Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak na školní obědy? Stravovací preference, alergie a intolerance jsou hlavní prioritou při sestavování jídelníčku

19. září 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

S návratem do školních lavic se každoročně setkáváme i se stále zvyšujícími se požadavky rodičů na stravování jejich dětí. Různá dietní omezení, jako alergie, intolerance či volba vegetariánské nebo veganské stravy, představují pro stravovací zařízení velkou výzvu.

Alergie a intolerance mohou mít významný dopad na zdraví a pohodu studentů

Vystavení alergenům může vést k závažným reakcím, včetně anafylaxe, která je život ohrožující. U studentů s potravinovou intolerancí může mít konzumace problematických potravin za následek nepohodlí, zažívací potíže a narušení koncentrace při hodině. Zajištění bezpečného stravování je zásadní pro jejich celkový akademický úspěch.

Jak se tedy těmto stravovacím omezením co nejlépe přizpůsobit?

Základem je strategie bezpečného školního stravování:

1) Identifikace alergenů:

Školy  by měly vést úplný seznam studentů s alergiemi nebo intolerancí. Tento seznam by měl být snadno dostupný zaměstnancům jídelny, tak aby byla zajištěna bezpečná příprava jídla.

2) Jasné označení:

Menu by mělo obsahovat seznamy přísad a informace o alergenech. Barevně odlišené nebo snadno rozpoznatelné štítky mohou studentům pomoci rychle identifikovat bezpečné možnosti.

3) Zóny bez ořechů:

Určení zón bez ořechů v jídelnách může zabránit křížové kontaminaci a poskytnout bezpečný prostor pro studenty se závažnými alergiemi na ořechy.

4) Spolupráce:

Školy by měly úzce spolupracovat s rodiči nebo zákonými zástupci na vývoji individuálních jídelních plánů pro studenty s dietními omezeními. Správná a včasná komunikace je klíčem k tomu, aby byly splněny potřeby studentů.

5) Školení personálu:

Zaměstnanci jídelny by měli absolvovat školení o povědomí o alergenech, technikách přípravy jídla a postupech reakce na mimořádné události v případě alergické reakce.

6) Alternativní možnosti:

Nabídka různých výběrů bez alergenů nebo alternativních jídel zajišťuje, že studenti s dietními omezeními mají více možností na výběr. Jednoduchým řešením jsou například produkty Violife Professional. Jelikož jsou všechny bez lepku, laktózy a bez jediného alergenu, mohou školy jednoduše přizpůsobit jídelníčky dietním potřebám dětí a zajistit kvalitní stravování pro všechny žáky. Tím se eliminuje potřeba vaření jídel odděleně – stačí jeden hrnec s jídlem pro všechny. Školy tedy ušetříte nejen čas, ale i finanční prostředky a energii.

Autor: Upfield ČR, spol. s r.o.

Řešení alergií a nesnášenlivostí ve školním stravování není pouze možností; je to morální a právní povinnost. Zavedením promyšlených strategií a podporou otevřené komunikace se studenty, rodiči a zaměstnanci mohou školy vytvořit bezpečné a inkluzivní prostředí pro stolování. Upřednostnění blahobytu všech studentů zajišťuje, že se mohou soustředit na své vzdělávání bez obav z alergických reakcí nebo nepohodlí způsobených intolerancí.