1. S vhodným nádobím lze péct na nižší teplotu
Skleněné a keramické nádobí lépe udrží teplo, takže v nich můžete péct i na nižší teplotu, než je běžně potřeba. Nevýhodou ale bývá jejich křehkost a vyšší váha. „Pokud nedáte dopustit na kovové nádobí, vybírejte si kvalitu. Pro úsporné pečení je vhodné nádobí s tenčími stěnami, které lépe propustí teplo. Samozřejmostí by měl být nepřilnavý povrch,“ doporučuje Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní a je také výhradním distributorem italských forem značky Guardini pro Českou a Slovenskou republiku.
2. Vše si naplánujte a troubu správně „ládujte“
Vždy si dopředu rozmyslete, co chcete v troubě připravovat, péct můžete i více pokrmů najednou. Využijte přitom správného rozmístění na patrech: Na nejvyšší příčku patří pokrmy určené pro rychlou přípravu za vysokých teplot, případně ty, u kterých chcete mít křupavou kůrčičku. Naopak na nejnižší patro přijde pokrm, který potřebuje péci pomalu a při nižší teplotě. Prostřední patro slouží jako zlatá střední cesta. Všechny pokrmy mějte nachystané dopředu a dejte je do trouby naráz.
3. Pečte za zavřenými dveřmi
„Víte, že se trouba při každém otevření dvířek ochladí až o 25 stupňů, což znamená, že se na správnou teplotu následně musí opět nahřát? V důsledku toho tak zbytečně plýtváte energií. Pokrmy proto pohledem kontrolujte zásadně přes zavřená dvířka,“ upozorňuje Barbora Kovandová.
4. Neobalujte příčky alobalem
Hliníková fólie dobře odráží teplo, a proto ji lidé často používají i v troubě, aby pečení zefektivnili. Má to však závažný háček: fólie v troubě znesnadňuje proudění vzduchu, který je pro správné pečení velmi důležitý. Ve skutečnosti tedy úsporu nepřinese.
5. Hlídejte si čas a pomozte si zbytkovým teplem
Čas hraje v pečení zásadní roli. Ne vždy se ale předepsaných časů musíte držet přesně. Dobu předehřívání neprotahujte, naopak dobu pečení klidně zkraťte: obvykle si můžete dovolit vypnout ohřev o chvilku dříve a nechat troubu pracovat jen se zbytkovým teplem.
Muffiny z vaječného likéru s pistáciovým krémem
Suroviny:
- 3 vejce
- 150 g cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 180 ml vaječného likéru
- 120 g hladké mouky
- 180 g polohrubé mouky
- 190 ml oleje
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- na krém:
- 125 g sýru Philadelphia
- 100 g másla
- 2 moučkového cukru
- 2–3 lžíce 100% pistáciové pasty
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušlehejte ručním šlehačem nebo robotem do pěny. Do ní tenkým pramínkem postupně zašlehejte olej. V jiné míse odvažte hladkou a polohrubou mouku a přimíchejte jedlou sodu a prášek do pečiva. Do tekuté směsi lehce vmíchejte vaječný likér a nakonec i sypkou směs, kterou prosejte přes jemné síto.
Těsto nalijte do muffinové formy do papírových košíčků. Pečte asi 20 minut v předehřáté troubě na 170 °C.
Ručním mixérem krátce prošlehejte máslo s moučkovým cukrem. Přidejte sýr Philadelphia a pistáciovou pastu. Znovu krátce prošlehejte. Dle chuti přidejte pistácie či cukr. Pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou ozdobte krémem vychladlé muffiny.
Využijete: Plech na 12 muffinů B-Nat
Forma s dvojitou vrstvou přírodního nepřilnavého povlaku Ilaflon Special na bázi karnaubského vosku – skutečně inovativního materiálu z hlediska výkonu i funkčnosti – se stane vaším kuchyňským favoritem.
Cena 599 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.