Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Barbie aplikace a jí podobné fungují jako past! Co všechno můžou způsobit?

7. srpna 2023 | 13:50

Už nějakou dobu se na sociálních sítích objevují různé aplikace, které se virálně šíří po síti a lapají jednu ovečku za druhou. Tak velká vlna nadšení jako Barbie mánie tu ale ještě nebyla. Je to chytlavé, každý chce vidět, jak by vypadal jako nejznámější panenka na světě.

V souvislosti s filmem Barbie se strhla lavina růžového šílenství, která se převalila světem. Netrvalo dlouho a objevilo se několik aplikací, do kterých vložíte svou podobiznu. Aplikace vám pak „vyplivne“ vaši panenku Barbie či Kena – budou vypadat jako vy. Stejně tak si pamatuji, jak nedávno kolovalo internetem mnoho starých obličejů mých přátel, kteří opět přes podobnou aplikaci chtěli zjistit, jak by vypadali v důchodu.

Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Trailer k filmu Barbie • VIDEO: Warner Bros.

Přestože tyto aplikace vypadají jako vtipná forma zábavy, polské ministerstvo digitalizace vydalo varování, že přijetím podmínek můžete souhlasit se sdílením množství citlivých dat. Podle Poláků aplikace nesplňují nařízení pro ochranu osobních dat, která platí v Evropě. Mnoho těchto aplikací vzniká za účelem sbírání osobních dat, a to ať už pro samotného provozovatele nebo pro třetí stranu.

Je otázkou, o kolik jsou tyto aplikace riskantnější než sociální sítě obecně. Odborníci se shodují v tom, že by data mohla být shromažďována pro trénink AI. V každém případě bychom se měli zamyslet nad tím, kam a komu posíláme své osobní údaje, a možná bychom měli pečlivěji studovat podmínky a pravidla, se kterými souhlasíme. Není totiž jasné, k čemu všemu v budoucnosti ještě mohou sloužit.