Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Větrat v zimě chce odvahu: Tohle ale nastane, když nebudete otevírat okna

  • zdraví
    11. února 2023 | 06:00

    Neupejpejte se ani teď, v zimě, několikrát za den otevřít okna dokořán. Na pouhých pár minut. Nejen mozek vám poděkuje za osvěžení.

    Odhodlat se k pořádnému provětrání domova během zimy si žádá velké sebezapření. Pořád máme pocit, že nám ve velkém uniká těžce zaplacené teplo. Jenže…

  • Když nevětráte...

    Vydýchaný vzduch vyvolává pocit nepohody. Ráno se probudíme, ale cítíme se neodpočaté a v průběhu dne pak máme problém se soustředit. Ač to mnohdy tušíme, větrat moc neumíme – hlavně to děláme jen málokdy, a navíc ne zrovna efektivně. Takže se často dobrovolně ocitáme ve vysoké koncentraci oxidu uhličitého. Ten se nebezpečně zvyšuje hlavně v malých nevětraných místnostech a tam, kde je na jednom místě hodně lidí. Prvním ukazatelem problému bývá pobolívání hlavy. Jak tomu všemu předcházet?

  • Každou hodinu

    Pro správnou výměnu vzduchu by se měla okna otevírat každých šedesát minut – to asi moc reálné není, ale párkrát za den byste to stihnout mohla. Ideální je vytvořit průvan křížem přes celou domácnost. Vyhnete se tak už zmíněným nepříjemným tělesným projevům, a navíc o dost snížíte pravděpodobnost, že vám doma bude bujet plíseň – nejenže je na pohled odpudivá, ale stojí i za oslabením imunity a vznikem různých alergií. Nechce se vám do toho zvlášť v opravdu chladných týdnech roku? Když budete respektovat pravidla správného větrání, nemusíte se bát, že o pečlivě nastřádané teploučko přijdete. Maximem je deset minut, přičemž se rozhodně vykašlete na větrání tzv. na ventilačku. Vzduch by se v místnosti nestihl vyměnit. Jen rychlé otevírání oken – celých a dokořán – je tím pravým ořechovým. Úniky tepla budou nižší než právě otevřením oken "na špehýrku", které často trvá desítky minut.

  • Kdy hlavně?

    Abyste se vyvarovala plísní – bohužel, spousta z nás se právě v době, kdy vylétly ceny energií vysoko a zálohy jsou rázem závratné, snaží teploty v bytech a domech snižovat, což má za následek právě nevzhledné a zdraví závadné mapy – snažte se větrat pokaždé, když dovaříte, doperete, dožehlíte nebo se osprchujete. Výši vlhkosti si můžete hlídat i pomocí různých měřičů. V zimě platí, že by se vlhkost měla pohybovat v rozmezí 45–60 procent. Pokud jste nad touto cifrou, zkuste právě začít správně větrat, to je ten první, nejsnazší krok.

  • Spánek à la Šípková Růženka

    Abychom mohli říct, že jsme se vyspali dorůžova, je třeba jít včas na kutě, večeřet jako vrabčák, nezírat do mobilu, ale hlavně už zachumláni v peřinách dýchat čerstvý vzduch. Právě ten navodí rychle hluboký spánek. Spát bychom měli při teplotě 18 stupňů poté, co jsme ložnici doslova prohnali venkovním vzduchem. Ne vždy to ale stačí. Studie JRD Development ukázala, jaká je v průběhu noci koncentrace nebezpečného oxidu uhličitého v ložnici o rozloze 12 metrů čtverečních, kde spala maminka s dítětem: za 8 hodin bez větrání byla v místnosti jeho kritická hranice.

  • Proč je to důležité?

    V průběhu čtyřiadvaceti hodin se nadechneme 20 000krát. Za stejnou dobu údajně vydýcháme až 12 000 litrů vzduchu. Takže by nám mělo záležet na tom, abychom si do plic pouštěli jen to nejlepší.

    Extra tip: Vyzkoušejte například elektronický měřič koncentrace oxidu uhličitého s alarmem. Ten při dosažení nastavené hodnoty zapípá a upozorní na to, že je potřeba vyvětrat.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: kač
Klíčová slova:  bydlení, domov, tipy, okna, větrání
Diskuse ke článku
.