vegany, vegetariány, celiaky, diabetiky i pro ty, kdo drží redukční diety nebo se snaží žít zdravěji. Pochutnat si na nich mohou rovněž děti. Ty menší často dávají přednost variantě hokkaido, kdežto těm větším nevadí ani kořeněná chuť toskánské, anebo volí delikates či gourmet.

Vegi Steaky prozatím nemůžeme deklarovat jako přirozeně bezlepkové, protože v jejich receptuře používáme například pšeničnou či ovesnou bílkovinu. Vychutnat si je tedy může každý, kdo netrpí celiakií.

Kde výrobky PÂTIFU a Vegi Steak zakoupit?

Naše výrobky nabízejí krámky se zdravou výživou, Globus, Tesco, Country Life, Košík.cz, Rohlík.cz a v menším množství i další řetězce, obchody či jiné e-shopy.