Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak chutná Liberecký kraj? Vyzkoušejte gastrotipy Lukáše Hejlíka

26. září 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Už sedm let Lukáš Hejlík obráží české luhy a moravské háje a přináší nám tipy, kam se můžeme vydat na dobré jídlo, pivo, víno nebo kafe. Za tu dobu navštívil už téměř 1 500 podniků. Pojďme se tedy společně podívat na ty, kterými se pyšní náš kraj. Jak sám Lukáš říká: Někdy je lepší si trochu zajet, než se hodně spálit. Takže jezme, cestujme, objevujme!

Na místě u záchytného parkoviště v Bedřichově v Jizerských horách projedou v zimě houfy běžkařů a v létě cyklistů, na jaře a na podzim zase mraky turistů. Mohlo by tu být občerstvení jako všude jinde, s klobásami, Tatrankami a lízátky. Ale teď je tady Stánek Maliník a všechno je jinak! Těšit se můžeme třeba na francouzskou cibulačku se sýrovým toustem a báječné lokše nebo na cookies, koláče a úchvatné quiche. Opravdové rychlé občerstvení, ale s pořádnou porcí nápadů!

Prezidentská chata, foto: Lukas Wisla
Autor: Liberecký kraj

A když už navštívíme Bedřichov, nesmíme při našich horských toulkách zapomenout ani na Prezidentskou chatu. Ta je ve službě už úctyhodných 90 let a pro mnohé je tak místním symbolem. Jejich česnečka s uzeným masem nebo dukátové buchtičky s vanilkovým krémem nás zaručeně nezklamou. My ale doporučujeme tradiční turistickou prasárničku – smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou. Pozor ale, není to jen tak ledajaký sýr, tady nám totiž naservírují pravé Blaťácké zlato! A věřte, že se budete olizovat až za ušima!

DOK Liberec, foto: Jakub Podobský
Autor: Liberecký kraj

Ti z nás, kteří ale raději kafíčkují, nesmí vynechat DOK Liberec. Do nového nádherného prostoru na nádraží, kde sídlí známá česká pražírna Nordbeans, musíme nejen na skvělé kafe, ale i na moderní krásná jídla, sladké báječné pečivo a chleba z domácí řemeslné pekárny. A ten prostor? To je teprve zážitek. Ne nadarmo se DOK může pyšnit ocením Stavby roku Libereckého kraje. A ještě něco, dejte si kynuté borůvkové knedlíky. Budou od rodičů majitelů, Martina a Karla Kozlových. Máma a táta v DOK totiž pracují v kuchyni. A tři obrovské knedlíky k snídani? To je právě skvělá věc, kterou tu prosadila mamka Kozlová.

Jestli chceme zabít dvě krásné a tučné mouchy jednou ranou, vyrazme na Bezděz. Pod nádherný hrad můžeme dojet autem nebo se projít pěšky. Tady stojí několik klasických stánků, mohli bychom si tak dát langoš a nazdar bazar, co ale takhle místo toho prubnout tavernu S láskou Karel? Dělají tu vymazlené burgery – kozáč se švestkovým čatní je jejich top. No a ty palačinky s hruškou, kozím sýrem, vlašáky a bezdězským medem? Už po prvním soustu pochopíme, že to fakt celé dělají s láskou.

Lukáš Hejlík a Paulie Garand, foto: Brand studio
Autor: Liberecký kraj

Tak a dáme si i trochu té exotiky. Zajděme na signaturní Buddha bowl s marinovaným křupavým tofu, řasou wakame, nakládaným zázvorem, avokádem do Pukū Bistro v Turnově. V maorštině Pukū znamená pupek, břicho nebo žaludek. A ten tady rozhodně potěšíme! V barevném bistru totiž frčí plynový wok a v něm všechny ty asijské dobroty. Každý všední den mají speciální obědovou nabídku, jedno masové, jedno vege/an jídlo, případně jen něco rychle do ruky a super sladké i bez lepku. Stejně tak jako je pestrý jejich interiér, je pestrá i jejich nabídka. Vyrazme tedy do Turnova a udělejme radost svému pukū.

Tohle je samozřejmě jen malý výčet našich gastrotipů, které máme rádi! Podniků, které stojí za návštěvu, je mnohem více, a tak kdyby vás zajímaly další, určitě koukněte na Facebook Gastromapa Lukáše Hejlíka. Protože Lukáš je prostě borec, který nás zásobuje tolika tipy, že si každý musí vybrat a ochutnat to jeho. Tak už víte, kam se vydáte vy?

Autor: Liberecký kraj