Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Co platit hned a co až potom? Sestavte si správně rozpočet a ušetřete

Naučte se zacházet správně se svým rozpočtem díky následujícím snadným zásadám
1. června 2023 | 06:00

Válčíte s rozpočtem? Chybějí vám každý měsíc finance na důležité věci? Možná děláte zbytečné chyby. Jak zacházet s rodinným rozpočtem, abyste výrazně ušetřila?

Zlatá pravidla peněz

Momentální náročná doba je plná zoufalých příběhů. Jestli se nechcete stát i vy hrdinkou jednoho z nich, určitě vám přijde vhod pár rad a doporučení. A to od těch nejpovolanějších. Petr Salva, poradce z největší bezplatné poradny Dluhovaporadna.cz, kde vám odborníci pomůžou řešit oddlužení, insolvenci, osobní bankrot, ale poradí i se snížením splátek, dlužné částky, zastavením exekuce, pro vás zpracoval nejožehavější témata týkající se především rodinného rozpočtu.

VIDEO: Jak na úspornou jízdu autem? Podívejte se:

Video se připravuje ...
6 zásad úsporné jízdy. Víte jak snížit spotřebu auta? • VIDEO: Videohub

Stará dobrá obálková

Já sám jsem se inspiroval takzvanou obálkovou metodou, kterou používaly naše babičky, prababičky a praprapradědové. Škoda že se na ni v dnešní hektické době zapomíná. Je tak jednoduchá,“ doporučuje odborník, který každý měsíc nejdříve ze svého i manželčina příjmu „ukrojí“ desetinu a tu dá do kasičky. Tam shromažďuje finance na nečekané výdaje typu koupě nové ledničky, pračky a na pravidelné roční větší výdaje, jako jsou třeba Vánoce. Další finance putují do obálky označené „bydlení, energie a pojištění“. „V pořadí třetí obálka je určená pro dceru – spoření, kapesné, knihy, školní pomůcky apod. Každý měsíc si dáváme stranou do obálky i peníze na události, které nás následujících třicet dnů čekají – oslavy narozenin, jmenin. No a zbytek financí jde na běžné živobytí na měsíc: jídlo, hygiena, provoz auta,“ vyjmenovává Petr Salva. Aby hospodaření právě s poslední položkou bylo snazší, rozdělí ji do dalších čtyř obálek – podle počtu týdnů v měsíci. „S rozpočtem na týden jsme schopni hospodařit mnohem lépe než s rozpočtem na měsíc, a to platí pro většinu lidí. Proto je v některých zemích mzda vyplácena týdně,“ říká odborník z Dluhovaporadna.cz

S půjčkou pomalu

Každopádně obecně platí, že jako úplně první se platí veškeré poplatky za bydlení. Hned po nich by měly následovat finance spojené s pojištěním a školným. Zábava a zbytné věci, tedy ty, bez kterých se obejdete, by měly být až ve druhé polovině seznamu. Honí se vám často hlavou, jestli není zbytečné nebo úplně na nic dávat si stranou pouhých pár stokorun, když více není ve vašich možnostech? „Samozřejmě to smysl má. Každý by si měl odložit něco ze svého příjmu, aby v případě nečekaných výdajů měl kam sáhnout,“ zdůrazňuje expert. Jestliže se zrovna chystáte koupit spotřebič, protože je to nevyhnutelná nutnost, ale v rozpočtu zrovna zeje díra, nepodepisujte hned půjčku. Zkuste požádat rodinu nebo blízké známé.

Pokud neuspějete, obraťte se na banku. Když vám nevyhoví, můžete oslovit samozřejmě i jakoukoli nebankovní společnost a půjčit si od ní. Důkladně si ale pročtěte smlouvu o půjčce a velikou pozornost věnujte výši úrokové sazby a tzv. RPSN. Je běžné, že klienti zaplatí u spotřebitelských půjček nebo úvěrů dvakrát tolik, než si půjčili, a potom se i ta nejobyčejnější lednička pořádně prodraží,“ varuje poradce. Zároveň zdůrazňuje, že je velká hloupost využít na nákup domácích spotřebičů takzvané půjčky na měsíc. To by mělo být absolutní tabu. Mnohdy může být naopak tím nejsnazším a nejméně nákladným způsobem koupě staršího, použitého zboží z bazaru nebo takového, které objevíte v inzerci na různých internetových webech. V takových případech se dá o ceně i smlouvat.

Nenakupujte na dluh

KDYŽ NASTANE PATOVÁ SITUACE… Cítíte, že nebudete schopná dostát svým závazkům, že vám zkrátka výdaje přerostly přes hlavu a nestihnete vše zaplatit včas, v řádném termínu? Pak okamžitě jednejte s věřitelem o snížení nebo pozastavení splátek. Když vám věřitel v žádosti nevyhoví, okamžitě, bez váhání, vyhledejte pomoc odborníka – nejlépe bezplatné dluhové poradny.

Kde často chybujeme?

Jsme jenom lidé, takže se nám nerozumné přešlapy tu a tam nevyhnou. Co bývá největší finanční slabostí? Necháte se ovládnout emocemi při nakupování čehokoli. Chodíte nakupovat hladová, a dost často tak koupíte i to, co byste si běžně nepořídila. Proto bez výjimky, než vyrazíte do supermarketu, najezte se, sepište seznam toho, co chcete koupit, a na místě se nenechte zlákat „výhodnými akcemi“. Než vydáte větší částku, třeba na pořízení nového mobilního telefonu, dejte si práci s porovnáním parametrů cenově výrazně odlišných přístrojů. Telefon za třetinovou cenu vám poskytne stejnou službu jako ten mnohem dražší. Nepouštějte se do nákupu drahé věci jen proto, že ji má sousedka a je to „in“. Sousedka to za vás platit (splácet) nebude.

Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: Kateřina Pokorná