Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Půlhodina svižné chůze spálí tři koblihy, pomůže proti rakovině nebo demenci

  • 4. ledna 2023 | 06:00

    Nic naplat, je třeba odčinit vánoční hříchy. Na pomoc jsme si proto vzaly nenápadné kouče – mobilní aplikace, které měří počty kroků. Některé mobily mají měřič kroků už v samotné nabídce telefonu. Ale pokud chcete raději aplikaci, vyberte si podle sebe a zdarma si ji stáhněte.

    Řekly jsme si v redakci: žádné prudké pohyby! Bude nám stačit chodit a pak uvidíme. Otestovaly jsme za vás, jak moc aplikace dokážou pomoct. Svižná chůze je totiž zázrak, věděla jste, s čím vším vám může pomoct? Není to jen výborný bojovník s váhou, ale i s mnoha nemocemi.

  • POSILUJE SRDCE

    Snižujte riziko srdečních onemocnění a mrtvice tím, že budete pravidelně chodit. Je to skvělé kardio cvičení, snížíte také hladinu špatného cholesterolu a zvyšíte hladinu dobrého. Je dobré chodit denně alespoň 30 minut svižnou chůzí, tedy aspoň 6 tisíc kroků.

    VIDEO: Víte, jak se správně obléct na běhání v zimě? Takhle by se mělo vrstvit podle odbornice.

    Video se připravuje ...
    Víte, jak se správně obléct na běhání v zimě? Takhle by se mělo vrstvit podle odbornice • VIDEO: Adam Balažovič/bpž

  • NABÍJÍ ENERGIÍ

    Chůze je jedním z nejlepších přírodních „energizerů“. Zvyšuje krevní oběh a zároveň přívod kyslíku do každé buňky v těle. Právě kyslík vám pomůže, abyste se cítila čilejší a živější.

    VIDEO: Běháním nezhubnete, tvrdí osobní trenérka. Jak je to možné?

    Video se připravuje ...
    Běháním nezhubnete, tvrdí osobní trenérka: Jak je to možné? • VIDEO: Adam Balažovič

  • SNIŽUJE RIZIKO NEMOCÍ

    Pravidelná chůze snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu zhruba o 60 procent. Pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva, prsu nebo dělohy se s aktivitou, jako je chůze, snižuje zhruba o 20 procent.

    VIDEO: Naučte se provádět správně strečink před během!

    Video se připravuje ...
    Naučte se provádět správně strečink před během! • VIDEO: Adam Balažovič

  • UDRŽUJE VÁS FIT A VAŠE NOHY ZDRAVÉ

    Téměř čtvrtina lidí trpí nějakou formou poruchy žil dolních končetin. Ve většině případů se jedná o křečové žíly, které jsou nejčastějším jevem. Nejjednodušším cvičením je právě chůze, protože nohy udržuje v přirozeném pohybu. Podporuje krevní oběh v dolních končetinách.

  • POMÁHÁ ZHUBNOUT

    Budete spalovat kolem 75 kalorií jednoduše už jen tím, že půjdete rychlostí 2 km/h po dobu 30 minut. Rychlostí 3 km/h je to 99 kalorií a 4 km/h je to 150 kalorií (ekvivalent ke třem koblihám!).

  • ZABRAŇUJE DEMENCI

    Starší lidé, kteří chodí 6 až 7 km denně nebo vícekrát do týdne menší vzdálenosti, mají nižší pravděpodobnost vzniku demence.

  • DODÁVÁ VITAMIN D

    Mnoho lidí trpí nedostatkem vitaminu D, který ovlivňuje důležité procesy v těle, jako je zdraví kostí a imunitní systém. Chůze je ideální způsob, jak získat trochu vitaminu D navíc.

  • MAJKA, ŠÉFREDAKTORKA – KROKOMĚR

    Aplikace je naprosto jednoduchá a přehledná. Ukazuje, kolik kroků jsem ušla, posílá mi gratulaci, když splním plán, vidím na ní přehled, kolik kilometrů mám v nohách i kolik jsem spálila kalorií. Jsem s ní spokojená, ale mám vyzkoušeno, že kroky, které nachodím po bytě, počítá trochu hůř. Zvažuju, že si koupím hodinky, které měří chůzi naprosto přesně. Průměrně ujdu 4 tisíce kroků, ale mám velké výkyvy. Nejvíc jsem za den nachodila přes 22 tisíc kroků, nejmíň 500. Každopádně mě aplikace motivuje. Sleduju, jak mi to jde, a někdy jdu obejít dům nebo vystoupím o zastávku dřív, jen abych počet kroků navýšila.

  • KATEŘINA, REDAKTORKA – MAPMYWALK

    Kam můžu, tam dojdu. Jsem tělem i duší chodkyně, počítání kroků je moje velká zábava. Léta jsem věrná klasické aplikaci MapMyWalk, je jednoduchá, přehledná a krásně se v ní lámou rekordy. Čas od času mě i pochválí za dosažený výsledek, což mi jako motivace absolutně stačí. Denně se snažím napochodovat minimálně šest tisíc kroků, radost mám ale až při deseti tisících.

  • BLANKA, REDAKTORKA – PEDOMETER

    Když jsem byla nedávno zraněná a nemohla pravidelně sportovat, stáhla jsem si první aplikaci na chození, co se mi nabízela. A rovnou mě potěšila. Za prvé je v angličtině, takže mohu trénovat slovíčka. Za druhé je úplně jednoduchá, ukazuje počty a denní stav toho, co už mám odchozené. Nemusíte být on-line, načítá kroky, kdykoli se s mobilem hnete. Během dne i vidím, kolik mi zbývá ujít do mé desítky. Tenhle návyk na měření deseti tisíc kroků mi zůstal i po uzdravení. Dokonce jsem díky tomu výrazně omezila jízdu autem, protože tehdy kroky neměří. A po chůzi jsem veselejší.

Autor: Blanka Kubíčková
Diskuse ke článku
.