Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tyhle věci z vás dělají snadný terč pro násilníka! Co byste rozhodně neměli dělat?

  • Nevhodné chování z vás může udělat snazší cíl pro útočníka nebo zloděje
    19. srpna 2023 | 06:00

    Údajně stačí zločinci pouhých sedm vteřin k tomu, aby si vybral svou příští oběť. Jaké chování ho k tomu vede a jak se mu ideálně vyhnout? Tohle jsou věci, které vás oslabují v očích zlodějů a násilníků, a je třeba si na ně dávat dobrý pozor.

  • Rychlý krok

    Autor: iStock

    Za žádnou cenu, ani pokud se necítíte na potemnělé ulici zrovna komfortně, nápadně nezrychlujte krok ani nechoďte příliš rychle. Signalizujete tím nervozitu a nejistotu. Jde o známku toho, že se něčeho bojíte, a tak ignorujete a přehlížíte své okolí. Pro zločince jste v tu chvíli snadným cílem. I když máte zrovna strach, pokud nikdo není v dosahu a vy musíte projít osamoceným zákoutím, snažte se to nedávat najevo. Zachovejte, pokud možno, vnitřní klid. Jestliže z jakéhokoliv důvodu nechcete na daném místě setrvávat moc dlouho, pokuste se udržet alespoň průměrně rychlý krok nebo jen mírně rychlejší oproti ostatním. Důležité je, abyste vypadala soustředěně, klidně a vyrovnaně.

    VIDEO: Jak se bránit útočníkovi, když máte po ruce jenom pár věcí? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Jak se bránit útočníkovi, když máte po ruce pouze kabelku? • VIDEO: Adam Balažovič

  • Hrbíte se

    Autor: iStock

    Ani přihrbený postoj vám v odrazení potenciálního útočníka nepomáhá, ale právě naopak. V řeči těla znamená přihrbení se podřizování se, a přesně tak ho vnímají zločinci. Pokud jim nechcete ukázat svou slabost a pasivitu, rozhodně si dejte záležet na přímém a rovném postoji.

  • Nejistá chůze

    Autor: iStock

    Nejistá chůze v podobě kývání ze strany na stranu, poskakování nebo ztráty rovnováhy může být lákadlem pro nepřítele. Dávejte si pozor nejen na pohyby nohou a na pohyby paží, které by měly být ideálně synchronizované a působit normálně. Nejprve došlapujte na paty a až potom na špičky. Stejně tak je tomu v případě příliš pomalých pohybů a chůze, které značí, že jste bez energie. Slabý člověk je pro útočníka snadným a dostupným cílem. Zranitelní lidé patří mezi nejčastější terče zločinců.

  • Vyhýbáte se očnímu kontaktu

    Autor: iStock

    Častým mýtem, který vám nejspíš poradí hodně lidí, je ignorování kolemjdoucích a vyhýbání se očnímu kontaktu. Rady, jak se vyhnout napadení agresorem, říkají přesný opak. Využijte takzvaného momentu překvapení, který každého zločince hledajícího plachou oběť rovnou odradí. Dívejte se lidem, kteří kolem vás prochází, přímo a sebevědomě do očí. Získáte větší šanci, že útočníka od přepadení odradíte. Pachatelé si nepřejí, aby je kdokoliv při jejich trestné činnosti uviděl, a to se týká i potenciálního výběru oběti.

  • Nosíte příliš mnoho tašek

    Autor: iStock

    Do nebezpečí vás paradoxně může dostat i tak nevinná věc, jako je větší nákup. Zejména tehdy, pokud se nedaleko vyskytuje záludný kapsář. Kapesní zloději nemají nejmenší problém využít situace, kdy mají ženy plné ruce nákupních tašek, a k tomu například ještě telefonují. Stejně tak je rizikové držet venku cokoliv v obou rukou, třeba peněženku, klíče nebo mobil. Nevyplácí se ani mít obě ruce při chůzi v kapsách. Mazaní zloději umí využít okamžiku, když zrovna nedáváte pozor, a čas, než se stihnete bránit, hraje v jejich prospěch. Pokud nemáte volné ruce, mají i méně nápadití kapsáři před vámi zkrátka značný náskok. Myslete na to, že důležitá je při jakémkoliv napadení či krádeži pohotová reakce a první vteřiny rozhodují o tom, zda se vám podaří sebe a své věci ochránit před přepadením nebo ukradením.

  • Pouštíte si nahlas hudbu ve sluchátkách

    Autor: iStock

    Nebezpečné je pro vás i to, že neslyšíte vše, co se kolem vás děje. Ani na ranní nebo večerní běhání či na procházce si z těchto důvodů do sluchátek raději nepouštějte hudbu příliš nahlas. Pokud jste při sportu nebo své oblíbené činnosti na pouštění hudby zvyklá, snažte se ji alespoň zeslabit natolik, abyste stále měla přehled o tom, kdo se zrovna nachází ve vaší blízkosti a co se okolo vás děje. Vyhnete se tak nečekanému přepadení útočníkem zezadu, které je pro zločince, když nedáváte pozor, daleko snadnější.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.