Pátek 17. května 2024
Svátek slaví Aneta, zítra Nataša
Oblačno, déšť 20°C

Levnější neznamená lepší: 6 věcí, za které se vyplatí si připlatit

  • Výrobky, na kterých se nevyplácí šetřit
    6. září 2023 | 06:00

    I když jsou nízké ceny jistě velmi lákavé, v některých případech byste se jim raději měla vyhýbat obloukem. Za kterých 6 věcí se vám rozhodně vyplatí si připlatit?

  • Kulma na vlasy

    V současné době je k dostání v obchodech hned několik různých typů kulmy na vlasy. Každý z nich funguje trochu jinak. Ty obyčejnější, cenově dostupné s chromováním však bývají pro vlasy mohem škodlivější. Nemají totiž ochranné prvky, navíc chrom má tendenci se přehřívat, proto dokonce hrozí spálení vlasů. Pozor si dejte i na teflonové kulmy, které jsou sice cenově dostupné, ale vlasy více vysušují. Místo objemu tak s nimi dosáhnete pouze zplihlého a matného účesu bez lesku a svěžesti. Ty nejbezpečnější kulmy na vlasy bývají keramické nebo turmalínové. Jejich pořizovací cena je sice vyšší, ale vyplatí se. Máte totiž jistotu, že vlasy neničí.

    VIDEO: Jak ušetřit na nákupech na internetu? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Jak ušetřit při nákupech na internetu • VIDEO: Živě.cz

  • Kuchyňské nože

    Raději nešetřete ani na kuchyňských pomocnících, jako jsou třeba nože. Ptáte se, jaký je rozdíl mezi levnějšími a dražšími noži? Je to prosté. Ty levnější vydrží být podstatně kratší dobu ostré. Některé z nich jsou také vyrobeny z méně kvalitních materiálů a hůře se drží, což může představovat riziko při krájení. Z těchto důvodů se vám určitě vyplatí investovat do kvalitních, špičkových nožů vyrobených z kvalitní oceli. Ta ke všemu zajišťuje, že nůž vydrží ostrý i několik let. A chytře tvarovanou mívají drahé nože i rukojeť, která vám umožňuje bezpečnější krájení bez bolesti.

  • Lak na nehty

    Jestliže i vy patříte k ženám, které si zvládnou vytvořit elegantní manikúru samy doma, zaměřte se na to, jaké laky při tom používáte. Rozhodně nekupujte ty nejlevnější. Rozdíl mezi obyčejným a kvalitním lakem na nehty je mimo jiné v jeho štětečku. Dražší laky na nehty mívají kvalitnější, který déle vydrží a umožňuje lak nanášet rovnoměrně, což zároveň přispívá k jeho trvanlivosti. Kvalitnější laky mívají i mnohem lepší složení bez toxických látek. Výrobci si dávají záležet, aby neobsahovaly zdraví škodlivé složky, jako jsou formaldehyd, dibutylftalát a toluen. Při nákupu laků na nehty tedy raději sáhněte po těch od ověřených známých značek a dívejte se na složení. Drahé laky nepředstavují pro vaše nehty takové riziko, nepoškozují je a nehrozí ani vznik vážnějších zdravotních problémů, což se o levných lacích se škodlivinami říct nedá.

  • Dózy na potraviny

    Podle vědeckých průzkumů obsahují plastové nádoby na potraviny škodlivé látky podobné estrogenu, které se při používání uvolňují. Ty mohou narušovat endokrinní systém a způsobovat například přibírání na váze. Někteří jim připisují také nepříznivé účinky na schopnost reprodukce. Z těchto důvodů se jejich užívání moc nedoporučuje. Tak či tak se raději dózám z plastu vyhýbejte a nahraďte je o něco dražšími, ovšem bezpečnějšími skleněnými nebo keramickými, případně krabičkami z nerezové oceli. Jako bonus jsou odolnější, takže se vám jen tak nerozbijí.

  • Zubní kartáček

    Mezi cenami zubních kartáčků jsou výrazné rozdíly. Zatímco většina lidí používá obyčejné manuální, odborníci často doporučují elektrické. Ty sice mohou být až dvacetkrát dražší než normální zubní kartáčky, jejich koupě se ovšem většinou vyplatí. Tím, že dokážou daleko účinněji odstranit zubní plak a kámen, umožní vám předcházet nemocím dásní a kazům. A protože ne všichni dokonale zvládají manuální čištění zubů na jedničku, může elektrický kartáček značně usnadnit práci. Vzhledem k tomu, že důkladnější ošetření u zubaře může být daleko více nákladné, koupí kartáčku, který odvede kus práce za vás, rozhodně nemůžete nic zkazit.

  • Deodorant

    Za deodoranty a antiperspiranty se rozhodně vyplatí pustit pár korun navíc. Zejména v případě malinko dražších, avšak daleko šetrnějších přípravků. Na trhu jsou k dostání i takové, které obsahují pouze přírodní složky, takže pokožku tolik nedráždí a jsou ohleduplné k přírodě. Poslední dobou získávají tyto produkty na oblibě a rozhodně se vyplatí zaplatit za ně o trochu více. Navíc většina z nich krásně voní a jsou bez chemie.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.