Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pecky z redakce: Romantika po česku, nový objev a sbírka retro bot

24. října 2022 | 14:19

Každé pondělí pro vás budeme připravovat selekci těch největších pecek, které nesmíte promeškat, ať už v novinkách v kosmetice, módě nebo kultuře. Pojďte se tedy nechat inspirovat a vrhněte se po hlavě do nových zážitků.

Romantika na Kampě

Toužíte strávit noc v krásném prostředí na Malé Straně? Pytloun Hotels rozšířily svou nabídku hotelů o originálně zrekonstruovaný čtyřhvězdičkový hotel v samotném centru Prahy. Pytloun Stará Zbrojnice Hotel Prague se nachází na Kampě v budově ze 17. století a nabízí hostům perfektní relax ve stylovém interiéru.

Dýně v botanické

Ještě do konce října můžete vidět tradiční výstavu dýní v botanické zahradě v pražské Troji. Letošní ročník je inspirovaný kulturou Keltů. Na velké i malé návštěvníky čekají podzimní plody různých tvarů, barev i velikostí, uspořádané do působivých aranžmá. I tento rok se představí dýně Atlantic Giant, kterou botanické zahradě věnoval pěstitel Jan Staněk z Horních Bludovic. Letošní výpěstek má váhu 125 kg a je zatím největší letošní českou dýní. Víkend 22. a 23. října bude patřit Dýňovým hrátkám a akce vyvrcholí 30. října oslavami Halloweenu a lampionovým průvodem po setmění. KDY: do 30. října (Dýňové hrátky 22.–23. 10. 2022, 10.00–16.00, Halloween 30. 10. 2022, 13.00–19.00) KDE: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Video se připravuje ...
Markéta Mayerová: Dýně jako váza • VIDEO: Tomáš Všetečka

Prague Sounds

Mezinárodní hudební festival Prague Sounds odstartoval 23. října a do 24. listopadu nabídne osm originálních hudebních večerů. V tomto týdnu můžete vidět mandolínového virtuosa, zpěváka a skladatele Chrise Thila, který zavítá 24. října do La Fabriky se svým intimním sólovým recitálem, v kterém zazní bluegrass, blues, ale i sonáty a partity J. S. Bacha. Další informace a vstupenky jsou k dispozici na webu Praguesounds.cz KDY: 24. října KDE: La Fabrika, Praha

Nová houba s českou stopou

Brněnská mykoložka Hana Ševčíková objevila novou houbu v roce 2015 na Madeiře, ale bohužel jeden vzorek nestačil k tomu, aby mohla popsat nový druh. Křehká světlá houbička, ji tak napínala ještě dalších sedm let, protože při opakovaných návratech na místo, kde ji objevila, se jí už nedařilo najít další. Pomohl jí až kolega z Francie, který jí několik dalších kousků poslal. Tak přišla na svět houba, nazvaná podle našeho nejznámějšího muže všech profesí se zálibou ve vědě, Járy Cimrmana. Houbu nazvala Collybiopsis cimrmanii, tedy špička Cimrmanova.

Hledají se boty

Dámské, pánské i dětské. Galerie Tančící dům se spolkem Art Salon S vyhlašuje veřejnou sbírku módní obuvi, především z minulého století. Fotografie nebo přímo obuvnické poklady lze posílat do dubna 2023. Zachovalé kousky, od československých i zahraničních značek, dojdou až na výstavu, kterou Galerie Tančící dům zmapuje historii obouvání a nejznámější značky a typy bot. Protože i boty zanechávají stopy toho, jak lidé žili.

 

Veselé Vánoce v Aparthotelu Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou

Dopolední lyžování na upravených sjezdovkách bez návalu lyžařů, odpolední procházka zasněženým horským městečkem s hřejivým svařákem v ruce, relaxační masáž či návštěva wellnes před štedrovečerní večeří připravenou a naservírovanou zkušenými profesionály… A hlavně žádný stres z nekonečného vaření, uklízení a marné snahy o vytvoření dokonalé vánoční idyly. Je tohle Štědrý den podle vašich představ? Tak jej letos přijeďte skutečně prožít do Aparthotelu Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou.  A pozor – pro rodiny je připraven ještě jeden vánoční bonus: 2 děti mají pobyt se snídaní a štědrovečerní večeří zdarma!