Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Oblačno 4°C

Velikonoční pečení klepe na dveře. 5 rad, jak při něm ušetřit za elektřinu

20. března 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Popeleční středu máme za sebou, takže pokud ctíte tradice, už se jistě pomalu začínáte chystat na Velikonoce a velikonoční pečení. Když vsadíte na kvalitní pečicí formy, vše si dobře naplánujete a naučíte se s troubou efektivně pracovat, nemusíte se vůbec bát účtu za energie. Podívejte se na naše patero úsporného pečení!

1. S vhodným nádobím lze péct na nižší teplotu

Skleněné a keramické nádobí lépe udrží teplo, takže v nich můžete péct i na nižší teplotu, než je běžně potřeba. Nevýhodou ale bývá jejich křehkost a vyšší váha. „Pokud nedáte dopustit na kovové nádobí, vybírejte si kvalitu. Pro úsporné pečení je vhodné nádobí s tenčími stěnami, které lépe propustí teplo. Samozřejmostí by měl být nepřilnavý povrch,“ doporučuje Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní a je také výhradním distributorem italských forem značky Guardini pro Českou a Slovenskou republiku.

2. Vše si naplánujte a troubu správně „ládujte“

Vždy si dopředu rozmyslete, co chcete v troubě připravovat, péct můžete i více pokrmů najednou. Využijte přitom správného rozmístění na patrech: Na nejvyšší příčku patří pokrmy určené pro rychlou přípravu za vysokých teplot, případně ty, u kterých chcete mít křupavou kůrčičku. Naopak na nejnižší patro přijde pokrm, který potřebuje péci pomalu a při nižší teplotě. Prostřední patro slouží jako zlatá střední cesta. Všechny pokrmy mějte nachystané dopředu a dejte je do trouby naráz.

3. Pečte za zavřenými dveřmi

„Víte, že se trouba při každém otevření dvířek ochladí až o 25 stupňů, což znamená, že se na správnou teplotu následně musí opět nahřát? V důsledku toho tak zbytečně plýtváte energií. Pokrmy proto pohledem kontrolujte zásadně přes zavřená dvířka,“ upozorňuje Barbora Kovandová.

4. Neobalujte příčky alobalem

Hliníková fólie dobře odráží teplo, a proto ji lidé často používají i v troubě, aby pečení zefektivnili. Má to však závažný háček: fólie v troubě znesnadňuje proudění vzduchu, který je pro správné pečení velmi důležitý. Ve skutečnosti tedy úsporu nepřinese.

5. Hlídejte si čas a pomozte si zbytkovým teplem

Čas hraje v pečení zásadní roli. Ne vždy se ale předepsaných časů musíte držet přesně. Dobu předehřívání neprotahujte, naopak dobu pečení klidně zkraťte: obvykle si můžete dovolit vypnout ohřev o chvilku dříve a nechat troubu pracovat jen se zbytkovým teplem.

Muffiny z vaječného likéru s pistáciovým krémem

Autor: Kulinaria

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 180 ml vaječného likéru
  • 120 g hladké mouky
  • 180 g polohrubé mouky
  • 190 ml oleje
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • na krém:
  • 125 g sýru Philadelphia
  • 100 g másla
  • 2 moučkového cukru
  • 2–3 lžíce 100% pistáciové pasty

Vejce, cukr a vanilkový cukr ušlehejte ručním šlehačem nebo robotem do pěny. Do ní tenkým pramínkem postupně zašlehejte olej. V jiné míse odvažte hladkou a polohrubou mouku a přimíchejte jedlou sodu a prášek do pečiva. Do tekuté směsi lehce vmíchejte vaječný likér a nakonec i sypkou směs, kterou prosejte přes jemné síto.

Těsto nalijte do muffinové formy do papírových košíčků. Pečte asi 20 minut v předehřáté troubě na 170 °C.

Ručním mixérem krátce prošlehejte máslo s moučkovým cukrem. Přidejte sýr Philadelphia a pistáciovou pastu. Znovu krátce prošlehejte. Dle chuti přidejte pistácie či cukr. Pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou ozdobte krémem vychladlé muffiny.

Využijete: Plech na 12 muffinů B-Nat

Forma s dvojitou vrstvou přírodního nepřilnavého povlaku Ilaflon Special na bázi karnaubského vosku – skutečně inovativního materiálu z hlediska výkonu i funkčnosti – se stane vaším kuchyňským favoritem.

Cena 599 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.